Τα 3 ραντεβού του Ιουλίου για την Ελλάδα - Οι θεσμοί προσπαθούν να συγκρατήσουν την «παροχολογία» Τσίπρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠολιτική

 

Ένα ακόμη ραντεβού για το ελληνικό ζήτημα έχουν οργανώσει οι θεσμοί πριν από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ο λόγος για τη Σύνοδο του Eurogroup που θα λάβει χώρα στις 1η Ιουλίου.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του capital.gr, ναι μεν δεν αναμένεται να λάβουν οι Θεσμοί και οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ κάποια απόφαση για την Ελλάδα, αλλά

(όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από ευρωπαίο αξιωματούχο θα μετρήσουν εκ νέου το εύρος των συνεπειών της "παροχολογίας" που συνεχίζεται, αλλά και το πως θα συγκρατηθεί η κατάσταση έως τις εθνικές εκλογές. Επίσης θα συζητηθούν τα "κενά" στις μετά - προγραμματικές δεσμεύσεις τις χώρας.

Ουσιαστικά το EWG θα προετοιμάσει την σύνοδο του Eurogroup που θα λάβει χώρα στις 8 Ιουλίου, την επομένη των εθνικών εκλογών. Εκεί, αναμένεται να γίνει ο πρώτος επίσημος απολογισμός με βάση και το αποτέλεσμα της "κάλπης”. Kαι πάλι περιθώριο για πραγματική συζήτηση με την ελληνική πλευρά δεν θα υπάρχει.

Ωστόσο, οι θεσμοί και οι Υπουργοί Οικονομικών (σ.σ. στο Eurogroup αλλά και στο Ecofin που θα γίνει μία ημέρα μετά), θα κληθούν να ψηφίσουν το πακέτο εκθέσεων της δημοσιονομικής εποπτείας σε όρους Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Θα συζητήσουν το πώς "πηγαίνει" η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας η οποία στην μορφή με την οποία εκδόθηκε στις 5 Ιουνίου είναι πλέον… παρωχημένη.

Θα μπορούν ίσως να έχουν μία πιο καθαρή εικόνα για την επόμενη ημέρα του πολιτικού σκηνικού της Ελλάδας ούτως ώστε να ετοιμάσουν τις θέσεις τους. Επίσημη κάθοδος μέσα στο καλοκαίρι προς ώρας δεν έχει ορισθεί. Ωστόσο, δια ζώσης επαφές θα γίνουν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες η πρώτη "γνωριμία" με το επόμενο οικονομικό επιτελείο θα μπορέσει να γίνει - εφόσον βεβαίως σχηματιστεί νέα κυβέρνηση - στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist που θα λάβει χώρα στις 16 – 17 Ιουλίου στην Αθήνα. Σε αυτό αναμένεται - σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό - να μετέχουν οι κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο και Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τα μέτωπα

Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι - αμφίβολα - η δημοσιονομική "τρύπα" που προκαλεί η "παροχολογία" τόσο για το 2019 όσο (κυρίως) για το 2020 και τα επόμενα χρόνια . Οι θεσμοί θα επανεξετάσουν την κατάσταση τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο με τον νέο προϋπολογισμό (σ.σ. η δημοσιονομική εποπτεία της ΕΕ προβλέπει συμπληρωματικά μέτρα τον επόμενο χρόνο αν υπάρχουν αποκλίσεις).

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο μέτωπο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες μέρες έχει δημιουργηθεί μεγάλη ένταση και το για το θέμα του "Υπερταμείου". Συνδέεται με την τροπολογία αναφορικά με τον τρόπο επιλογής των μελών του ΔΣ των θυγατρικών του. Έγινε σαφές τις προηγούμενες ημέρες από το Λουξεμβούργο ότι η εν λόγω τροπολογία συνιστά παρέκκλιση από τη συμφωνία του Eurogroup.

Το εν λόγω μέτρο προστίθεται στα 15 ανοικτά προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης και στις 7 ανατροπές από τα συμφωνηθέντα. Έχουν προκαλέσει ήδη παρενέργειες: την αναβολή του αιτήματος για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου με το ΔΝΤ, αλλά και την χρονοκαθυστέρηση στη διαδικασία έγκρισης των παρεμβάσεων στο χρέος από τον ESM, ο οποίος έδειξε ξεκάθαρα την άρνησή του για την μη μείωση του αφορολογήτου.

Επιπλέον των ανωτέρω, η Ελλάδα θεωρείται από τους θεσμούς δεδομένο ότι θα πρέπει να αποδείξει ότι συνεχίζει μία σειρά από δομικές μεταρρυθμίσεις σε 3 άξονες πέραν του δημοσιονομικού: στην μείωση των NPLs, στις παρεμβάσεις στο δημόσιο, αλλά και στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας. Ο λόγος για τομές που θεωρούνται μακρόπνοοι στόχοι που θα διασφαλίσουν την αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία.

θεσμοίπαροχέςραντεβούΤσίπραςΚυβέρνησηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα