ΣΥΡΙΖΑ: Τι σημαίνει η πρό(σ)κληση της Γεροβασίλη για νέες κάλπες – Πότε και πώς θα απαντήσει ο Κασσελάκης

Η Όλγα Γεροβασίλη έκανε το βράδυ της Τετάρτης το πρώτο βήμα για μία νέα εκλογική αναμέτρηση ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, έστω κι αν η ίδια δεν άνοιξε τα χαρτιά της να συμμετάσχει σε αυτή ως υποψήφια αρχηγός.

Η κίνησή της μοιάζει κάπως επιβεβλημένη από την πίεση που δέχεται η ομάδα των «87», καθώς πολλοί της προσάπτουν ότι αμφισβητεί διαρκώς τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά αποφεύγει ή φοβάται να θέσει ευθέως θέμα ηγεσίας.

Οι απανωτές μάλιστα

δηλώσεις του κ. Κασσελάκη, ο οποίος έχει προκαλέσει τους «87» τουλάχιστον τρεις φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες για το θέμα ηγεσίας, έχει φέρει σε δύσκολη θέση τα κορυφαία στελέχη της κίνησης που εμφανίζονται από συγκρατημένα έως και φοβισμένα για μία αναμέτρηση στις κάλπες απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο πρόεδρος έχει τεράστια πλειοψηφία στη βάση. Μόνο αυτή η πλειοψηφία μετρά. Αν επιθυμεί η ομάδα των «87» – ή όσων είναι τέλος πάντων – ας τον προσκαλέσουν στην κεντρική επιτροπή» ήταν η δήλωση πηγών της Κουμουνδούρου, το βράδυ της επεισοδιακής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας την περασμένη Τρίτη, όταν οι αμφισβητίες του κ. Κασσελάκη ισχυρίζονταν ότι ο αρχηγός έχασε την πλειοψηφία των βουλευτών.

Απαντώντας χθες βράδυ σε αυτό το μήνυμα της Κουμουνδούρου, η κυρία Γεροβασίλη επέστρεψε αυτήν την «πρόκληση», έστω κι αν δεν έδωσε σαφές στίγμα τι θα κάνουν οι 87, από μόνοι τους και πέρα από τις όποιες κινήσεις του προέδρου:

«Πρέπει να απευθυνθεί ο ίδιος στα μέλη του κόμματος, θα είναι λυτρωτικό ο ίδιος να απευθυνθεί στα μέλη, στον κόσμο που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, για να τον δυναμώσει και να σταματήσει η καθοδική του πορεία», ανέφερε. «Προφανώς να ξαναγίνουν εκλογές» επανέλαβε πιο καθαρά στη συνέχεια.

«Διαφωνώ» είπε, με το ότι «ο πρόεδρος ζητάει να προκληθεί. Ο ίδιος «πρέπει να πάρει την ευθύνη του προέδρου και να κάνει μια θαρραλέα κίνηση». Και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε καθοδικό σπιράλ και πρέπει ο πρόεδρος να πάρει την ευθύνη».

Τα δύο ερωτήματα που τίθενται πλέον:

-Αν και πώς οι «87» ή όποιες άλλες πλευρές εκ των αμφισβητιών θα μορφοποιήσουν το αίτημα και την πίεση για κάλπες, παρουσιάζοντας όμως και υποψήφιους αρχηγούς.

-Αν και πώς θα απαντήσει ο κ. Κασσελάκης σε αυτή την πρό(σ)κληση της κυρίας Γεροβασίλη ή όποιου άλλου.

Το πρόβλημα των «87» είναι ότι δεν διαθέτουν κατά τα φαινόμενα και τους υπολογισμούς – ιδίως μετά τη συμμαχία Κασσελάκη με Νίκο Παππά – τη δυνατότητα να περάσουν από την κεντρική επιτροπή μία πρόταση μομφής κατά του προέδρου. Μπορούν ωστόσο να την καταθέσουν, ελπίζοντας σε μία καλή καταγραφή δυνάμεων, που θα λειτουργήσει ως μοχλός πολιτικής πίεσης, του τύπου «ένα μεγάλο μέρος του κόμματος δεν αποδέχεται τον Κασσελάκη, άρα οφείλει να πάει σε κάλπες και να ζητήσει επαναβεβαίωση».

Η σύνθεση αυτής της κεντρικής επιτροπής άλλωστε είναι από το 2022 και έχει ακόμα κάποιους σχετικά ευνοϊκούς συσχετισμούς για τους αμφισβητίες – μετά το συνέδριο είναι αμφίβολο εάν θα κρατήσουν τους ίδιους θύλακες.

Οι συνεχείς δηλώσεις αμφισβήτησης στο δρόμο προς την κεντρική επιτροπή και προς το συνέδριο θα είναι επίσης ένας τρόπος πρέσινγκ προς τον κ. Κασσελάκη για να απαντήσει με κάλπες στην πρόκληση και το κλίμα αμφισβήτησης που θα τροφοδοτείται με αυτό τον τρόπο.

Δεν αποκλείεται δε – ου μην είναι και εξαιρετικά πιθανό – να εμφανιστεί σε αυτό το πεδίο της έντονης συζήτησης για το θέμα ηγεσίας κάποιος (ή κάποιοι) που θα δηλώσει υποψήφιος αρχηγός και να θέσει «εαυτόν εις την υπηρεσία του κόμματος και της παράταξης», καταθέτοντας δημοσίως και επισήμως το ενδιαφέρον του να ηγηθεί. Κάτι που επίσης θα επιτείνει το κλίμα περί «ανάγκης να μιλήσει η βάση».

Το στρατόπεδο Κασσελάκη

Διαθέτοντας πλέον μετά την συμμαχία με τον Νίκο Παππά μία «ασφαλή» πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει την πολυτέλεια κάποιων κινήσεων μέχρι το συνέδριο. Και πάντως διαθέτει αρκετούς τρόπους για να απαντήσει στην αμφισβήτηση.

Αν και δεν είναι ομογενοποιημένες οι απόψεις στο προεδρικό στρατόπεδο, θεωρείται ελάχιστα πιθανό να απαντήσει ο κ. Κασσελάκης στήνοντας κάλπες πριν το συνέδριο, όση πίεση και να του ασκήσουν οι αμφισβητίες στην κεντρική επιτροπή.

Θα παραπέμψει στο… «μέτρημα» και έχοντας την πλειοψηφία θα επιμείνει σε μία αδιατάρακτη πορεία προς το συνέδριο.

Η κυρίαρχη λογική στην Κουμουνδούρου είναι πως το συνέδριο θα αναβαπτίσει την κυριαρχία του κ. Κασσελάκη στο κόμμα, άρα δεν υπάρχει λόγος ούτε να αναβληθεί, ούτε να «υποσκαπτεί» με τη μεταφορά της όλης εσωκομματικής διαδικασίας σε μία μάχη ηγεσίας στη βάση.

Επιπλέον κανείς δεν πιστεύει – ούτε οι πλέον αισιόδοξοι – ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες θα προσέλθει πλήθος κόσμου σε εσωκομματικές κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ. Και με δεδομένο ότι στις 6 Οκτωβρίου στο ΠΑΣΟΚ θα πάνε ίσως και πάνω από 250.000 (λέγεται και για 300.000), η σύγκριση θα είναι απογοητευτική – και περιττή.

Κάποια στελέχη πέριξ του ηγετικού κύκλου θεωρούσαν μέχρι κάποια στιγμή πρόσφατα ότι οι κάλπες είναι μία καλή λύση, ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά όλο αυτό το κλίμα αμφισβήτησης. Δεν είναι όμως πλειοψηφία και πάντως από τη στιγμή που υπήρξε η συμμαχία με τον κ. Παππά, μία τέτοια κίνηση δεν φαίνεται αναγκαία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κασσελάκης σκέφτεται πραγματικά το σενάριο της κάλπης εάν δει ότι στο συνέδριο υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό απέναντί του. Και αν εκφραστεί όλο αυτό με μία συντεταγμένη κίνηση, που θα ζητά «συνιδιοκτησία» στο κόμμα και θα θελήσει να τον θέσει υπό κηδεμονία. Σε αυτή την περίπτωση έχει ενημερώσει τους στενούς συνεργάτες του ότι θα απαντήσει με κάλπες.

Διαβάστε επίσης:

Ορίζοντας το 2027 για τον Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Σε τροχιά διάλυσης με ή χωρίς μομφή Πολάκη

Γεροβασίλη: Θα είναι λυτρωτικό ο Κασσελάκης να απευθυνθεί στα μέλη – Να ξαναγίνουν εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Γεροβασίλη, – Πότε, Κασσελάκης,syriza, gerovasili, – pote, kasselakis