Τα βρήκαν για το χρέος αλλά δεν το ανακοινώνουν

Τα 8 σημεία σύγκλισης Λαγκάρντ - Σόιμπλε και τα 4 «αγκάθια» για το περιεχόμενο της ανακοίνωσηςΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμη για την πορεία του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να είναι η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, καθώς εκεί θα τεθεί επί τάπητος για πρώτη φορά όλο το σχέδιο για την απόφαση για μεσοπρόθεσμη αναδιάρθρωση

του ελληνικού χρέους το 2018.

Μετά τις πολιτικές συζητήσεις του Washington Group και τις παρασκηνιακές επαφές στο περιθώριο των G7, οι εκπρόσωποι των 19 υπουργείων Οικονομικών θα ανταλλάξουν απόψεις επί προχωρημένων κειμένων και τεχνικών επιλογών για μεσοπρόθεση αναδιάρθρωση.

Στη συνεδρίαση που δεν θα έχει αποκλειστικό αντικείμενο την Ελλάδα, θα εκπροσωπηθεί και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν οι «Ειδήσεις του Σαββατοκύριακου» οι συζητήσεις των δύο πλευρών έχουν προχωρήσει αρκετά και καταγράφονται ήδη πολλά σημεία συμφωνίας ΕΕ και ΔΝΤ:

Η μεσοπρόθεση αναδιάρθρωση θα εκτελεστεί στο τέλος του προγράμματος το 2018. Η μόνη αποδεκτή λίστα πιθανών μέτρων είναι αυτή της 25ης Μαΐου του 2016. Η εκτέλεση των μέτρων δεν πρέπει να οδηγεί σε καθαρές απώλειες για τα κράτη-μέλη που δάνεισαν ή εγγυήθηκαν δάνει για την Ελλάδα. Το όποιο κόστος των μέτρων θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί «εκ των ενόντων», δηλαδή τα υπόλοιπα από τα 86 δισ. και τα κέρδη επί ελληνικών ομολόγων. Η μεσοπρόθεσμη αναδιάρθρωση είναι «σε γενικές γραμμές» αναγκαία και απαραίτητη.Στο τραπέζι βρίσκονται η μερική ή συνολική αποπληρωμή του ΔΝΤ και η εξαγορά των διμερών δανείων του 2010. Εξετάζεται η νέα επέκταση της ωρίμανσης λήξεων δανείων του ESM/EFSF στα 40 χρόνια. Στην Ελλάδα πρέπει να προσφερθεί προληπτική γραμμή στήριξης για την έξοδό της στις αγοές.

Οι διαφωνίες

Αλλά καταγράφονται και διαφωνίες:

Πρέπει ή όχι να κοινοποιηθεί στο ΔΣ του ΔΝΤ η δέσμευση για την επέκταση των 40 ετών, θα υπάρχει ή όχι στα κοινοτικά κείμενα;Με ποιον τρόπο θα δεσμευθεί το Eurogroup στα μεσοπρόθεσμα μέτρα; Είναι αρκετή μια ανακοίνωση;Θα πρέπει η ΕΕ να ανακοινώει ότι η μεσοπρόθεση αναδιάρθρωση οδηγεί σε διαγραφή καθαρής αξίας χρέους άνω των 20 μονάδων;Τέλος, ποια θα είναι τα τελικά συμφωνημένα ποσοστά των πρωτογενών πλεονασμάτων;

Εκεί, όμως, ακριβώς ξεκινούν τα προβλήματα. Στις συζητήσεις που έχουν γίνει σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, το Ταμείο ξεκινά από τη θέση ότι τα θέλει όλα ταυτόχρονα - δηλαδή και την αποπληρωμή του και την επέκταση της ωρίμανσης. Τα κεφάλαια, όμως, που θα χρηματοδοτήσουν τις δύο αυτές κινήσεις είναι συγκεκριμένα.

Οι Ευρωπαίοι αντιτείνουν στο Ταμείο ότι με την αποπληρωμή του θα έχει αποχωρήσει πολύ πριν τεσταριστούν οι μεσοπρόθεσμες αντοχές της Ελλάδας στις αγορές. Σημειώνουν, δε, ότι θα φροντίσουν να υπάρχει προληπτική γραμμή χρηματοδότησης από το 2018 και μετά, αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα «Ειδήσεις Σαββατοκύριακο».

Πηγή: Ειδήσεις Σαββατοκύριακο

ΔΝΤΕΕελληνικό χρέοςWashington GroupπαρασκήνιοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα