Τα θολά σημεία του προγράμματος «Σπίτι μου»

Μπάζει νερά το πρόγραμμα «Σπίτι μου» του Κωστή Χατζηδάκη το οποίο στόχο έχει να καλύψει στεγαστικές ανάγκες της νέας γενιάς.

Ο λόγος για τη ρύθμιση που ψηφίστηκε, η οποία στοχεύει στη δημιουργία, ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και ποσοστών επί των ακινήτων του τ.ΟΕΚ «κοινωνικών κατοικιών», να δοθούν, ως «αντιπαροχή» σε κατασκευαστικές εταιρείες  με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Κάτι δηλαδή σαν τις γνωστές ΣΔΙΤ, με προίκα την τεράστια περιουσία

του πρώην ΟΕΚ, η οποία δημιουργήθηκε από τις εισφορές των εργαζομένων.

Ήδη το νομοθετικό πλαίσιο είναι έτοιμο, καθώς η κυβέρνηση με τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε για τον ΟΑΕΔ (πλέον ΔΥΠΑ). Συγκεκριμένα, στο άρθρο 44 του νόμου προβλέπεται ότι «η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) δύναται να συμπράττει με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων με σκοπό την προώθηση των δημόσιων πολιτικών σχετικά με τη στεγαστική προστασία του εργατικού δυναμικού και των οικογενειών αυτού.

Παράλληλα, πλέον επιτρέπεται η μονομερής κατάργηση των υφιστάμενων οριζόντιων ιδιοκτησιών και ταυτόχρονα η σύσταση κάθετων ιδιοκτησιών. Με την ίδια απόφαση γίνεται και «η ανακατανομή των ποσοστών συνιδιοκτησίας που αντιστοιχούν σε κάθε ιδιοκτησία, περιλαμβανομένων και αυτών που ανήκουν στη ΔΥΠΑ, στο πλαίσιο των κάθετων και οριζόντιων ιδιοκτησιών που συστήνονται» για αξιοποίηση με κάθε πρόσφορο μέσο και, βεβαίως, με αντιπαροχή.

Με αλλά λόγια πιλοτές, δώματα, δικαίωμα υψούν, πρασιές, ακάλυπτοι χώροι, χώροι στάθμευσης κ.λπ., αλλά και ο συντελεστής δόμησης ομαδοποιούνται και προσφέρονται στους «επενδυτές», για να χτίσουν με αντιπαροχή άλλα τόσα σε ήδη υπάρχουσες εργατικές κατοικίες ή σε νέες οικιστικά περιοχές σε όλη τη χώρα.

Θυμίζουμε ότι με βάση την καταγραφή του 85% της ακίνητης περιουσίας του καταργηθέντα Οργανισμού, ο ΟΕΚ το 2012 είχε στην ιδιοκτησία του συνολικά 5.000.000 τ.μ. οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου και εντός οικισμών σε όλη την Ελλάδα (σήμερα υπολογίζεται στα 3.800.000 τ.μ) όπως: Στην κάτω Κηφισιά, 20.000 τ.μ. Στη Σύρο, 9.000 τ.μ.

Η πρώην Βαμβακουργία Βόλου, 89.000 τ.μ. Στο Λαύριο, 165.000 τ.μ., ενώ ο ΟΕΚ διέθετε ακόμα ιδιόκτητα γραφεία σε 10 πόλεις, συνολικής επιφάνειας 10.526 τ.μ., καθώς επίσης 1.494 καταστήματα και αίθουσες, συνολικής επιφάνειας 72.941 τ.μ. 

Την ίδια ώρα τα αποθεματικά, του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας  φθάνουν τα 1,5 δισ. Ευρώ. ..Το 2012 με το 2ο μνημόνιο ο Οργανισμός Εργατικής ΕστίαςΟΕΕ συγχωνεύτηκε στον ΟΑΕΔ. Επίσης από το 2012 έως το 2019 οι μισθωτοί υποχρεώνονταν να καταβάλλουν, εισφορές υπέρ ΟΕΚΟΕΕ, τα δε εισπραττόμενα ποσά συγκεντρώνονταν στον τηρούμενο στην Τράπεζα της Ελλάδος ειδικό λογαριασμό κοινωνικής πολιτικής ΟΑΕΔ. Έτσι οι εισπράξεις της περιόδου 2012-2019, οπότε επί Βρούτση καταργήθηκε η υποχρέωση, ανέρχονται σήμερα σε 1,5 δισ. ευρώ! 

Παρά ταύτα, το 2012 προωθήθηκε και επιβλήθηκε η κατάργηση:

Της χορήγησης άτοκων δανείων από κεφάλαια του ΟΕΚ για πολύτεκνους και άλλες κατηγορίες εργαζομένων.Των δανείων αποπεράτωσης και επισκευής κατοικιών που ήταν άτοκα και από κεφάλαια του ΟΕΚ. Εκείνη την περίοδο ο ΟΕΚ χορηγούσε 10.000 τέτοια δάνεια κάθε χρόνο.Της επιδότησης ενοικίου από τον ΟΕΚ για 60.000 οικογένειες.Του κατασκευαστικού προγράμματος, το οποίο ήταν το βασικότερο πρόγραμμα που μπορούσε να προσφέρει φτηνή και ποιοτική κατοικία στους δικαιούχους.

Ωστόσο άξιο απορίας είναι ότι μόνο τη χρονική περίοδο που καταργήθηκε ο ΟΕΚ βρίσκονταν υπό ανέγερση 20 οικισμοί πανελλαδικά οι οποίοι περιλάμβαναν 1.300 κατοικίες, κι αυτό παρά τον περιορισμό του προγράμματος, που είχαν επιβάλει όλες οι κυβερνήσεις!

Διαβάστε επίσης:

Λύση κατά της ακρίβειας η συγκατοίκηση για τους Έλληνες

Ιδιοκατοίκηση: «Σβήνει» το όνειρο του Έλληνα – Κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμοί μας έριξαν στη 19η θέση της Ε.Ε.

Νέα εταιρεία Real Estate από τον πρώην COO της Dimand Πάνο Παναγιωτίδη και την Ιnventio

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σπίτι,spiti