Τέμπη: Οι ερευνητές ζήτησαν για ανάλυση γνωστό βίντεο 19 μήνες μετά την τραγωδία

Οι ερευνητές του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη ζήτησαν τώρα -19 μήνες μετά την τραγωδία- ένα βίντεο για ανάλυση, το οποίο είχε προβληθεί στις αρχές Μαρτίου 2023.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το in.gr, οι αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί από τη Λάρισα που ερευνούν την υπόθεση, αποστέλλουν για ανάλυση στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. ένα  όχι ιδιαίτερα ευκρινές βίντεο, διάρκειας περίπου τεσσάρων δευτερολέπτων από κάμερα στην περιοχή της Λεπτοκαρυάς, το οποίο είχε προβληθεί από ΜΜΕ τα πρώτα εικοσιτετράωρα της σύγκρουσης.

Το συγκεκριμένο

βίντεο περιέχει μακρινά πλάνα της εμπορικής αμαξοστοιχίας, που είχε ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, όταν διέρχεται από τη Λεπτοκαρυά λίγο πριν τη σύγκρουση της με την επιβατική αμαξοστοιχία.

Φωτογραφίες: in.gr

Μέσα από την ανάλυση του υλικού, οι ερευνητές προσπαθούν να διευκρινίσουν αν το εμπορικό τρένο μετέφερε παράνομα υλικά που μπορεί να σχετίζονται με την έκρηξη και τη δημιουργία πυρόσφαιρας  που ακολούθησε την σύγκρουση.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το in.gr, το οπτικό υλικό δεν φαίνεται -τουλάχιστον χωρίς επιστημονική επεξεργασία από ειδικούς- να αποσαφηνίζει κάτι τέτοιο.

Συγγενείς θυμάτων: Νέα σημαντική αργοπορία στην έρευνα

Σύμφωνα με νομικούς εκπροσώπους των οικογενειών των θυμάτων, αλλά και πραγματογνώμονες, η επιλογή αυτής της ανάλυσης με χρονική καθυστέρηση 1,5 χρόνου, ενός βίντεο που ήταν γνωστό εξ αρχής θα προκαλέσει νέα σημαντική αργοπορία στην έρευνα για τα ακριβή αίτια της σύγκρουσης  αλλά και της έκρηξης που ακολούθησε.

Η τοποθέτηση των εκπροσώπων των οικογενειών έρχεται σε συνέχεια των αναφορών συγγενών των θυμάτων περί «τρικ καθυστέρησης και παρελκυστικές τακτικές» στη διερεύνηση της υπόθεσης που είχε καταγραφεί και σε σχετικό ρεπορτάζ του in και του «Βήματος της Κυριακής» πριν από 15 ημέρες.

Συγγενείς των θυμάτων ανέφεραν τότε ότι «αντίθετα με τους ισχυρισμούς που έχουν διατυπωθεί ότι η κυβέρνηση ή οι κρατικοί φορείς βιάζονται να κλείσει η υπόθεση, εμείς πιστεύουμε ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Κι αυτό προκειμένου να μεταφερθεί το όποιο πολιτικό κόστος ή κι άλλες επιπτώσεις από τη δίκη ή την απόφαση για την τραγωδία των Τεμπών στο απώτερο μέλλον. Κι έτσι το κλείσιμο της δικογραφίας και η έναρξη της δίκης με τουλάχιστον 50-60 κατηγορουμένους να παραπέμπεται στις… καλένδες».

Σημειώνεται ότι και σε πρόσφατη σφυγμομέτρηση, το 75% των πολιτών δηλώνει ότι υπάρχει περίεργη καθυστέρηση στην διερεύνηση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά οι δικαστικοί λειτουργοί που ερεύνησαν την τραγωδία των Τεμπών δεν ζητήσαν το οπτικό υλικό και όλα τα δεδομένα της κίνησης της εμπορικής αμαξοστοιχίας από τον χώρο φόρτωσης της στην Θεσσαλονίκη μέχρι το σημείο της  πολύνεκρης  σύγκρουσης.

Αυτό συνέβη με καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων, μετά από αιτήματα-υποδείξεις των συγγενών των θυμάτων κι ενώ ήδη οι καταγραφές της διέλευσης του τρένου είχαν «καλυφθεί» – αλλοιωθεί από  μεταγενέστερες εγγραφές του συστήματος καμερών.

Αυτές οι καταγραφές που συγκεντρώθηκαν με καθυστέρηση κι αποτυπώνονταν σε 14 ψηφιακούς δίσκους εστάλησαν σε εξειδικευμένα εργαστήρια στη Μ. Βρετανία κι ακολούθως στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛΑΣ, τα αποτελέσματα των οποίων εστάλησαν προ μίας εβδομάδας στους δικαστικούς λειτουργούς.

Νέο κύκλο ερευνών ζήτησε το ΕΜΠ για τα αίτια της έκρηξης

Επιπλέον όπως είχε δηλώσει στο ρεπορτάζ του «Βήματος» και του in o δικηγόρος κ. Αντώνης Ψαρόπουλος, πατέρας της Μάρθης που σκοτώθηκε στα Τέμπη και εκπρόσωπος δεκάδων οικογενειών, «το πλέον σαφές δείγμα αυτής της κωλυσιεργίας είναι η οκτάμηνη δυσεξήγητη καθυστέρηση σε πόρισμα καθηγητών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. To ΕΜΠ είχε κληθεί τον Μάρτιο του 2024 από τις δικαστικές αρχές να συντάξει ένα σαφές πόρισμα για τα αιτία που προκάλεσαν την πυρόσφαιρα, που ακολούθησε τη σύγκρουση των τρένων και η οποία φαίνεται να προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 5-7 ατόμων που είχαν εγκλωβισθεί στα συντρίμμια. Όμως οκτώ μήνες αργότερα όχι μόνο δεν έχει υπάρξει κάποιο διευκρινιστικό έγγραφο αλλά το ΕΜΠ ζήτησε με πρόσφατα έγγραφά του να κάνει νέο κύκλο ερευνών και να του προσκομισθούν υλικά που φαίνεται να τα είχε από την πρώτη στιγμή».

Σύμφωνα με νεότερες διαρροές που προκαλούν προβληματισμό, «το ΕΜΠ θα καλέσει εκπροσώπους των οικογενειών να είναι παρόντες σε… πείραμα με  δοκιμαστική έκρηξη προκειμένου να εκλείπουν οι αμφιβολίες για την πυρόσφαιρα που προκάλεσε την έκρηξη».

Τέλος, συγγενείς των θυμάτων σημείωναν ότι «την τακτική αργοπορίας στην εν λόγω έρευνα υποβοηθούν κι ορισμένες μεμονωμένες πραγματογνωμοσύνες με αμφισβητούμενα στοιχεία, που οδηγούν σε δικαστικές επιλογές για ενδελεχή διερεύνηση τους, χωρίς ουσιαστικό νόημα. Μία τέτοια πραγματογνωμοσύνη συνέδεε αστήρικτα την εν λόγω μοιραία έκρηξη με ύποπτο υλικό που μετέφερε  κάποιο “χαμένο” βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Έτσι ανατέθηκε από τις δικαστικές αρχές  σχετική, άσκοπη έρευνα σε μεταλλειολόγο που αποφάνθηκε μετά από εβδομάδες ότι κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται, προκαλώντας βεβαίως νέα χρονοτριβή χωρίς λόγο…».

Διαβάστε επίσης:

Άγιοι Ανάργυροι: Σοβαρός τραυματισμός 14χρονης σε στάση λεωφορείου – Έπεσε στο κεφάλι της σοβάς από μπαλκόνι

Mετρό: Πώς εξηγεί η ΣΤΑΣΥ το πρωινό χάος στο Σύνταγμα

Τραγωδία στην Καστοριά: 68χρονος βρέθηκε νεκρός από αναθυμιάσεις στο σπίτι του

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τέμπη,tebi