Τα ιδρυτικά μέλη της Ε.Ε. ξεκαθαρίζουν: Καμία άτυπη συζήτηση με Βρετανία πριν το άρθρο 50

ΚΟΣΜΟΣ Σκληραίνει τη στάση της η Ε.Ε. έναντι της Βρετανίας, η οποία φαίνεται ότι επιθυμεί να «κάνει καθυστέρηση» όσον αφορά στο αίτημά της για ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ώστε να αρχίσει η διαδικασία εξόδου της από την Ε.Ε. Έτσι, μετά από αρκετές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου,
με τις οποίες ασκούν πιέσεις στη Βρετανία, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας ξεκαθάρισαν ότι αντιτίθενται στην έναρξη διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο πριν επισημοποιηθεί το Brexit, όπως δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υποδέχτηκε στο Βερολίνο τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, η Άνγκελα Μέρκελ στις δηλώσεις της υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεπίσημες, ούτε επίσημες συζητήσεις για το Βrexit πριν υποβληθεί επισήμως το σχετικό αίτημα από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυτό σημαίνει- και σε αυτό έχουμε συμφωνήσει- ότι δεν θα υπάρχουν ανεπίσημες ή επίσημες συζητήσεις για την αποχώρηση πριν η Ευρωπαϊκή Ένωση λάβει το αίτημα της Βρετανίας για αποχώρηση», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος και σημείωσε η διαδικασία θα ξεκινήσει μόλις ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Παράλληλα, τόσο ο Φρανσουά Ολάντ όσο και Ματέο Ρέντσι, υπογράμμισαν ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος και κάλεσαν τη Βρετανία να κινηθεί γρήγορα. «Γιατί να χάσουμε χρόνο; Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αβεβαιότητα. Η αβεβαιότητα προκαλεί πολιτικές συμπεριφορές οι οποίες είναι συχνά παράλογες, η αβεβαιότητα προκαλεί επίσης οικονομικές συμπεριφορές, οι οποίες είναι παράλογες επίσης», υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ ο Ματέο Ρέντσι σημείωσε ότι «λαμβάνουμε υπόψη μας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε μια απόφαση, εμείς όμως αλλάζουμε σελίδα. Δεν είναι δυνατόν να χάσουμε χρόνο και όπως είπαμε πρέπει να σεβαστούμε τους κανόνες και τη θέληση του κυρίαρχου λαού και πρέπει να σκεφτούμε μια συγκεκριμένη στρατηγική για τους επόμενους μήνες», χρησιμοποιόντας, μάλιστα την ελληνική λέξη «καιρός» για να περιγράψει την ανάγκη ταχέων εξελίξεων.

BrexitΓερμανίαΓαλλίαΙταλίαάρθρο 50Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα