Τα 7 λάθη που όλοι κάνουμε στο ντους

Είναι μια καθημερινή, βασική συνήθεια, την οποία μάλλον δεν φαντάζεστε ότι μπορεί να την κάνετε λάθος.

Με το ντους και το μπάνιο απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, καθώς και τα έλαια, τις βρωμιές, τον ιδρώτα και τα βακτήρια. Τα δερματικά έλαια αποτελούν τροφή για τα βακτήρια, οπότε όταν κάνουμε ντους, μειώνουμε επίσης τον κίνδυνο μολύνσεων του δέρματος. Από την άλλη πλευρά, το πολύ συχνό ντους μπορεί να συμβάλει στην ξηρότητα και την φαγούρα στο δέρμα.

Όπως θα δείτε, το σωστό ντους δεν είναι τόσο προφανές. Πολλοί έχουν απορίες σχετικά με το πώς και πόσο συχνά πρέπει να

κάνουμε ντους: από τη θερμοκρασία του νερού έως ποια προϊόντα να χρησιμοποιούν και πότε.

Δείτε μερικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσατε να κάνετε λάθη στο ντους:

1. Ντους σε λάθος θερμοκρασία

Το πολύ κρύο ντους μπορεί μπορεί να σας “ξυπνάει”, αλλά πιθανότατα δεν θα σας βοηθάει να χαλαρώσετε. Από την άλλη πλευρά, ούτε το καυτό ντους δεν είναι λύση. Το πολύ ζεστό νερό αναγκάζει το σώμα σας να χάσει τα φυσικά του έλαια, αφήνοντας το δέρμα ξηρό και με φαγούρα. Το χλιαρό νερό είναι το σωστό.

2. Ντους για πάρα πολύ ώρα

Το να κάθεστε με τις ώρες κάτω από το ζεστό νερό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε όμορφα εκείνη τη στιγμή, αλλά είναι επιζήμιο για το δέρμα σας. Όπως και με το πολύ ζεστό νερό, έτσι και το πολύωρο ντους κάνει το δέρμα να χάνει περισσότερα έλαια και, συνεπώς, υγρασία. Εάν παρατηρήσετε ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα με το ξηρό δέρμα, μειώστε την χρονική διάρκεια του ντους, περιορίζοντάς το σε 5 έως 10 λεπτά.

3. Πλύσιμο με σφουγγάρι

Τα σφουγγάρια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε την ποσότητα σαπουνιού που χρησιμοποιείτε για το σώμα σας. Ωστόσο, μπορούν να λειτουργήσουν και σαν “δεξαμενή” βακτηρίων και μπορούν επίσης να ερεθίσουν ένα ευαίσθητο ή ξηρό δέρμα. Είναι καλύτερα να εφαρμόζετε το σαπούνι με τα χέρια σας.

4. Χρησιμοποιείτε σκληρά καθαριστικά

Η πανδημίας COVID-19 μας έμαθε να εξετάζουμε υπερβολικά το πώς καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε τα πάντα, ακόμη και τον εαυτό μας. Ωστόσο, να θυμάστε ότι το απλό σαπούνι και το νερό αρκούν για να σκοτώσουν τον ιό που προκαλεί την νόσο COVID-19. Δεν υπάρχει λόγος να εφαρμόζετε στο δέρμα σας πιο σκληρά καθαριστικά.

5. Ξεπλύνετε τα μαλλιά μαζί με το σώμα

Για να αποτρέψετε την ακμή και τον ερεθισμό του δέρματος, λουστείτε με το σαμπουάν πρώτα, ξεπλύνετε τα μαλλιά σας, στη συνέχεια βάλτε μαλακτικό στα μαλλιά, πλύνετε το σώμα σας με σαπούνι και στο τέλος ξεπλύνετε ταυτόχρονα το μαλακτικό από τα μαλλιά και το σαπούνι από το σώμα. Ακολουθώντας αυτήν τη σειρά στο ντους σημαίνει ότι το πλύσιμο βοηθά στην πλήρη απομάκρυνση μαλακτικού και σαμπουάν από το δέρμα σας. Όσο για το ξύρισμα, αν το αφήσετε για τελευταία στιγμή στο ντους, οι τρίχες θα είναι πιο μαλακές από τη ζέστη, το νερό και τον ατμό και θα είναι πιο εύκολο να αφαιρεθούν.

6. Ντους (μόνο) το πρωί

Δεν υπάρχει κάποια ώρα που να είναι η καλύτερη για να κάνετε ντους. Εξαρτάται από το πρόγραμμά σας και την προσωπική σας προτίμηση. Το πρωινό ντους θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ξύπνιοι. Ωστόσο, μην αγνοείτε τα πιθανά οφέλη από το βραδινό ντους. Πρώτον, ένα ζεστό ντους 10 λεπτών μία έως δύο ώρες πριν τον ύπνο βοηθάει να κοιμηθείτε γρηγορότερα, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση στο επιστημονικό περιοδικό Sleep Medicine Reviews. Καθώς το σώμα σας κρυώνει μετά τη ζεστασιά του ντους, διεγείρει το σώμα για να πάτε για ύπνο. Ένα άλλο πλεονέκτημα για το βραδινό ντους: Εάν είστε αλλεργικοί, το ντους πριν τον ύπνο θα ξεπλύνει τη γύρη από τα μαλλιά και το δέρμα σας.

7. Κάνετε ντους πολύ συχνά

Δεν είναι ανάγκη να κάνετε ντους με σαμπουάν και σαπούνι καθημερινά. Ειδικά τους πιο κρύους χειμερινούς μήνες, όταν μάλλον δεν ιδρώνετε τόσο πολύ και το δέρμα σας τείνει να είναι πιο ξηρό, μπορείτε να αλλάξετε συνήθειες. Μάλιστα, το να κάνετε ντους απλά μερικές φορές την εβδομάδα μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεστε. Εάν ασκείστε ή έχετε μια δουλειά που σας γεμίζει βρωμιές και αισθάνεστε ότι πρέπει να κάνετε ντους δύο φορές την ημέρα, τότε δοκιμάστε να κάνετε ένα γρήγορο ξέβγαλμα μόνο με νερό την μία φορά και κάντε πλήρες ντους την άλλη.

Πηγή: iatropedia

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Είσαι άνω των 65; Τι αλλάζει στον οργανισμό – Τι να προσέχεις στη διατροφή σου

Έμφραγμα – Εγκεφαλικό: Το πασίγνωστο γλυκαντικό που δεν «αγαπά» την καρδιά

Χρόνια νεφρική νόσος: Ποια τα συμπτώματα – Ποιες τροφές να αποφεύγετε

Keywords
Τυχαία Θέματα