Τα Σκόπια ζητάνε ανταλλάγματα για τον φράχτη που «προστατεύει τα σύνορα της Ευρώπης»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πΓΔΜ, επιθυμεί ανταμοιβή για τις υπηρεσίες που προσφέρει στην προστασία των εικονικών νέων Ευρωπαϊκών νοτιοανατολικών συνόρων και ζητάει ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών για την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, γράφει το Politico.

Αξιωματούχοι της χώρας, θέτουν το θέμα με εβδομαδιαίες τηλεφωνικές συσκέψεις με χώρες και μακρύτερα από τη «Βαλκανική Οδό» και με επισκέψεις σε υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους όπως ο Ντόναλντ Τουσκ. Σε αυτές τις συναντήσεις

οι Σκοπιανοί, αναφέρουν το πώς μία χώρα 2 εκατ. πολιτών έχει αποδειχθεί αξιόπιστος συνεταίρος για την Ευρώπη, σταματώντας χιλιάδες πρόσφυγες να μετακινηθούν προς τον Ευρωπαϊκό βορρά.

Σε αυτές τις απαιτήσεις το φρένο το πατάει εδώ και χρόνια η Ελλάδα. Η πΓΔΜ έχει χώρα υποψήφια για ένταξη το 2005 αλλά δεν υπάρχει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων. Το ΝΑΤΟ δεν έστειλε επίσημη πρόσκληση για ένταξη στη συμμαχία από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει μπλοκάρει την είσοδο από το 2008 στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, παρά την υποστήριξη όλων των υπόλοιπων χωρών.

Τώρα που η Τουρκία χρησιμοποιεί την προσφυγική κρίση για να ξανά ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες και ξεκλειδώνει επιπλέον οικονομική βοήθεια, οι Σκοπιανοί εστιάζουν στο να ανοίξουν την πόρτα της ΕΕ. «Το ξεκαθαρίσαμε με καλό τρόπο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πιεστεί να άρει τις αντιρρήσεις της για τη συμμετοχή μας στην ΕΕ» λέει στο περιοδικό ανώτατος αξιωματούχος της χώρας και συμπληρώνει «ξέρουμε ότι έχουν προβλήματα με την οικονομική κρίση και τους πρόσφυγες, αλλά το να μπλοκάρουν τη συμμετοχή μας στην ΕΕ δεν είναι μέρος της λύσης».

Το ότι μέρος της Ευρώπης μπορεί να είναι αγανακτισμένο από την Ελλάδα στο θέμα το μεταναστευτικό δεν σημαίνει ότι αυξάνονται οι φίλοι των Σκοπίων στις Βρυξέλλες, συμπληρώνει το Politico.

Η Ελλάδα δεν αποδέχεται την ονομασία Μακεδονία για τη γειτονική χώρα και επιμένει ότι το όνομα της χώρας είναι πΓΔΜ. Η Βουλγαρία επίσης αρνείται ότι υπάρχει μακεδονικό έθνος και γλώσσα και η Σερβία έχει αμφισβητήσει την αυτονομία της Χριστιανικής Ορθόδοξης εκκλησίας της χώρας.

Ο Νίκος Κούτρας, εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών μίλησε στο περιοδικό τονίζοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίξει την ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μία από αυτές είναι το όνομα. Αλλά καμία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν έχουν εκπληρωθεί.

Οι σχέσεις Ελλαδας- Σκοπίων είναι περισσότερο κακές από ποτέ και μπορεί να χειροτερέψουν. Η απόφαση των Σκοπίων να κλείσει τα σύνορα εγκλώβισε χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα. Τα Σόπια κατηγορούν την Ελλάδα ότι ενθαρρύνουν το παράνομο πέρασμα στη χώρα και ο πρόεδρος της χώρας κατηγόρησε την Ελλάδα ότι θέτει σε κίνδυνο την σταθερότητα της περιοχής.

Τα Σκόπια ζητούν συνεργασία με την ΕΕ σε θέματα συνοριακών ελέγχων αλλά η Ελλάδα εμποδίζει κάθε εμβάθυνση των σχέσεων με την ΕΕ. Η χώρα έχει αναπτύξει σχέσεις με την Αυστρία, Σλοβενία και Κροατία με αφορμή το κλείσιμο του Βαλκανικού δρόμου, αλλά δεν υπάρχει καμία επίσημη διασύνδεση ανάμεσα στη χώρα και την ΕΕ λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η ανησυχία για φαινόμενα ολοκληρωτισμού στη χώρα και πολιτικής βίας έχει πληγώσει τη φήμη της χώρας στις Βρυξέλλες, αλλά η χώρα κέρδισε υποστηρικτές με τη σκληρή αντιμετώπιση στο θέμα των προσφύγων.

Σκόπιαφράχτηςκλειστά σύνοραπρόσφυγεςπροσφυγικόHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα