ΣΥΡΙΖΑ: Τι δηλώνει η καταψήφιση της αμυντικής συμφωνίας

«Αναβαθμισμένη» αναμένεται να είναι εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η αντιπαράθεση στη Βουλή σήμερα για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, όπως διαμηνύεται από την Κουμουνδούρου. Άλλωστε αυτό ήταν και το στίγμα που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. τη Δευτέρα.

Τόσο στην κοινή συνεδρίαση

της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα όσο και στην Επιτροπή Άμυνας την Τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε γραμμή καταψήφισης της συμφωνίας, προβάλλοντας ενστάσεις για το κόστος και το πλαίσιο της αμυντικής συνδρομής. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ και επιπλέον πρόβαλε το επιχείρημα (στα χνάρια του άρθρου του Ευάγγελου Βενιζέλου) πως η συμφωνία είναι ελλιπής όσο καλύπτει μόνο την επικράτεια και όχι την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, όπου στην πράξη συμβαίνουν οι τουρκικές παραβιάσεις.

Το «όχι» του Αλέξη Τσίπρα στην αμυντική συμφωνία ΕλλάδαςΓαλλίας σηματοδοτεί τη στροφή της Κουμουνδούρου στην τακτική δομικής αντιπολίτευσης με δεδομένη την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε σε τροχιά εκλογών. Όπως έχει σημειωθεί επανειλημμένως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θεωρεί ότι από την άνοιξη του 2022 και μετά, ανοίγει παράθυρο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ακολουθεί και το «όχι» στην επέκταση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η ανανέωση πρέπει να είναι ετήσια και όχι πενταετής, όπως ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση, που στην πράξη με βάση τη σχετική ρήτρα θα είναι επ’ αόριστον, όπως λένε από την Κουμουνδούρου.

Οι συναινετικοί τόνοι σε μια λογική ήπιας και «υπεύθυνης» αντιπολίτευσης που ακολουθήθηκε ιδιαιτέρως στα εθνικά την προηγούμενη διετία και που κορυφώθηκαν στην περίπτωση των πυρκαγιών των Αύγουστο φαίνεται να εγκαταλείπονται υπέρ της μετωπικής αντιπαράθεσης σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς.

Ενδεχομένως, για τον Αλέξη Τσίπρα ήρθε η ώρα να πληρώσει «με το ίδιο νόμισμα» τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που όχι μόνο δεν ξέχασε ποτέ ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά επίσης δεν σταμάτησε να επισημαίνει καθ’ όλη αυτή τη διετία μετά τις εκλογές.

Ασφαλώς, από την Κουμουνδούρου δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοια παραδοχή, αντιθέτως εξακολουθεί να λέγεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί στάση ευθύνης, σε αντίθεση με ό,τι έπραξε ο Μητσοτάκης από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην πράξη όμως διαμορφώνεται μια «συμμετρία» όπου απέναντι στην κατηγορία περί προδοσίας και ανταλλαγής των Πρεσπών με τις συντάξεις που εξαπέλυε η Ν.Δ. του Μητσοτάκη επί ΣΥΡΙΖΑ, ο τελευταίος σήμερα αντιπαραβάλλει τις κατηγορίες περί μιζών και υπερεξοπλισμών σε βάρος της δημόσιας Υγείας και της κοινωνικής πολιτικής.

Στροφή

Επιπρόσθετα, δηλωτικό του ότι το «όχι» στη συμφωνία αποτελεί αντιπαραθετική πολιτική επιλογή είναι το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρώτη συνεδρίαση ναι μεν έπαιξε χαμηλά τα περί ορθής στρατηγικής επιλογής, προτάσσοντας τις διαφωνίες του για το σύνολο των εξοπλιστικών, ωστόσο ατύπως εξέπεμπε το μήνυμα ότι θα κινηθεί στο «παρών», κι ενώ δεν υπήρξε ένδειξη διαφοροποιήσεων, η εικόνα ήταν ότι το κλίμα της συζήτησης ήταν καλό. Ορισμένοι, μάλιστα, από την πρώτη συζήτηση στο πολιτικό κέντρο την ημέρα των επίσημων ανακοινώσεων, από την κουβέντα εκλάμβαναν σήμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει, αλλά σε υψηλούς καταγγελτικούς τόνους. Τελικώς την Παρασκευή υπήρξε ανατροπή με τον Αλέξη Τσίπρα να εισηγείται το «όχι» ουσιαστικά, αφού οι όροι που έθεσε για διορθώσεις στα άρθρα 2 και 18 ήταν σαφές πως δεν θα γίνουν αποδεκτοί από την κυβέρνηση.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα, στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου, ήταν χαρακτηριστική:

-Ως προς την πρόθεση να καταγραφεί το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση προχωρά σε εξοπλιστικές επιλογές που εκτοξεύουν τον συνολικό λογαριασμό σε 10 δισ. ευρώ όταν οι δαπάνες για την Υγεία αντιστοίχως μειώνονται, κι επομένως όχι μόνο είναι επιβαρυντικές για την οικονομία και την κοινωνία ύστερα από μια δεκαετία κρίσης και συνθήκες αύξησης του χρέους στο 220% του ΑΕΠ, αλλά επιστρέφουν σε αντιλήψεις αλόγιστης σπατάλης που οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία.

-Και κυρίως ως προς την πρόθεση να καταγραφεί μια αιχμή περί μιζών με την αναφορά ότι η κυβέρνηση, με την εξοπλιστική κούρσα που έχει ξεκινήσει, μας γυρίζει στη χρυσή δεκαετία του 2000, «στην εποχή του Άκη και του Γιάννου».

Αριστεροί και εκσυγχρονιστές

Ο Αλέξης Τσίπρας στις «αλόγιστες σπατάλες» αντιπαραβάλλει τις «λελογισμένες» δαπάνες, που όπως υπογράμμισε ήταν στην έγνοια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ («πρόσεχε και το κάθε ευρώ»), ώστε και η κοινωνία να μην ζημιώνεται και η αποτρεπτική ισχύς της χώρας να ενισχύεται. Από εκεί και πέρα προβάλλει την άποψη ότι οι εξοπλισμοί που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση δεν εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική που να συνδυάζει το δόγμα της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής». Απηύθυνε ουσιαστικά την κατηγορία περί ασυνέχειας μεταξύ αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής, κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό για «παθητική» στάση στην εξωτερική πολιτική, όπου δεν προωθεί στρατηγική λύσης με την Τουρκία και αφήνει την «τελευταία ίσως ευκαιρία» για τη Χάγη να χαθεί.

Πάνω στη γραμμή αυτή περί «υπερεξοπλισμών» υπερθεματίζει η αριστερή (Ομπρέλα) αλλά και η εκσυγχρονιστική (Γέφυρα) πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκ πεποιθήσεως θεωρούν τους εξοπλισμούς από αδιέξοδη επιλογή, γιατί δεν μπορεί η χώρα να ακολουθήσει τον ανταγωνισμό με την Τουρκία, έως «φιλοπόλεμη». Ως εκ τούτου προτάσσουν τα «όπλα» της πολιτικής, της διπλωματίας και εν τέλει των συμβιβασμών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κοινή συνεδρίαση Κ.Ο. και Π.Σ. της Δευτέρας στελέχη της μειοψηφίας έκαναν λόγο για συζήτηση σε «καλό κλίμα», κάνοντας σαφές ότι εξ αριστερών υπήρξε σύμπνοια.

Διαβάστε επίσης:

Μπογδάνος: «Στοχοποιητικές ύβρεις από Παφίλη, απειλούν τη σωματική μου ακεραιότητα» (Video)

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αποπομπή και άλλων στελεχών της ΝΔ για την παρουσία τους στο Βίτσι μετά τη διαγραφή Μπογδάνου

Σακελλαροπούλου: Παρέμβαση του Ρουβίκωνα έξω από το το σπίτι της

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ,syriza