Τα φθινοπωρινά προαπαιτούμενα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈντυπη Έκδοση

Έρχεται η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος τον Οκτώβριο, η οποία συνδέ­εται με δόση συνολικού ύψους 6,1 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα τα προαπαιτούμενα είναι προ των πυλών, αφού θα πρέπει να ψηφιστούν έως τις 11 Δεκεμβρίου 2016.

Έτσι, συνολικά μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να κλείσουμε τουλάχιστον 43 προαπαιτούμενα, αν θέλουμε να πάρουμε την επόμενη δόση, μέρος της οποίας - περίπου 1,4 δισ. ευρώ - θα κατευθυνθεί και πάλι για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Τα προαπαι­τούμενα του Οκτωβρίου περιλαμβάνουν μετα­ξύ άλλων τα εξής:

-

Αλλαγές στα εργασιακά, ώστε να εναρμονι­στεί το υφιστάμενο καθεστώς με το βέλτιστο ευρωπαϊκό. Στον τομέα αυτόν θα κυριαρχή­σει το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου (κυ­ρίως το πλαίσιο των απεργιών), αλλά και το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, με τους θεσμούς να πιέζουν για την πλήρη απελευθέ­ρωσή τους.

- Παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της α­δήλωτης εργασίας.

- Εφαρμογή των τριών εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ. Οι εν λόγω παρεμβάσεις θα αφορούν φαρμακευτικά προϊόντα, τρόφιμα, υλικά οικο­δομών, την κυριακάτικη λειτουργία των κατα­στημάτων, τα αναψυκτικά, τα πετρελαϊκά προ­ϊόντα κ.λπ.

- Αλλαγές στο πλαίσιο των κοινωνικών παρο­χών προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι για τη χρηματοδότηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

- Προσαρμογές στην αγορά ενέργειας, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να τεθεί το θέμα της αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης του ΑΔΜΗΕ.

- Νέα αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών μέχρι το φθινόπωρο και προσαρμογή των συ­ντελεστών του ΕΝΦΙΑ.

- Επανεξέταση των κινήτρων που αφορούν τη φορολόγηση εισοδήματος των επιχειρήσεων και κατάργηση αυτών που κρίνονται ως αναπο­τελεσματικά ή άδικα.

- Μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δη­μοσίων Εσόδων, για την αναγκαστική εκποίη­ση περιουσιακών στοιχείων σε δημόσιους πλειστηριασμούς.

- Κωδικοποίηση της νομοθεσίας του ΦΠΑ, η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και συ­ντόμευση του χρονικού διαστήματος για την καταβολή του φόρου. Αναμένεται να επανεξε­ταστεί η καταβολή του φόρου ανά τρίμηνο που ισχύει σήμερα για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, αλλά και η απαλλαγή από την υπο­χρέωση υποβολής δήλωσης ΦΠΑ για όσους έ­χουν έσοδα κάτω από 25.000 ευρώ ετησίως.

- Να προχωρήσει το λεγόμενο «περιουσιολόγιο», με το οποίο η εφορία θα έχει πληρέστερη εικόνα της φοροδοτικής ικανότητας των πολι­τών.

- Αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης με την προώθηση και τη διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών.

Τι προβλεπεται για τις δόσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορια

Δύο είναι οι ρυθμίσεις που ισχύουν σήμε­ρα σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή σε δό­σεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση:

1. Η πάγια ρύθμιση της υποπαραγράφου Α2 του πρώτου άρθρου του Ν. 4152/2013.

- Δόσεις: Σε δύο (2) έως δώδεκα (12) ισό­ποσες μηνιαίες δόσεις και κατ' εξαίρεση έως είκοσι τέσσερις (24) ισόποσες μηνιαί­ες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από έκτακτη αιτία.

- Αίτηση: Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέ­σω διαδικτυακής εφαρμογής στο taxis.

2. Η ρύθμιση του άρθρου 43 του Κώδι­κα Φορολογικής Διαδικασίας - ΚΦΔ, (Ν. 4174/2013).

- Δόσεις: Δυνατότητα καταβολής των οφειλών που ρυθμίζονται σε μηνιαίες δόσεις, έως δώδεκα (12). Κατ' εξαίρεση παρέχεται η δυνατότητα καταβολής σε μηνιαίες δόσεις μέχρι τις είκοσι τέσσερις (24) για οφειλές που βεβαιώνονται και καταβάλλονται εφάπαξ.

- Αίτηση: Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται στον αρμόδιο προϊστάμενο της ΔΟΥ ή της Υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής. Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ είναι επίσης ο αρμόδιος για την έγκριση της ρύθμισης, την εξέταση των δικαιολογητικών, την παρακολούθηση, την τήρηση των όρων, τη διαπίστωση της απώλειας και κάθε άλλη αναγκαία διαδικασία.

εφορίαπροαπαιτούμεναΦόροιοφειλέςδόσηIssue: 1930Issue date: 18-08-2016Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα