Τα ελληνοτουρκικά στο προσκήνιο, αλλά οι «παγίδες» ελλοχεύουν

Τα προβλήματα της Αθήνας με την Άγκυρα μπαίνουν θέλοντας και μη στο εσωτερικό προσκήνιο, μετά και τις τελευταίες απειλές που εκτοξεύουν με ρυθμό… πολυβόλου Τούρκοι αξιωματούχοι κατά της Ελλάδας.

Μόνο τυχαία δεν ήταν, άλλωστε, η απόφαση του πρωθυπουργού να μεταβεί στην ακριτική Γαύδο για τον εορτασμό των Θεοφανείων, απ’ όπου για άλλη μια φορά επανέλαβε την πάγια θέση της Αθήνας, ότι,

δηλαδή, «η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» και ότι «γνωρίζουμε ότι με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο μπορούμε να λύνουμε τις όποιες διαφορές μας ειρηνικά. Το έχουμε εξάλλου αποδείξει οριοθετώντας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο και με την Ιταλία. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο πρέπει να πορευτούμε προκειμένου να επιλύσουμε και τις όποιες άλλες διαφορές έχουμε με τους γείτονές μας».

Παράλληλα, όλο και περισσότερα δημοσιεύματα σε ελληνικά ΜΜΕ εξετάζουν τα ενδεχόμενα που η επιθετική πολιτική –προς το παρόν, σε επίπεδο ρητορικής- της Τουρκίας δημιουργεί στο Αιγαίο, παρουσιάζοντας εκτιμήσεις και σενάρια ακόμα και σύγκρουσης των δύο χωρών, αν και, σε γενικές γραμμές, η κοινή συνιστώσα των σεναρίων είναι ότι η πιθανότητα «θερμού επεισοδίου», αν και υπαρκτή, παραμένει μικρή. Από την άλλη, πάντως, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η κρισιμότητα των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδεχομένως θα τον κάνει πολύ πιο ριψοκίνδυνο, προκειμένου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του και να τους στρέψει την προσοχή σε ζητήματα εκτός της οικονομίας της χώρας.

Η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για τις διάφορες δηλώσεις αξιωματούχων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, με τις οποίες καταδικάζεται η τακτική της Τουρκίας και οι διαρκείς απειλές κατά μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, θεωρώντας ότι η στάση, π.χ. του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδεικνύει, πέραν του εξαιρετικού επιπέδου που βρίσκονται οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Αθήνας, και ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αποδίδει καρπούς, καθιστώντας τη χώρα σημείο αναφοράς για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και έναν «αξιόπιστο εταίρο και σύμμαχο», σε μια αρκετά ρευστή περίοδο συνολικά για την Ευρώπη.

Επίσης, τα εθνικά ζητήματα επιτρέπουν στη ΝΔ να αξιοποιήσει και διάφορες αποφάσεις και στάσεις της αντιπολίτευσης και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ (την άρνηση στήριξης της αγοράς των 6 επιπλέον Rafale, την ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας ή των αμυντικών δαπανών) για να απευθυνθεί σε ένα δεξιότερο ακροατήριο, για το οποίο τέτοια ζητήματα βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητές του, ιδίως όταν καλείται να προσέλθει στις κάλπες, και να του μιλήσει σε μια γλώσσα που αντιλαμβάνεται και την οποία καλοδέχεται.

Από την άλλη, ωστόσο, τα εθνικά ζητήματα μπορούν να κρύβουν και παγίδες, όπως φάνηκε και από το lapsus linguae του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, για το ζήτημα των F-16 που επιδιώκει να αγοράσει η Τουρκία από τις ΗΠΑ, επιδίωξη την οποία προσπαθεί να ακυρώσει το ελληνικό λόμπι στην Αμερική. Ο Ά. Συρίγος ισχυρίστηκε ότι «εμείς θέλουμε να πάρει η Τουρκία τα F-16. Όχι τώρα… Σε βάθος χρόνου… Γιατί θέλουμε να ελέγχεται από τη Δύση. Φανταστείτε μια Τουρκία, η οποία έχει ρωσικά οπλικά συστήματα… Δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει κανένας στην επιθετικότητά της έναντι ημών. Ενώ τώρα, συγκρατείται ως ένα βαθμό».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε «θυελλώδεις» αντιδράσεις από την αντιπολίτευση (ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «λαγό» του πρωθυπουργού), αλλά και σκληρή κριτική από τον κόσμο της ομογένειας, με τον Έντι Ζεμενίδης να τη χαρακτηρίζει ως «ανοησίες», προσθέτοντας ότι «τέτοια πράγματα ακούγονται μόνο από πράκτορες της Τουρκίας», αλλά και «καρφώνοντας τον υφυπουργό με τη φράση: «Ευτυχώς τον κ. Συρίγο δεν τον γνωρίζει κανένας στην Ουάσιγκτον, ξέρω ότι δεν εκφράζει την άποψη ούτε του πρωθυπουργού, ούτε του κυρίου Δένδια».

Έτσι, ο Ά. Συριγός υποχρεώθηκε να επανέλθει και να διευκρινίσει ότι «κάποια στιγμή, σε βάθος χρόνου η Τουρκία θα ξαναπάρει αεροπλάνα. Θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος να προμηθευτεί η Τουρκία αυτά τα οπλικά συστήματα από την Δύση και ειδικότερα από την Αμερική με τους όρους που έχει αναφέρει επανειλημμένως ο γερουσιαστής Μενέντεζ. Συγκεκριμένα ο Μενέντεζ προτείνει να δοθούν τα F-16 στην Τουρκία υπό τον αυστηρό όρο να μην προβαίνουν σε υπερπτήσεις ελληνικών νησιών. Από όλες τις δυτικές χώρες που δύνανται να πουλήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Τουρκία, μόνον η αμερικανική γερουσία μπορεί να επιβάλλει τέτοιους αυστηρούς όρους και να ελέγχει την εφαρμογή τους. Αντιθέτως, εάν οι Τούρκοι επιλέξουν να προμηθευτούν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, είναι βέβαιον ότι δεν θα υπάρχουν τέτοιοι όροι».

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας για την κατάσταση στη Βραζιλία: «Πλήρης αλληλεγγύη στον Λούλα» – Το μήνυμα του Ανδρουλάκη

ΠΑΣΟΚ για δηλώσεις Συρίγου: «Απερίσκεπτοι υπουργοί της κυβέρνησης προκαλούν διεθνή ζημιά»

Ευάγγελος Βενιζέλος για Qatargate: «Στα θέματα αυτά η ευθύνη είναι προσωπική και όχι παραταξιακή ή εθνική»

Keywords
Τυχαία Θέματα