Τα γαλάζια στοιχήματα για διακομματική προεδρική υποψηφιότητα και η επιστροφή του ονόματος Σακελλαρoπούλου

Μπορεί τις τελευταίες μέρες τα φώτα της δημοσιότητας γύρω από το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να έχουν πέσει στη Nέα Aριστερά λόγω της υποψηφιότητας Ραμμου και στο ΠΑΣΟΚ που «άδειασε» με ισχυρό τρόπο τον Θόδωρο Μαργαρίτη που πρώτος τον πρότεινε, ωστόσο εντός της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας η συζήτηση συνεχίζεται για το πρόσωπο που θα μπορούσε να προτείνει ο πρωθυπουργός για το ύπατο αξίωμα της πολιτείας.

Το ενδιαφέρον όμως τις τελευταίες μέρες είναι ότι συνομιλώντας κανείς με γαλάζιους βουλευτές αλλά και κάποιους

υπουργούς λαμβάνει το σήμα ότι ο κύριος Μητσοτάκης είναι σχεδόν αποφασισμένος να ακολουθήσει το πνεύμα του Συντάγματος ως προς την συγκεκριμένη εκλογή που ορίζει ευρύτερες συναινέσεις στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μάλιστα συγκεκριμένος υπουργός έλεγε στο Ποντίκι πως το γεγονός ότι έγινε αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου του Συντάγματος προκειμένου να μην οδηγείται η χώρα σε εκλογές εάν δεν υπάρχει ευρύτερη συμφωνία στο πρόσωπο που προτείνει κάθε φορά η κυβερνητική πλειοψηφία δεν σημαίνει ότι έχει χαθεί το ευρύτερο πνεύμα της διάταξης που ζητεί ο Πρόεδρος να είναι πρόσωπο όσο το δυνατόν ευρύτερης κοινής αποδοχής.

Άλλοι γαλάζιοι βουλευτές θύμιζαν την αποστροφή του  Κυριάκου Μητσοτάκη στην συνέντευξη του στον Νίκο Χατζηνικολάου – στον ΑΝΤ1 – το περασμένο Σάββατο ο οποίος όταν ρωτήθηκε για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε:

«Αυτό το οποίο σίγουρα πρέπει να σας πω είναι ότι το πρόσωπο του Προέδρου ή της Προέδρου πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του ρόλου και να έχει τη δυνατότητα – γιατί όχι; – τη δυνατότητα, το τονίζω, να πάρει όσες το δυνατόν περισσότερες ψήφους στην Βουλή. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο εξαρτάται και από τα άλλα κόμματα, πώς θα αξιολογήσουν την υποψηφιότητα».

Την φράση αυτή πολλοί την ερμηνεύουν ως στροφή του κύριου Μητσοτάκη από την παραταξιακή υποψηφιότητα που «έπαιξε» πολύ ως πιθανότητα το προηγούμενο διάστημα με πιο πιθανό εκπρόσωπο της τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, στην διακομματική υποψηφιότητα.

Και εδώ ένα όνομα που επιστρέφει στα γαλάζια πηγαδάκια που γίνονται στο κοινοβούλιο ανάμεσα σε βουλευτές είναι αυτό της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο αστικός μύθος που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας έλεγε ότι μία δεύτερη θητεία Σακελλαροπούλου σχεδόν είχε αποκλειστεί από το Μέγαρο Μαξίμου λόγω της αντίδρασης που θα εκδήλωνε ο Αντώνης Σαμαράς και όσοι βουλευτές μπορούσε να επηρεάσει στη σχετική ψηφοφορία.

Τώρα όμως ο Αντώνης Σαμαράς δεν βρίσκεται στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, κανένας βουλευτής δεν τοποθετήθηκε δημοσίως εναντίον της διαγραφής του και κανείς, ακόμα και συνομιλητές του το προηγούμενο διάστημα, δεν βγήκε δημοσίως να τον υποστηρίξει.

Άρα η πιθανότητα να υπάρξει αξιόλογο αντάρτικο σε μια υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου φαίνεται να υποχωρεί.

Επίσης ο πρωθυπουργός το περασμένο Σάββατο ξεκαθάρισε ότι είναι αυτός που θα δώσει τη μάχη και των εκλογών του 2027 ως επικεφαλής και υποψήφιος πρωθυπουργός: «Θα δώσω τη μάχη των εκλογών, επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας το 2027, την υγειά μας να’ χουμε. Αυτό είναι κάτι το οποίο το έχω ξεκαθαρίσει μέσα μου» είπε το περασμένο Σάββατο στην συνέντευξη του, στον ΑΝΤ1.

Ορισμένοι γαλάζιοι βουλευτές που ενδεχομένως να φλέρταραν με το αντάρτικο ελπίζοντας ότι στις επόμενες εκλογές άλλος θα είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και όχι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τώρα αλλάζουν τα σχέδια τους.

Επίσης όσοι εντός της Νέας Δημοκρατίας αρχίζουν να καλοβλέπουν μια νέα θητεία Σακελλαροπούλου αναφέρουν ότι μια τέτοια πρόταση από την πλευρά του πρωθυπουργού θα μπορούσε να πιέσει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ προς την υπερψήφιση της καθώς και τα δύο αυτά κόμματα την προηγούμενη φορά ψήφισαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι περισσότεροι εκπρόσωποι τους σε δημόσιες δηλώσεις τους αναφέρουν ότι η θητεία της νυν προέδρου έχει θετικό πρόσημο.

Επίσης θα ακύρωνε τις κατηγορίες που ήδη διατυπώνονται δημοσίως από στελέχη της αντιπολίτευσης ότι ο κύριος Μητσοτάκης έκανε λάθος προτείνοντας την κυρία Σακελλαροπούλου και τώρα προσπαθεί να το διορθώσει με την μη ανανέωση της θητείας της αφού το Σύνταγμα προβλέπει δύο πενταετίες για το ίδιο πρόσωπο στο προεδρικό θώκο.

Το θέμα άλλωστε έβαλε αιχμηρά και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μιλώντας στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου πριν από λίγες μέρες είπε: «Δεν την επέλεξα εγώ την κ. Σακελλαροπούλου, αλλά ο Πρωθυπουργός και πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν ανανεώνει τη θητεία της. Που έκανε λάθος. Είτε είναι καλή και ανανεώνει τη θητεία της είτε όχι. Δηλαδή να μας πει που απέτυχε αν απέτυχε και εάν όχι ότι θα την προτείνει εκ νέου;»

Όπως και να έχουν τα πράγματα ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να ανοίξει τα χαρτιά του στις αρχές Ιανουαρίου, επιστρέφοντας από τις διακοπές των Χριστουγέννων, καθώς η συνέχιση αυτής της συζήτησης περισσότερο βλάπτει πια πάρα οφελεί.

Σε κάθε περίπτωση όμως έχει το δικό του ξεχωριστό ενδιαφέρον το γεγονός ότι ξαφνικά το όνομα της Πρόεδρου της Δημοκρατίας επανέρχεται στις γαλάζιες συζητήσεις και αρκετοί στην κοινοβουλευτική ομάδα και το υπουργικό συμβούλιο δεν αποκλείουν μια δεύτερη θητεία της.

Σε αυτή την περίπτωση κατά την λογική Τσίπρα θα πρέπει πια τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξηγήσουν αν θα επαναλάβουν την θετική ψήφο τους προς το συγκεκριμένο πρόσωπο ή όχι και γιατί.

Διαβάστε επίσης

Κυβερνητική πηγή: Καμία συγγενική ή άλλη σχέση του αστυνομικού της Βουλής με στέλεχος της Προεδρίας της Κυβέρνησης

Νέα κόντρα κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για τον κατώτατο μισθό

«Όχι» και από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην πρόταση για Ράμμο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σακελλαρoπούλου,sakellaropoulou