ΣΥΡΙΖΑ vs Νέα Αριστερά: Σύγκρουση με το «καλημέρα» – Το «παρών» για τους servicers και ο… Στουρνάρας

Οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν πλέον το πρώτο βήμα παρουσιάζοντας επίσημα τη νέα κοινή κοινοβουλευτική ομάδα υπό το όνομα Νέα Αριστερά.

Βέβαια η διάσπαση είναι πολύ νωπή και η ατμόσφαιρα δεν έχει καθαρίσει, αντιθέτως η εκτόξευση κατηγοριών από την Κουμουνδούρου συνεχίζεται και αντιστοίχως οι εξηγήσεις από τους «11» για τους λόγους

που έφυγαν εξακολουθούν να είναι μέρος της δημόσιας συζήτησης.

Και οι δύο πλευρές έχουν διακηρύξει ότι μετά το διαζύγιο που οδήγησε σε χωριστούς δρόμους μπορούν να προσηλωθούν στο κύριο καθήκον τους που είναι η άσκηση αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Δεν θα είμαστε κόμμα αντι-ΣΥΡΙΖΑ ή κόμμα αντι-Κασσελάκης», είπε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος νωρίτερα.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά, πολλώ δε μάλλον που ο «μπαμπούλας» της κάλπης και δη των ευρωεκλογών, παραμονεύει σε σύντομο σχετικά διάστημα, έξι μήνες από τώρα.

Εν ολίγοις, εκτός από το αντιπολιτευτικό έργο, υπάρχουν και οι εκλογικοί συσχετισμοί. Η «δεξαμενή» των ψηφοφόρων στην οποία απευθύνονται τα δύο σχήματα, των «πρώην» συντρόφων, είναι πάνω κάτω η ίδια – αν και από το νέο σχήμα με βάση και τα όσα έχουν πει δημόσια, κάλλιστα θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον απευθύνεται σε κεντρώους έως κεντροδεξιούς ψηφοφόρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει το δύσκολο έργο να κρατηθεί καταρχάς στα επίπεδα των εθνικών εκλογών και δευτερευόντως να τα ξεπεράσει – ο Κασσελάκης χθες μάλιστα μίλησε για νίκη στις ευρωεκλογές – δεν έχει την πολυτέλεια για περαιτέρω διαρροές ψηφοφόρων και θα κάνει ό,τι μπορεί για να τις αποτρέψει.

Σε κάθε περίπτωση, είναι εμφανής ένας νέος ιδιότυπος ανταγωνισμός μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, με τον πρώτο να εκδηλώνεται πιο επιθετικά, καθώς έχει και περισσότερα «κεκτημένα» να περιφρουρήσει, έναντι της δεύτερης που ξεκινά σχεδόν από το μηδέν, με δεδομένους τους περιορισμούς – δεν έχει διαμορφωθεί κόμμα, δεν υπάρχει χρηματοδότηση, κλπ. Ήδη έχουν διατυπωθεί κατηγορίες ότι οι «αποστάτες» αντικειμενικά με την αποχώρησή τους εξυπηρετούν την κυβέρνηση, ότι έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια, τα οποία αφήνεται να εννοηθεί, τους ευνοούν, κ.ο.κ. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στην εκδήλωση για τα «αποκαλυπτήρια» ο Στέφανος Κασσελάκης «απάντησε» με συνέντευξη την ίδια ώρα.

Τα «αποκαλυπτήρια» των 11 και το νομοσχέδιο για τους servicers

Χθες, εκτός από τους σχολιασμούς για το όνομα της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας των 11, το έμβλημά της, το δυναμικό της, κλπ υπήρξε ένα πρώτο «τζαρτζάρισμα» για το θέμα της ψήφου στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους servicers.

Ειδικότερα, η «πρεμιέρα» της Νέας Αριστεράς συνέπεσε με την ψηφοφορία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια, με τους βουλευτές τις να ψηφίζουν «παρών» σε τρεις διατάξεις για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ονομαστική ψηφοφορία, στοχεύοντας σε στρίμωγμα της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας. Σε αυτές τις διατάξεις οι 11 ψήφισαν «παρών», με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει σε ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής του ομάδας «Με την ονομαστική ψηφοφορία, που ζητήσαμε επί κρίσιμων άρθρων, αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις όλων των δυνάμεων» κι ενώ είχε διαμορφωθεί μια παραφιλολογία ότι η Νέα Αριστερά δεν καταψήφισε το νομοσχέδιο, συνολικά.

Το καρφί περί «ξαφνικής αγάπης για τον Στουρνάρα»

Σήμερα, από την Νέα Αριστερά προχώρησαν σε διευκρινίσεις για το πώς ψήφισαν εξηγώντας ότι καταψήφισαν το νομοσχέδιο, αλλά ψήφισαν «παρών» σε διατάξεις που αποτελούν ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας του 2021 που θέτει κανόνες στους servicers, με τις οποίες συμφωνούν δικηγόροι και δανειολήπτες και τις οποίες σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητούσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι και αυτή η πλευρά πέταξε «καρφί» προς τους πρώην συντρόφους – καθότι έχει δηλώσει ότι θα απαντά μόνο όταν την προκαλούν.

Έτσι στην άτυπη ενημέρωση που έδωσε για τα άρθρα στα οποία ψήφισε «παρών» και απαντώντας στη σύγχυση περί του ποιες δραστηριότητες των servicers δεν θα εποπτεύονται από το εσωτερικό υπήρχε η αιχμή «μας εντυπωσιάζει η ξαφνική αγάπη για τον Στουρνάρα». Εξήγησαν πάντως ότι η αρμόδια αρχή για την αδειοδότηση και την εποπτεία των διαχειριστών πιστώσεων αλλά και την εποπτεία των αγοραστών πιστώσεων είναι η Τράπεζα της Ελλάδας». Επομένως «προς τι η φασαρία» διερωτήθηκαν.

Τα παραπάνω, είναι ενδεικτικά μόνο του κλίματος που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ των δύο πλευρών και του ανταγωνισμού που θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, μάλλον με αμείωτη ένταση δεδομένων και των ευρωεκλογών.

Διαβάστε επίσης:

Τσακαλώτος: Η Νέα Αριστερά καταψήφισε το νομοσχέδιο για τους servicers – Σε ποιες διατάξεις ψηφίσαμε «παρών» και γιατί

ΕΥΠ – Επείγον σήμα στους υπουργούς: «Δεν είναι ασφαλείς οι επικοινωνίες σας» – Τους προτείνει να χρησιμοποιούν το Threema!

Την επόμενη Δευτέρα η τεχνητή νοημοσύνη «εισβάλει» με ένα κλικ στο ελληνικό Δημόσιο

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Αριστερά, Σύγκρουση, … Στουρνάρας,syriza, aristera, sygkrousi, … stournaras