Τα 3 λεπτά που βελτιώνουν την όραση μετά τα 40

Την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων που η όραση τους φθίνει με την ηλικία και ιδιαίτερα μετά τα 40 μπορεί να βοηθήσει μια σημαντική ανακάλυψη που έκαναν πρόσφατα επιστήμονες από τη Βρετανία

Όπως διαπιστώθηκε ότι μόλις τρία λεπτά έκθεσης σε έναν συγκεκριμένο τύπο φωτός μία φορά την εβδομάδα αρκούν για να βελτιώσουν έως και 20% την έγχρωμη όραση

Μόλις τρία λεπτά έκθεσης στο βαθύ κόκκινο φως το πρωί μια φορά την εβδομάδα, μπορεί

να βελτιώσει τη φθίνουσα όραση, σύμφωνα με τη μελέτη ερευνητών του UCL που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

Η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενη εργασία της επιστημονικής ομάδας, η οποία έδειξε ότι η καθημερινή έκθεση τριών λεπτών σε βαθύ κόκκινο φως μεγάλου μήκους κύματος «ενεργοποιούσε» την παραγωγή μιτοχονδρίων στον αμφιβληστροειδή, ενισχύοντας φυσικά την όραση που εξασθενεί.

Στην πιο πρόσφατη μελέτη τους, λοιπόν, οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν τι επίδραση θα μπορούσε να έχει μια μεμονωμένη έκθεση τριών λεπτών, και μάλιστα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας από τις προηγούμενες μελέτες. Επίσης, η ομάδα βασίστηκε σε άλλη έρευνα σε μύγες που βρήκε ότι τα μιτοχόνδρια παρουσιάζουν «μετατόπιση του φόρτου εργασίας» ανάλογα με την ώρα της ημέρας, για να συγκρίνει την έκθεση το πρωί και την έκθεση το απόγευμα.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές βρήκαν ότι υπήρχε κατά μέσο όρο 17% βελτίωση στην έγχρωμη όραση των συμμετεχόντων όταν εκτίθεντο σε βαθύ κόκκινο φως 670 νανομέτρων (μεγάλου κύματος) για τρία λεπτά το πρωί και ότι οι επιδράσεις αυτής της έκθεσης διαρκούσαν τουλάχιστον μία εβδομάδα. Ωστόσο, όταν το ίδιο τεστ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, δεν παρατηρήθηκε καμία βελτίωση.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα οφέλη από το βαθύ κόκκινο φως, όπως υπογραμμίζονται από τα ευρήματα, σηματοδοτούν μια ανακάλυψη γα την υγεία των ματιών και θα πρέπει να οδηγήσει σε οικονομικές, οικιακές θεραπείες για τα μάτια, που θα βοηθήσουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο η όραση των οποίων εξασθενεί φυσιολογικά.

«Δείχνουμε ότι μια μεμονωμένη έκθεση σε βαθύ κόκκινο φως μεγάλου μήκους κύματος το πρωί μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εξασθένηση της όρασης, η οποία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας και ευεξίας και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους. Αν η απλή αυτή παρέμβαση εφαρμοστεί σε επίπεδο πληθυσμού θα επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής καθώς οι άνθρωποι γερνούν και πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα το μειωμένο κοινωνικό κόστος που προκύπτει από προβλήματα που σχετίζονται με τη μειωμένη όραση», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής στο Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του UCL, Δρ. Glen Jeffery.

Στην ηλικία των 40 ετών περίπου, ο αμφιβληστροειδής του ματιού αρχίζει να γερνά, εν μέρει όταν τα μιτοχόνδρια των κυττάρων –ο ρόλος των οποίων είναι να παράγουν ενέργεια (γνωστή ως ATP) και να ενισχύουν την κυτταρική λειτουργία- αρχίζουν, επίσης, να εξασθενούν.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν ηλικίας 34-70 ετών, δεν είχαν κάποια οφθαλμοπάθεια και είχαν φυσιολογική έγχρωμη όραση. Χρησιμοποιώντας μια συσκευή LED, οι 20 συμμετέχοντες (13 γυναίκες και 7 άνδρες) εκτέθηκαν σε βαθύ κόκκινο φως 670nm για τρία λεπτά το πρωί μεταξύ 8 π.μ. και 9 π.μ. Η όραση των χρωμάτων εξετάστηκε ξανά τρεις ώρες μετά, ενώ 10 από τους συμμετέχοντες εξετάστηκαν, επίσης, μια εβδομάδα μετά την έκθεση.

Κατά μέσο όρο, παρατηρήθηκε μια «σημαντική» βελτίωση της τάξης του 17% στην έγχρωμη όραση, η οποία διήρκησε μια εβδομάδα στους συμμετέχοντες που εξετάστηκαν. Σε κάποιους γηραιότερους συμμετέχοντες, μάλιστα, η βελτίωση έφτασε το 20% διαρκώντας επίσης μια εβδομάδα.

Λίγους μήνες μετά τα πρώτα τεστ (για να διασφαλιστεί ότι οι όποιες θετικές επιδράσεις από το βαθύ κόκκινο φως είχαν περάσει) οι έξι από τους 20 συμμετέχοντες πραγματοποίησαν το ίδιο τεστ το μεσημέρι, μεταξύ 12 μ.μ. και 1 μ.μ. Όταν, λοιπόν, η όραση των χρωμάτων εξετάστηκε ξανά, δεν παρουσίαζε καμία βελτίωση.

«Η χρήση μιας απλής συσκευής LED μια φορά την εβδομάδα, επαναφορτίζει το σύστημα ενέργειας που έχει εξασθενήσει στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς. Η πρωινή έκθεση είναι το κλειδί για την επίτευξη των βελτιώσεων στην εξασθένηση της όρασης. Όπως έχουμε ήδη παρατηρήσει στις μύγες, τα μιτοχόνδρια αλλάζουν τα μοτίβα εργασίας και δεν ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο στο φως το απόγευμα», επισημαίνει ο Δρ. Jeffery και καταλήγει:

«Η τεχνολογία είναι απλή και ασφαλής. Η ενέργεια που προσφέρεται από το φως μεγάλου μήκους κύματος 670nm δεν είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που βρίσκεται στο φυσικό φως του περιβάλλοντος. Με απλά λόγια, πιστεύουμε ότι μια εύκολη στη χρήση συσκευή μπορεί να γίνει διαθέσιμη σε χαμηλό κόστος για όλους τους ανθρώπους».

Διαβάστε επίσης:

Μπουρλά: Το χάπι της Pfizer θα είναι αποτελεσματικό και για τη μετάλλαξη Όμικρον

Μετάλλαξη Όμικρον: Πρέπει να δράσουμε άμεσα, λέει η Στέλλα Κυριακίδου

Μετάλλαξη Όμικρον: 4 σημεία από τον Ηλία Μόσιαλο

Keywords
Τυχαία Θέματα