Κατάρ: Ομάδα εφήβων δίνει νέα ζωή σε παλιά και κατεστραμμένα ρούχα (photos/video)

Μια νέα τάση, φιλική προς το περιβάλλον, προωθεί μια ομάδα εφήβων στο Κατάρ, δίνοντας νέα ζωή σε παλιά και κατεστραμμένα ρούχα, τα οποία μετατρέπονται σε τσάντες, μάσκες προσώπου και αξεσουάρ για τα μαλλιά.

Το Project Upcycle έχει στόχο να καταδείξει την ανάγκη για αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων που παράγει η βιομηχανία της μόδας, που υπολογίζονται σε ετήσια βάση στα 92 εκατομμύρια

τόνους.

Οι περιβαλλοντικές συνέπειες των απορριμμάτων από την βιομηχανία της μόδας είναι καταστροφικές, αφού οι τεχνητές ίνες, όπως αυτές από πολυεστέρα για να αποσυντεθούν χρειάζονται από 20 έως 200 χρόνια. Σύμφωνα επίσης με στοιχεία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ για την κατασκευή ενός παντελονιού τζιν χρειάζεται να καταναλωθούν 7.500 λίτρα νερού, ποσότητα που είναι αντίστοιχη με αυτή που καταναλώνει ένας άνθρωπος σε διάστημα επτά χρόνων.

Τα παιδιά από το δημόσιο σχολείο Birla στο Κατάρ ανέλαβαν πρωτοβουλία για να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για τις περιβαλλοντικές συνέπειες από την μόδα που έχει μικρό χρόνο ζωής.
Κάτω από το σύνθημα «Undo, Uplift, Upcycle» τα παιδιά συμμετέχουν σε μία εκστρατεία για να αναδείξουν το πρόβλημα της «γρήγορης μόδας», όπως αποκαλείται η τάση στην βιομηχανία της μόδας να χρησιμοποιούνται φτηνά υλικά για προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, που ικανοποιούν την ανάγκη των βιομηχανιών για μεγιστοποίηση του κέρδους και την ανάγκη των καταναλωτών για προϊόντα που μπορούν να τα αλλάζουν πολύ συχνά.

«Γνωρίζουμε ότι η γρήγορη μόδα δεν είναι κάτι που θα εξαφανιστεί εύκολα, ιδιαίτερα όταν τόσο πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν σε αυτή γιατί μπορούν να την αντέξουν τα πορτοφόλια τους», λέει η Ναντίνι Ματούρ, επικεφαλής ανάπτυξης προϊόντων της ομάδας που τρέχει το Project Upcycle. «Τέτοια ρούχα σχεδιάζονται και κατασκευάζονται για χρήση σύντομης διάρκειας γι αυτό και τεράστιες ποσότητες ρούχων απορρίπτονται κάθε χρόνο δημιουργώντας ολόκληρα βουνά», προσθέτει η Ναντίνι Ματούρ, επισημαίνοντας ότι «θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι που αξιοποιεί τα άχρηστα υλικά, όπως τα παλιά και φορεμένα ρούχα και να φτιάξουμε αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χρόνια». Στόχος των νεαρών σχεδιαστών είναι «να χρησιμοποιηθεί κάθε κομμάτι στο μάξιμουμ και να είναι πρακτικό».


Τον Ιανουάριο του 2022 η ομάδα άρχισε να μαζεύει παλιά ρούχα, κυρίως από φίλους και συγγενείς. Καθώς η πρωτοβουλία τους άρχισε να κεντρίζει το ενδιαφέρον, η ομάδα άρχισε να συγκεντρώνει και δωρεές. Τα παιδιά δημιούργησαν διάφορες πάνινες τσάντες και αντικείμενα τα οποία διαθέτουν στην αγορά μέσω του διαδικτυακού καταστήματος Ecosouk Qatar.

Θέλαμε «να φέρουμε την κουλτούρα της ανακύκλωσης στο Κατάρ», δηλώνει η Ματούρ, προσθέτοτας ότι η βιομηχανία της μόδας «είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές για την υπερθέρμανση του πλανήτη και συχνά αγνοείται στις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα και άλλα περιβαλλοντικά θέματα».
«Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι που θα προκαλέσει συζήτηση και θα συνεισφέρει στην αναζήτηση λύσης», προσθέτει η νεαρή.

Τον Φεβρουάριο του 2022 η ομάδα των εφήβων από το Κατάρ τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο GAIA.

Διαβάστε επίσης:

Καναδάς: Δημοσιογράφος παραλίγο να καταρρεύσει σε ζωντανή σύνδεση (Video)

Kuwait Airways: Καταγγελίες για σεξιστική συμπεριφορά σε υποψήφιες αεροσυνοδούς – Τις έγδυσαν σε συνέντευξη για προσλήψεις

Απόφαση- «βόμβα» από λιβυκό δικαστήριο: Ανέστειλε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Keywords
Τυχαία Θέματα