Τα όπλα για αποφυλάκιση της καθαρίστριας - Τεράστιο κύμα αλληλεγγύης

ΕΛΛAΔΑ

Με όπλα την πιθανολόγηση ότι θα ασκηθεί αναίρεση σε βάρος της καταδικαστικής απόφασης, με την οποία το δικαστήριο της έδειξε τον δρόμο για τη φυλακή, αλλά και την επίκληση της βλάβης τόσο για την ίδια όσο και για την οικογένειά της, η 53χρονη καθαρίστρια μπορεί να ελπίζει ότι μέσα στην εβδομάδα θα αποφυλακιστεί από τις γυναικείες φυλακές της Θήβας.

Ο απόηχος της 10ετούς ποινής κάθειρξης που της επιβλήθηκε «τσαλάκωσε» το πρόσωπο της Δικαιοσύνης, με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όχι μόνο να μελετά το ενδεχόμενο της άσκησης αναίρεσης σε βάρος της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου

Λάρισας, αλλά επιπλέον να παρεμβαίνει, ώστε να προσδιοριστεί γρήγορα η αίτηση για την αποφυλάκισή της, η οποία θα συζητηθεί την Τετάρτη.

Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, η 53χρονη αναμένεται να υποστηρίξει ότι οι αποδοχές της είναι το μόνο εισόδημα της οικογένειάς της, αφού ο σύζυγός της έχει προβλήματα υγείας, ενώ η ίδια φροντίζει και τα υπέργηρα πεθερικά της.

Το κύμα συμπαράστασης στο πρόσωπό της, αλλά και η διχογνωμία που επικρατεί στον νομικό κόσμο -αλλά και στη νομολογία του Αρείου Πάγου- για το εάν έπρεπε να καθίσει στο εδώλιο για αυτές τις πράξεις θα φθάσουν όπως όλα δείχνουν ενώπιον της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου, για να λύσει το θέμα.

Φλέγοντα ερωτήματα

Είναι ή δεν είναι απάτη το αδίκημα που τέλεσε η 53χρονη; Και εάν πράγματι πρόκειται για άδικη πράξη, αυτή τελέστηκε «στιγμιαία», δηλαδή μία φορά, όταν κατέθεσε το πλαστό πτυχίο, ή εξακολουθητικά; Με δύο λόγια κάθε φορά που έπαιρνε τον μισθό της, εξαπατούσε το ελληνικό Δημόσιο; Υπάρχει ή όχι αντιστοιχία μισθών και παρεχόμενης εργασίας, σε αυτήν, αλλά και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις;

Και η επιβαρυντική περίσταση που συνοδεύει το αδίκημα, δηλαδή η διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτή την περίπτωση;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα θα κληθεί να απαντήσει ο Αρειος Πάγος, ο οποίος έχει «διχαστεί» αφού υπάρχουν αντίθετες αποφάσεις των τμημάτων του. Εμελλε να είναι η 53χρονη γυναίκα η αφορμή για να έρθει στο φως το μείζον θέμα και επιτέλους να λυθεί νομολογιακά, στον ανώτατο βαθμό.

Τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που μελετούν τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα έχουν εισηγηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλαγές στον νόμο 1608/50 περί καταχραστών ο οποίος εφαρμόστηκε και στην περίπτωση της 53χρονης υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αναχρονιστικό νόμο.

Τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που μελετούν τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα έχουν εισηγηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλαγές και στον νόμο 1608/50 περί καταχραστών ο οποίος εφαρμόστηκε και στην περίπτωση της 53χρονης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αναχρονιστικό νόμο, με τις διατάξεις του να επισύρουν ακόμη και την ποινή των ισοβίων.

Όπως γράφει το «Έθνος» αν και οι επίμαχες αλλαγές έχουν γίνει αντικείμενο διαλόγου εδώ και πολλά χρόνια στον νομικό κόσμο, το πολιτικό κόστος φαίνεται ότι είναι μεγάλο, αφού εύκολα μία κυβέρνηση μπορεί να κατηγορηθεί ότι «χαϊδεύει» οικονομικούς εγκληματίες σε βάρος του Δημοσίου.

Επιπλέον, είναι τόσο πολλές οι υποθέσεις που εκκρεμούν με κατηγορουμένους που φέρονται ότι έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα (εξοπλιστικά κ.ά.) γεγονός που καθιστά σύνθετη την επίμαχη νομοθέτηση.

H καθαρίστρια έχει δηλώσει ότι ντρέπεται για την πράξη της αλλά όπως είπε «ήθελα τα παιδιά μου να έχουν μια καλύτερη ζωή από τη δική μου. Ετρεμε η ψυχή μου μη μεγαλώσουν σε ίδρυμα, όπως εγώ».

Η γυναίκα βρέθηκε από μικρή ηλικία στο Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο, το ίδιο και τα αδέλφια της και αυτό ήταν κάτι που δεν ήθελε να το ζήσει δεύτερη φορά με τα παιδιά της.

Πηγή: Έθνος

καθαρίστριαφυλακήπλαστογραφίαπτυχίο53χρονηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα