Τάσεις επιβίωσης και τάσεις… αυτοκτονίας

Η τελευταία εξαμηνιαία δημοσκόπηση «Τάσεις» της MRB φαίνεται να ενισχύει όλα όσα έχουν διαφανεί το τελευταίο διάστημα από μια μεγάλη σειρά ερευνών. Τα συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε στο κλείσιμο μιας περίεργης και φασαριόζικης χρονιάς είναι τα εξής:

● Η Ν.Δ. (28,3% με αναγωγή στο σύνολο των απαντήσεων), στη χειρότερη φάση της, πολύ μακριά από τις εκλογές, έχει σταθεροποιηθεί

στον πιο σκληρό πυρήνα της και στο χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας (με εξαίρεση τον χαοτικό Μάιο του 2012). Άρα δικαιούται να πιστεύει πως μόνο πάνω από το 29% μπορεί να πάει. Αρκεί βεβαίως να καταφέρει να δημιουργήσει πόλωση, να διατυπώσει έναν καθαρό στόχο για τη χώρα που θα κριθεί άξιος ψήφου και να πείσει τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα ότι είναι ικανότερη στην εξυπηρέτηση των αναγκών τους.

● Το ΠΑΣΟΚ (17,5%) έχει φρενάρει λίγο κάτω από το πολύ σκληρό ταβάνι του 20%, το οποίο πρέπει να σπάσει για να δημιουργήσει δυναμική εξουσίας. Χαμηλότερα από 18% φαίνεται ότι δεν μπορεί να πάει, αφού η υπόλοιπη Αριστερά προσπαθεί απλώς να διασωθεί και δεν εμφανίζει δυνατότητες ανόδου. Έχει κι αυτό ανάγκη την πόλωση για να πάει πάνω από 20% και να βάλει διλήμματα στους αριστερούς ψηφοφόρους. Απαιτείται να απαντήσει πειστικά το κύριο ερώτημα: «Γιατί ΠΑΣΟΚ και όχι Ν.Δ.;».

● Ο ΣΥΡΙΖΑ (9,9%) είναι ο μόνος στην Αριστερά που φαίνεται να έχει εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του. Γενικώς τα κόμματα που βρίσκονται στην περιοχή του 10% είναι ικανότερα να αντέξουν στην πόλωση, η οποία λογικά θα ενισχυθεί όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές. Ακόμη και με απώλειες, δεν κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής, αν και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ υποθέτουμε ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο αυτό.

● Ο Κασσελάκης (4,3%) έκανε αξιοπρεπή εκκίνηση, αλλά χρειάζεται να δημιουργήσει ένα κόμμα κανονικό, με δράση, θέσεις και παρουσία, για να αντέξει σε βάθος χρόνου. Έχει πρόβλημα και με την πολύ χαμηλή δημοτικότητα (ένατος στους έντεκα), άρα μόνο με την «εικόνα» του θα έχει πρόβλημα. Ανήκει στην κατηγορία των κομμάτων με εκτίμηση για κάτω από 5% (Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά, ΜέΡΑ25), τα οποία θα κινδυνεύσουν περισσότερο απ’ όλα αν δημιουργηθεί μια ισχυρή πόλωση.
● Η μοίρα όλων των κομμάτων που είναι κάτω από το 5% εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την πορεία των δύο μεγαλύτερων και από την ικανότητά τους να βάλουν διλήμματα διακυβέρνησης στους ψηφοφόρους των μικρών.

● Η Νέα Αριστερά (1,6%) βρίσκεται σε καθοδική πορεία, η οποία δείχνει ότι η επιβίωσή της απειλείται άμεσα, και κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει. Φαίνεται ότι η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ στο κοινό της αποδίδει και άρα το επόμενο διάστημα θα ενταθεί.

Με απλά λόγια, το 2025 θα αποδειχθεί εξαιρετικά κρίσιμο, αφού ό,τι διαμορφωθεί αυτή τη χρονιά θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την προοπτική και τις δυνατότητες όλων των παικτών του πολιτικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Ρεσιτάλ ανευθυνότητας από τον Παναγιωτόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ – Παρέμβει μέσω βιντεοκλήσης σε συνεδρίαση ενώ… οδηγούσε (Video)

Τέμπη: Έρχεται νέα κακουργηματική δίωξη σε στέλεχος του υπουργείου Μεταφορών – Φυγαδεύτηκε ο Αγοραστός μετά από επεισόδιο με συγγενείς θυμάτων

Επιτροπή Δεοντολογίας: Εισηγήθηκε την άρση ασυλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τάσεις,taseis