Τα κοράκια του Πύργου του Λονδίνου (photos, video)

Πολλοί διαβάτες περνούν κάτω από τον Πύργο του Λονδίνου χωρίς να τα προσέξουν. Τα κοράκια, αυτά τα αινιγματικά πουλιά με τις παραφυσικές ιδιότητες, σαν μαυροφορεμένοι αγγελιοφόροι αλλοτινών καιρών, στέκουν εκεί ψηλά στον πύργο αγναντεύοντας από ψηλά το Λονδίνο και κρατώντας το μυστικό τους καλά κρυμμένο.

Οι περισσότεροι Άγγλοι αγνοούν πόσο σημαντικά είναι για τη μακροημέρευση του Πύργου του Λονδίνου και κατ’ επέκταση για τη μακροημέρευση του βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Πύργος του Λονδίνου

Ο Πύργος του Λονδίνου,

κτίστηκε από τους Νορμανδούς εισβολείς που με αρχηγό τους τον Δούκα της Νορμανδίας, Ουίλιαμ τον Κατακτητή, διαφέντευαν τα εδάφη αυτά στα τέλη του 11ου αιώνα μ. Χ..

Αργότερα ο πύργος λειτούργησε όχι μόνο σαν φρούριο αλλά και σαν φυλακή, ενώ πλέον εκεί φυλάσσονται και τα βαρύτιμα κοσμήματα του βασιλικού στέμματος. Το σώμα που είναι υπεύθυνο για την προστασία και τη λειτουργία του χώρου, είναι οι βασιλικοί σωματοφύλακες «Yeoman Warders», που έγιναν ευρέως γνωστοί ως «Beefeaters».

Με το παρωνύμιο αυτό τους χαρακτήρισε ο μέγας Δούκας της Τοσκάνης, Κόζιμο Γ΄ των Μεδίκων, επειδή είχαν το προνόμιο να τρώνε κάθε μέρα μεγάλες μερίδες βοδινού κρέατος, κι επειδή τα παγωμένα βράδια του χειμώνα ετοίμαζαν μια δυνατή σούπα από ζωμό βοδινού. Το σώμα των σωματοφυλάκων αυτών, δημιουργήθηκε το 1485, από τον βασιλιά Ερρίκο τον Ζ΄, πρώτο μονάρχη της δυναστείας των Τιούντορ, και φορούν τις παραδοσιακές στολές με οικόσημο το «ρόδο των Τιούντορ». Θεωρούνται το αρχαιότερο επαγγελματικό στρατιωτικό σώμα, και οι αρχαιότεροι βασιλικοί σωματοφύλακες στον κόσμο.

Από τότε μέχρι και σήμερα, κάθε βράδυ στις 9:53 μμ. ακριβώς, αρχίζουν το τελετουργικό της παράδοσης των «βασιλικών κλειδιών», όπου ο «κλειδοκράτωρ» με τη συνοδεία ένοπλων Γρεναδιέρων, κλειδώνουν όλες τις πύλες του πύργου, και φυλάνε την αρμαθιά με τα κλειδιά του κάστρου μέχρι το επόμενο πρωί. Αυτή η διαδικασία διαρκεί 7 λεπτά της ώρας, έτσι ώστε στις 10 μμ. όλες οι πύλες του Πύργου του Λονδίνου να είναι κλειδωμένες κι ασφαλισμένες. Η τελετή αυτή που γίνεται εδώ και 600 χρόνια, δημιουργήθηκε σαν μηχανισμός ασφαλείας ώστε να μην ξεχαστούν ποτέ ανασφάλιστες οι πύλες του πύργου, και θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα στρατιωτικά τελετουργικά.   

Τα κοράκια

Το θέμα με τα κοράκια άρχισε επί κυριαρχίας του Καρόλου Β΄, ο οποίος βασίλευσε από την αποκατάσταση της μοναρχίας το 1660, ως απόλυτος μονάρχης της Σκωτίας, της Αγγλίας και Ιρλανδίας, μέχρι τον θάνατό του, το 1685.

Όταν ο βασιλικός αστρονόμος Τζον Φλέιμστιντ παραπονέθηκε ότι τα κοράκια πετούσαν μπροστά από το τηλεσκόπιό του κι εμποδίζουν τις αστρονομικές του παρατηρήσεις, ο Κάρολος Β΄ διέταξε να διωχθούν όλα τα πουλιά, εκτός από έξι κοράκια που έπρεπε πάντα να μένουν στον Πύργο του Λονδίνου, αφού υπήρχε μια πολύ παλιά προφητεία που έλεγε ότι: «Αν φύγουν τα κοράκια θα καταστραφεί ο Πύργος του Λονδίνου και μαζί μ’ αυτόν θα καταρρεύσει και το βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας». Έτσι τα κοράκια παρέμειναν στον Πύργο του Λονδίνου, και το αστεροσκοπείο μεταφέρθηκε στο Γκρίνουϊτς.

Από τότε, πρέπει τουλάχιστον έξι κοράκια να βρίσκονται πάντα στον Πύργο του Λονδίνου, ώστε να αποφευχθεί η επαλήθευση του κακού οιωνού. Τα κοράκια περιποιείται ένας «Beefeater», που αποκαλείται «raven master», ο οποίος φροντίζει να «κουρεύει» τα φτερά των πουλιών ώστε να μην μπορούν να πετάξουν μακριά από τον Πύργο. Τα τελευταία 10 χρόνια τη γενική ευθύνη για τα κοράκια έχει αναλάβει ο λοχαγός Κρις Σκάιφι, ο οποίος ανοίγει κάθε πρωί τα κλουβιά τους, τα περιποιείται και τα ταΐζει. Τα κοράκια τρώνε, κομμάτια κοτόπουλου και αρνιού, μικρά ποντίκια, καρδιές χοίρων, και μπισκότα σκύλων βουτηγμένα στο αίμα. Όταν ο κύριος Σκάιφι δει στο δρόμο κάποιο σκοτωμένο ζώο, σταματά και το συλλέγει, εμπλουτίζοντας έτσι τη διατροφή των πουλιών, ενώ το χειμώνα τους δίνει και κάψουλες με μουρουνέλαιο ώστε να παίρνουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες. Κάθε κοράκι έχει στο ένα του πόδι μια χρωματιστή ταινία για να ξεχωρίζει εύκολα από μακριά, και όλα έχουν ονόματα.

Τα κοράκια του Πύργου του Λονδίνου πάντα έδιναν δραματικό τόνο στις θανατικές εκτελέσεις που γίνονταν εκεί. Ο θρύλος λέει ότι όλα τα κοράκια μαζεύτηκαν και παρακολούθησαν την εκτέλεση της Άννας ΜπόλεΪν, το 1536, και ύστερα παρέμειναν όλη εκείνη την ημέρα σιωπηλά δείχνοντας σεβασμό στη βασίλισσα που είχε μόλις εκτελεσθεί, κάτω από τραγικές συνθήκες. Αντίθετα λέγεται ότι μετά την εκτέλεση της Λέϊντι Τζέιν Γκρέι, το 1554, τα κοράκια έπεσαν πάνω στο κομμένο κεφάλι της και του έβγαλαν τα μάτια.

Τα κοράκια υπήρξαν μάρτυρες της μεγάλης πυρκαγιάς που το 1666 μΧ. σχεδόν κατέστρεψε το μεσαιωνικό Λονδίνο, και κινδύνευσαν με αφανισμό κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Λονδίνου, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, από τους οποίους επέζησαν μόνο ένα θηλυκό και δύο αρσενικά πουλιά.

Τότε, ο πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ διέταξε να φέρουν κι άλλα πουλιά ώστε να αποκατασταθεί αριθμητικά το σμήνος τους. Τα κοράκια του Πύργου του Λονδίνου είναι καταγεγραμμένα στα στρατιωτικά μητρώα ως στρατιώτες του βασιλικού στρατού, και μπορούν «αποστρατευτούν» αν επιδείξουν κακιά συμπεριφορά. Αυτό συνέβη με το κοράκι «Τζορτζ», που αποτάχθηκε από το σώμα το 1986, μετά από 11 χρόνια υπηρεσίας, γιατί είχε αποκτήσει την κακιά συνήθεια να καταστρέφει με το ράμφος του τις κεραίες των γύρω τηλεοράσεων.  

Τον Ιανουάριο του 2021, η Μερλίνα, που θεωρούνταν η «βασίλισσα των κορακιών» χάθηκε για αρκετές εβδομάδες, και οι «Beefeaters» σωματοφύλακες έβγαλαν Δελτίο Τύπου που ανακοίνωνε το χαμό της, αλλά παράλληλα πληροφορούσε καθησυχαστικά το κοινό πως έχουν μείνει ακόμη 7 κοράκια στον πύργο. Τον Μάρτιο του 2021, δύο νεοσσοί ξεπετάχτηκαν από τα αυγά τους.

Το αρσενικό πουλί ονομάστηκε «Έντγκαρ», προς τιμήν του Αμερικανού συγγραφέα Έντγκαρ Άλαν Πόε, που εκτός από τις περίφημες ιστορίες μυστηρίου, έχει γράψει και το μνημειώδες ποίημα, «Το Κοράκι», ενώ για το θηλυκό νεοσσό έχουν προταθεί μερικά ονόματα και τελικά θα αποφασίσει το κοινό ποιο όνομα θα πάρει. Έτσι, φαίνεται πως η μοναρχία θα μακροημερεύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, και η δυσοίωνη εκείνη προφητεία δεν θα χρειαστεί να επαληθευτεί. 

Ειδήσεις σήμερα

Διαζύγιο Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς: Το μοίρασμα του Μίδα (photos, video)

Πάμελα Τσόρτσιλ Χάριμαν, η μεγαλύτερη εταίρα του 20ού αιώνα (Photos/Video)

Ο ζωγράφος Μπομπ Ντύλαν (Photos/Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα