Τέμπη: Δικογραφία επιβεβαιώνει τη μυστική σύσκεψη για το μπάζωμα – Το «περίεργο» τηλεφώνημα και η παρέμβαση στο «έργο της επιτροπής»

Επιβεβαιώνει δικογραφία τη μυστική συσκεψη κυβερνητικών αξιωματούχων και τοπικών παραγόντων για την ανάγκη «αναδιαμόρφωσης» του χώρου γύρω από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, κατά την οποία αφενός μπαζώθηκε ο χώρος και αφετέρου σημαντικά στοιχεία εξαφανίστηκαν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr, στη σύσκεψη της 3ης Μαρτίου συμμετείχαν ο τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών κ. Γ. Ξιφαράς, ο τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Β. Παπαγεωργίου και αξιωματικοί

της ΕΛ.ΑΣ., στελέχη του ΟΣΕ και άλλοι.

Σύμφωνα με τις επίσημες καταθέσεις, που επικαλείται το δημοσίευμα, στην συνάντηση αυτή (σ.σ στην οποία δεν είχαν αναφερθεί αρχικά πολλοί από τους παρόντες πολιτικούς κι εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης) συζητήθηκε η πλήρης εξαύλωση του «σκηνικού» της τραγωδίας με επίκληση την  άμεση -εντός διημέρου- επανέναρξη των δρομολογίων των τρένων, τα οποία όμως κινήθηκαν πάλι στο σιδηροδρομικό δίκτυο στις 29 Μαρτίου 2023, δηλαδή περίπου έναν μήνα αργότερα.

Το εντυπωσιακό στοιχείο που αναδεικνύεται από τις καταθέσεις είναι ότι αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, ζητούσαν από τους πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες να παραμείνει ο χώρος της τραγωδίας ακέραιος λόγω των αναμενομένων αυτοψιών πραγματογνωμόνων.

Επιπλέον, ζητούσαν να ενημερωθούν για το επικείμενο μπάζωμα κι οι δικαστικοί λειτουργοί της Λάρισας που είχαν την σχετική έρευνα. Χωρίς ωστόσο να εισακουσθούν και στις δύο περιπτώσεις , λόγω πιθανόν της βιασύνης που υπήρχε για την «εξαφάνιση του δυστυχήματος».

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι όταν τέθηκε, σε εκείνη την συνάντηση ζήτημα από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να μην υπάρξει καμιά παρέμβαση εν όψει έρευνας στην οποία είχε αναφερθεί ο τότε υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών  περιγράφεται ότι υπήρξε  επί τόπου τηλεφωνική κλήση από μέλος του κυβερνητικού κλιμακίου προς «άγνωστο  πρόσωπο».

Σε αυτή την τηλεφωνική κλήση, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι οι «ερευνητές Γεραπετρίτη» δεν θα προχωρούσαν σε αυτοψία του χώρου, οπότε δινόταν «πράσινο φως» για την πλήρη διαμόρφωση του χώρου.

Όμως από τα επίσημα στοιχεία διαπιστώνεται ότι η  επονομαζόμενη «επιτροπή Γεραπετρίτη» που πράγματι τελικά δεν έκανε αυτοψία στο σημείο της σύγκρουσης, συνεστήθη στις 6 Μαρτίου 2023 . Δηλαδή τρείς ημέρες μετά την εν λόγω συζήτηση.

Σημαντική κατάθεση

Η πλέον σημαντική κατάθεση είναι αυτή  που έδωσε στις 31 Μαΐου υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. (σ.σ καλείται για έγγραφες εξηγήσεις γιατί τελικώς δεν περιφρούρησε τον χώρο)  όπου ανέφερε  «την 3η Μαρτίου  2023  στις 6μμ το  απόγευμα πράγματι υπήρξε συνάντηση που είχε ζητήσει ο τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός .

Στη συνάντηση αυτή ήταν πέραν του κ. Αγοραστού , αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, ο τότε Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χ. Τριαντόπουλος. Ηταν παρόντες και άλλοι αλλά λόγω παρέλευσης ενός και πλέον έτους δεν είμαι σίγουρος για το ποιοι ήταν σε συγκεκριμένη ώρα και μέρα εκεί. Αλλωστε κάποια από τα πρόσωπα αυτά δεν τα γνώριζα και ούτε συστηθήκαμε καθώς επρόκειτο για άτυπη συνάντηση και όχι επίσημη σύσκεψη που θα έπρεπε ο καθένας να δηλώσει το όνομα και την ιδιότητά του.

Όταν έλαβε το λόγο ο κ. Αγοραστός είπε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η σιδηροδρομική γραμμή και ρώτησε αν υπάρχει κάποια εκκρεμότητα (σ.σ ο κ. Αγοραστός δεν  είχε καμιά σχετική αρμοδιότητα). Τότε ο διοικητής της Τροχαίας Λάρισας που είχε την σχετική έρευνα του είπε ότι ανακοινώθηκε η συγκρότηση επιτροπής για την διερεύνηση του  σιδηροδρομικού δυστυχήματος υπό τον κ. Γεραπετρίτη και ότι ενδεχομένως θα απαιτηθεί η πραγματοποίηση αυτοψίας στον χώρο από  τα μέλη της επιτροπής.

Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία προς διευκρίνιση της αποστολής αυτής της επιτροπής (δεν θυμάμαι από ποιόν από τους παρισταμένους) και διευκρινίστηκε ότι το έργο της «επιτροπής Γεραπετρίτη» είναι ο εντοπισμός των δομικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών του σιδηροδρόμου που οδήγησαν στο δυστύχημα , κι όχι η έρευνα του συγκεκριμένου δυστυχήματος. Και συνεπώς δεν απαιτούνταν αυτοψία στον ίδιο τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Ακόμη ο διοικητής της Τροχαίας Λάρισας διευκρίνισε ότι ως προανακριτική αρχή δεν είχε καποια άλλη εκκρεμότητα ως προς τον τόπο του δυστυχήματος (αυτοψία, πραγματογνωμοσύνη ή κάποια άλλη παραγγελία από την ανακριτική αρχή ή αιτήματα από διαδίκους), υπογράμμισε πάντως ότι θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να ενημερωθεί η ανακρίτρια, καθώς η υπόθεση είχε ήδη περαιωθεί προανακριτικά και βρισκόταν σε στάδιο κυρίας ανάκρισης».

Διαβάστε επίσης:

ΔΥΠΑ: Στους 812.958 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούνιο του 2024

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ξεκίνησε έρευνα για τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων

Αναρτήθηκε το μητρώο καταρτιζομένων για το νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ σε πράσινες δεξιότητες για 50.000 ανέργους

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τέμπη, Δικογραφία,tebi, dikografia