Ταϊβάν: «Μπουρλότο» και πάλι στο τρίγωνο Ουάσινγκτον – Πεκίνου – Ταϊπέι (Videos)

«Η λεγόμενη τράνζιτ επίσκεψη της Τσάι Ινγκ-γουεν στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι στην πραγματικότητα ένα τέχνασμα για να προπαγανδίσει την “ανεξαρτησία της Ταϊβάν“. Αλλά με αυτή την ενέργεια προδίδει την Κίνα. Ερευνώντας το παρελθόν της μπορούμε να δούμε ότι είναι κάτι περισσότερο από προδότης της Κίνας, ακολουθεί την πολιτική του χρήματος και είναι ένα άτομο χωρίς αρχές».

Με αυτό το σχόλιο η Κινεζική Ημερησία -επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας- αναφέρεται στην επίσκεψη της προέδρου της Ταϊβάν στις ΗΠΑ,

που προκάλεσε νέα ένταση στις σχέσεις Πεκίνου-Ουάσινγκτον-Ταϊπέι.

Εκτός από το σχόλιο,  που φέρει την υπογραφή της κινεζικής κυβέρνησης, το Πεκίνο έστειλε και ένα σαφέστατο μήνυμα με τις ναυτικές ασκήσεις ανοικτά των ακτών της Ταϊβάν, που άρχισαν την ώρα που στο Λος Άντζελες η Ταϊβανέζα πρόεδρος συναντούσε τον πρόεδρο της αμερικανικής βουλή, Κέβιν Μακάρθι.

Η συνάντηση έγινε στη Προεδρική Βιβλιοθήκη Ρόναλντ Ρίγκαν και ο Μακάρθι επισήμανε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να σταλεί στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊβάν, ενώ η Τσάι από την πλευρά της ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την «ισχυρή συνεργασία».

Στην Ταϊπέι ο υπουργός Άμυνας, Τσίου Κούο-τσενγκ ανακοίνωσε ότι παρακολουθείται στενά κάθε  κίνηση που γίνεται από τον στολίσκο των κινεζικών πολεμικών που κάνουν ασκήσεις, στον οποίον συμμετέχει το αεροπλανοφόρο Shandong. Ο Ταϊβανέζος υπουργός επισήμανε ότι οι κινεζικές ασκήσεις γίνονται σε μία «ευαίσθητη» στιγμή.

Αυτή η «ευαίσθητη» στιγμή χαρακτηρίζεται από την ολοένα και εντεινόμενη αμερικανική εχθρότητα προς την Κίνα, σχολιάζει το BBC, προσθέτοντας ότι στην Αμερική Ρεπουμπλικανοί και Δημοκράτες συναγωνίζονται για το ποιος θα επιδείξει μεγαλύτερη υποστήριξη προς την Ταϊβάν.

Η ένταση στις σχέσεις Πεκίνου-Ουάσινγκτον κλιμακώνεται διαρκώς από το περασμένο καλοκαίρι, όταν η τότε πρόεδρος της αμερικανικής βουλής, Νάνσι Πελόζι – του Δημοκρατικού Κόμματος – επισκέφθηκε την Ταϊπέι, γνωρίζοντας ότι αυτή η επίσκεψη θα προκαλούσε τις έντονες αντιδράσεις του Πεκίνου. Την Νάνσι Πελόζι είχε υποδεχτεί στην Ταϊβάν η πρόεδρος Τσάι, που τώρα συναντήθηκε και με τον νέο πρόεδρο της βουλής.

«Ήμουν αντίθετος στην επίσκεψη της Πελόζι. Ήταν μία πρόκληση στην Κίνα χωρίς αντίκρισμα, που έγινε από μία υψηλόβαθμη Αμερικανίδα πολιτικό. Και οι συνέπειες ήταν αρκετά τρομακτικές», επισήμανε ο καθηγητής Γουίλιαμ Στάντον, πρώην διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου στην Ταϊβάν, μιλώντας στο BBC. Τότε η Κίνα έδειξε πως δεν αστειεύεται, εκτοξεύοντας πυραύλους πάνω από το νησί και οι κυβερνήσεις των κρατών της περιοχής άρχισαν να μελετούν σενάρια για μια κινεζική εισβολή στη Ταϊβάν.

Παρότι η πρωτοβουλία της Πελόζι δεν είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα για την αμερικανική διπλωματία, λίγο μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου της αμερικανικής Βουλής, ο ρεπουμπλικανός Μακάρθι διακήρυξε ότι θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική με την προκάτοχό του στο θέμα της Ταϊβάν. Η πρόεδρος του νησιού έκανε ένα βήμα πίσω και του διεμήνυσε «όχι, ευχαριστώ. Αλλά τι θα λέγατε να πάρουμε ένα τσάι στην Καλιφόρνια (αντί να έρθετε εσείς στο νησί;», Ο Μακάρθι συμφώνησε.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν και να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι πωλήσεις θα φθάσουν εγκαίρως», δήλωσε ο Μακάρθι στη συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντηση με την πρόεδρο της Ταϊβάν, προσθέτοντας ότι «πρέπει να γίνει πιο στενή η οικονομική συνεργασία, ιδιαιτέρως στους τομείς του εμπορίου και της τεχνολογίας».

Η Κίνα θα πάρει «αποφασιστικά και αποτελεσματικά μέτρα για να διαφυλάξει την εθνική ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα», ήταν το σχόλιο του Πεκίνου, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας να καλεί τις ΗΠΑ «να σταματήσουν την ωμή ανάμειξη στα εσωτερικά θέματα της Κίνας». Διότι για το Πεκίνο το θέμα της Ταϊβάν είναι «εσωτερικό θέμα», αφού δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της και θεωρεί το νησί αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής επικράτειας.

Έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε ότι από το 1979 οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ως τη μοναδική κυβέρνηση της «ενιαίας Κίνας», όρος που αποδίδει την πολιτική οπτική του Πεκίνου για το θέμα της Ταϊβάν. Ωστόσο οι ΗΠΑ εξοπλίζουν αφειδώς τη Ταϊβάν, συντηρώντας ένα ψυχροπολεμικό κλίμα στα Στενά, όπου σήμερα η Κίνα έχει στείλει δεκάδες πολεμικά και σκάφη της ακτοφυλακής, επιβάλλοντας με την σειρά της την κινεζική κυριαρχία στον στρατηγικής σημασίας θαλάσσιο δρόμο.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Μεθυσμένος έπεσε από τον 19ο όροφο πάνω σε αυτοκίνητο και σώθηκε (video)

Ιταλία: Με λευχαιμία διαγνώστηκε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

ΗΠΑ: Ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ υποψήφιος για την προεδρία – Ανιψιός του Τζον, συνωμοσιολόγος και αντιεμβολιαστής

Keywords
Τυχαία Θέματα