Τα κλεμμένα Ευαγγέλια του Αγίου Όρους
Ένα σπάνιο χειρόγραφο Ευαγγέλιο του 16ου αιώνα, που κλάπηκε το 1960 μαζί με άλλα τέσσερα κειμήλια από την Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους, βρέθηκε στην κατοχή πανεπιστημιακού ιδρύματος των ΗΠΑ και οι ελληνικές Αρχές δίνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να αποδείξουν την κυριότητά του και να το επαναπατρίσουν. Λίγους μήνες πριν, είχε επιστραφεί στην Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας στη Δράμα, ένα άλλο μοναδικό κειμήλιο, η χειρόγραφη Καινή Διαθήκη
Το επίμαχο Ευαγγέλιο της Ι.Μ. Διονυσίου εντοπίστηκε στον διαδικτυακό κατάλογο του Duke University στις ΗΠΑ, όμως ο επαναπατρισμός του συναντά γραφειοκρατικά εμπόδια, καθώς δεν βρίσκονται επαρκείς έγγραφες αποδείξεις στα ελληνικά αρχεία για την κυριότητά του. Το αμερικανικό πανεπιστήμιο ζήτησε να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία, μέσω των αστυνομικών αρχών των δύο χωρών και της Interpol, και να προσκομιστούν νομιμοποιητικά έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι το Ευαγγέλιο ανήκει στο μοναστήρι, προκειμένου να το επιστρέψουν. Σημειώνεται πως το ίδιο πανεπιστήμιο κατείχε και επέστρεψε οικειοθελώς στο Άγιο Όρος ένα δεύτερο χειρόγραφο, από την ίδια ομάδα κειμηλίων που είχε κλαπεί από το αγιορείτικο μοναστήρι.
Στις αρχές του έτους, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και διεξήχθη ενδελεχής έρευνα για την αναζήτηση νομιμοποιητικών εγγράφων, η οποία τελικώς απέβη άκαρπη. Όπως προέκυψε από την έρευνα του εισαγγελέα Απόστολου Τζαμαλή, ο οποίος παρέδωσε την σχετική αναφορά στην Εισαγγελία, δεν βρέθηκαν αρχεία από καταγγελία σε αστυνομικό τμήμα, για την κλοπή που πραγματοποιήθηκε πριν από 57 ολόκληρα χρόνια! Ούτε έγινε σύλληψη για να οδηγηθεί στο ακροατήριο ο δράστης και να καταχωρηθεί στα δικαστικά αρχεία που έτσι κι αλλιώς άρχισαν να τηρούνται μετά το 1970 .Επίσης, δεν υπάρχουν φωτογραφίες του χειρογράφου.
Προηγουμένως, στην προσπάθειά της να ανακτήσει το Ευαγγέλιο, η Ι.Μ Μονή Διονυσίου είχε αποστείλει ως αποδεικτικό στοιχείο στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης το γράμμα απώλειας που είχε απευθύνει το μοναστήρι το 1960 προς τον τότε Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους. Επίσης προσκόμισε και αντίγραφο με την καταχώρηση του χειρογράφου στον διαδικτυακό κατάλογο του Duke University , στον οποίον αναφέρεται ότι το πανεπιστήμιο κατέχει το εν λόγω χειρόγραφο και ότι αυτό προέρχεται από τη Μονή Αγίου Διονυσίου Αγίου Όρους.
Το κειμήλιο, που μετά από μια περιπλάνηση στην Ευρώπη βρέθηκε στην κατοχή του Duke University, είναι το υπ΄ αριθμόν 307 χειρόγραφο της Ι.Μ. Διονυσίου, σύμφωνα με την αρίθμηση του ακαδημαϊκού καθηγητή Ιστορίας Σπυρίδωνος Λάμπρου στον «Κατάλογο των εν ταις βιβλιοθήκαις του Αγίου Όρους ελληνικών κωδίκων (1895-1900)" και περιλαμβάνεται στα πέντε μοναδικά χειρόγραφα που κλάπηκαν από την συγκεκριμένη αγιορείτικη Μονή τη Μεγάλη Πέμπτη του 1960, κατά την επίσκεψη Γερμανών προσκυνητών στη βιβλιοθήκη του μοναστηριού. Τα υπόλοιπα είναι τα υπ’ αριθμόν 1, 8, 49 και 302, από τα οποία τα δύο έχουν ήδη επαναπατριστεί, ενώ η τύχη των άλλων δύο αγνοείται.
Τα τέσσερα Ευαγγέλια
Τα τρία από τα πέντε κλεμμένα χειρόγραφα είναι περγαμηνά και δύο κατασκευασμένα από χαρτί. Τα τέσσερα είναι Ευαγγέλια και από αυτά τα δύο είναι ιδιαίτερου κάλλους, καθώς κοσμούνται με εικόνες Αγίων και άλλα θρησκευτικά σχέδια. Το παλαιότερο, το υπ’ αριθμόν 1, χρονολογείται από τον 7ο αιώνα, άλλα δύο, τα υπ’ αριθμόν 8 και 49, είναι του 12ου αιώνα και τα υπόλοιπα δύο, νούμερο 302 και 307, δημιουργήθηκαν τον 17ο και 16ο αιώνα αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τους μοναχούς, τη δεκαετία του 1980, 20 χρόνια μετά την κλοπή τους από τη Μονή, τα έγγραφα εμφανίστηκαν στη γερμανική ιδιωτική συλλογή Schoyen η οποία περιλαμβάνει χειρόγραφα των τελευταίων πέντε χιλιετιών από όλον τον κόσμο. Εκεί φαίνεται ότι κατέληξαν αρχικά, μετά την αρπαγή τους από το Άγιον Όρος.
Το 2014 ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον επαναπατρισμό τους καθώς το έγγραφο υπ’ αριθ. 8 εντοπίστηκε στην Ουάσιγκτον σε μεγάλη βυζαντινή έκθεση του Μουσείου Getty, που δήλωσε ότι το απέκτησε το 1983. Τη διαπίστωση ότι πρόκειται για κλεμμένο κειμήλιο έκανε η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης του υπουργείου Πολιτισμού, που στηρίχτηκε σε μία μικρογραφία του εν λόγω χειρογράφου, που είχε δημοσιεύσει στο βιβλίο «Moenchsland Athos ο Γερμανός βυζαντινολόγος Φράντς Ντόλγκερ .
Ο τελευταίος ως επικεφαλής μικτής αποστολής από Γερμανούς αξιωματικούς και επιστήμονες έφθασε στον Άθω κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, πραγματοποιώντας 1.900 φωτογραφικές λήψεις χειρογράφων, μικρογραφιών, εικόνων και άλλων κειμηλίων του Αγίου Όρους. Έτσι δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί ότι το εν λόγω χειρόγραφο (Νο 8) ανήκε στη Μονή Αγίου Διονυσίου και είχε κλαπεί, μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα, το 1960. Το κειμήλιο επαναπατρίσθηκε, το καλοκαίρι του 2014.
Άγνωστο παραμένει που βρίσκονται τα υπόλοιπα δύο ευαγγέλια. Για το υπ’ αριθμόν 1 Ευαγγέλιο, υπάρχει φωτογραφία της πρώτης σελίδας του στο βιβλίο «Το Άγιον Όρος εν έτει 1930» του γαλλοελβετού περιηγητή Φρεντ Μπουασονά. Η πληροφορία για την ύπαρξη του συγκεκριμένου χειρογράφου στο Dubarton Oaks δεν επαληθεύτηκε. Σύμφωνα με την καταγραφή του Λάμπρου, το εν λόγω χειρόγραφο είναι περγαμηνό μεγαλογράμματο Ευαγγελιστάριο του 7ου αιώνα με περικοπές Ευαγγελίων από τις ακολουθίες του Πάσχα, των Χριστουγέννων και άλλων μεγάλων εορτών.
Όσο για το τελευταίο χειρόγραφο υπ' αριθμόν 302, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την κατάληξή του. Κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκεται το χάρτινο Ευαγγέλιο του 17ου αιώνα που κατέγραψε ο Λάμπρος, παραθέτοντας αυτολεξεί μια φράση από το συγκεκριμένο έγγραφο που φανερώνει και τη χρονολογία του: «Εν τέλει Θεού το δώρον και Ιωάσαφ πόνος εγράφη επί έτους ζρξγ’ [1655]».
Πηγή: Έθνος
Has video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αποκάλυψη βόμβα Γκλέτσου: «Έχω πάει με γυναίκα που ήταν…» Άφωνος ο παρουσιαστής (ΒΙΝΤΕΟ)
- Ένα εύκολο και έξυπνο κόλπο για να μην σε χτυπάνε τα παπούτσια! – Θα σου λύσει τα χέρια!
- Ποιοι πρέπει να αποκτήσουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου και πότε
- «Η γυναίκα που γελούσε στην ομιλία Μητσοτάκη ήταν συγγενής μου»
- Όλες οι αλλαγές για την αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες
- Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν ακίνητα μέσω Airbnb
- 15η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία εθελοντών αιμοδοτών στο Διδυμότειχο
- Με ποιες τροφές θα «καθαρίσετε» το συκώτι σας
- Εντοπισμός κλεμμένου ταχύπλοου και δύο συλλήψεις ηλικιωμένων!
- Απεργία σήμερα στην Εθνική Τράπεζα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Αποφάσεις - «καταπέλτης» από την Ελβετία για τον Τσοχατζόπουλο
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της 21ης Σεπτεμβρίου 2017
- Τσίπρας και 16 υπουργοί στο 3ο Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Κρήτη
- Προσοχή: Χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ από τις 11 ως τις 5
- Πέθανε ο Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης
- Έξοδος... με αγκάθια
- Μεξικό: Μάχη με το χρόνο για την αναζήτηση επιζώντων στο σχολείο
- Από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο - Αλλάζει ο καιρός, με νεφώσεις και βροχές
- Τα κλεμμένα Ευαγγέλια του Αγίου Όρους
- Η αγωνία των συμβούλων της Ν.Δ.
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Τα κλεμμένα Ευαγγέλια του Αγίου Όρους
- Αποφάσεις - «καταπέλτης» από την Ελβετία για τον Τσοχατζόπουλο
- «Χαιδεύει» ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χαν την Τουρκία για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά
- Όταν ο Μπιλ Γκέιτς ζήτησε συγνώμη...
- Συγκεντρώθηκαν τα χρήματα για τη μικρή Νεφέλη - Φεύγει για Ιταλία
- Προσοχή: Χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ από τις 11 ως τις 5
- Μεξικό: Μάχη με το χρόνο για την αναζήτηση επιζώντων στο σχολείο
- Τσίπρας και 16 υπουργοί στο 3ο Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Κρήτη
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της 21ης Σεπτεμβρίου 2017
- Πέθανε ο Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μακρόν κατά Τραμπ: Δεν έχει λόγο να είναι κατηγορηματικός εναντίον του ΟΗΕ
- Απειλεί ο Τραμπ- «Γαβγίζει», λέει η Βόρεια Κορέα
- Κλειστή η λεωφόρος Μεσογείων, από εργαζόμενους στα μεταλλεία
- Απεβίωσε ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης
- Ο Βλοντάκης μπλεγμένος σε… Ερωτομαγειρέματα
- Τα ζώδια για σήμερα Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017
- «Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές» - Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μπαινοβγαίνουν στα συνεργεία!
- ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗΣ 20.09.2017
- Μολέδο: «Θέλω να μείνω στον Παναθηναϊκό»