Τα ιστορικά ρεκόρ στα ομόλογα, στηρίζουν το Χρηματιστήριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 876 – 878 μονάδων, ή έστω το γύρισμα σε θετικό, τελικό, πρόσημο” ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου.

Και μπορεί να μην επετεύχθησαν τα παραπάνω ζητούμενα, όμως η λήξη των συναλλαγών βρήκε τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. αρκετά μακριά από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά και τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών να έχει γυρίσει και σε οριακά κέρδη, αποτέλεσμα του γνωστού “μαζέματος” που σημειώνεται

σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις, όμως ο τζίρος έμεινε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Μπορεί η σημερινή συνεδρίαση να έδειξε ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει προεξοφλήσει την βραδινή “ετυμηγορία” της Standard & Poor's, αν η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας είναι κατά μία βαθμίδα, μειώνοντας έτσι την απόσταση από το όριο της “επενδυτικής βαθμίδας” σε τρεις βαθμίδες και αρκετοί traders να επέλεξαν την επιλεκτική μείωση θέσεων, εν όψει επερχόμενων αργιών, όμως τα συνεχιζόμενα θετικά μηνύματα από την αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων να υποχωρούν προς νέα ιστορικά χαμηλά, στηρίζουν τα πρόσφατα κεκτημένα στο Χ.Α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 836,22 μονάδες (-1,70%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 851,01 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,04%, ενώ υπέρ των αγοραστών συνηγορεί και η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών, υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank 0%, Εθνική +0,17%, Eurobank -0,11%, Πειραιώς +0,32%).

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (+1,18%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,62%), Cenergy Holdings (+0,59%), Lamda Development (+0,28%), Μυτιληναίος (+1,73%), ΟΛΠ (+1,10%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,41%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Aegean Airlines.

Από τις μετοχές που υποχώρησαν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για TITC (-1,06%), 3E (-1,35%), Fourli (-2%) και ΕΧΑΕ (-1,76%).

Εν τω μεταξύ, απαισιόδοξο για την πορεία του ΑΕΠ εμφανίζεται το ΚΕΠΕ, καθώς εκτιμά ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ, για το σύνολο του 2019, θα είναι στο 1,7% και ο μέσος ρυθμός μεταβολής για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 στο 1,9%, χαμηλότερα δηλαδή από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών.

Ερχόμενοι στις διεθνείς αγορές, “οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι κοντά στην ολοκλήρωση κάποιων τμημάτων της εμπορικής συμφωνίας, μετά από τηλεφώνημα μεταξύ των κορυφαίων διαπραγματευτών”, μετέδωσε το CNBC.

Με βάση την ανακοίνωση, οι συζητήσεις μεταξύ των διαπραγματευτών θα συνεχιστούν.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που συνέχισαν να χάνουν “θαυμαστές”, κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα, συνδυάζοντας και σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, κινήθηκαν οι Sato (+15%), Paperpack (+10,48%), Intralot (+7,09%), Μαθιός (+5,96%), Ευρωπαϊκή Πίστη (+2,63%) και Profile (+3,47%).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 864,22 μονάδες (-1,12%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 872,30 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,19%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 40 εκατ., από τα οποία τα 7,6 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

χρηματιστήριοΧΑΑγορέςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα