Τεχνητή Νοημοσύνη: Απειλή για 300 εκατ. θέσεις εργασίας η τεχνολογία ChatGPT

Η παραίτηση του αποκαλούμενου «νονού» της Τεχνητής Νοημοσύνης, Τζέφρι Χίντον, συνοδεύτηκε από τις ανησυχίες του για τους κινδύνους που συνεπάγεται η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο Χίντον παραιτήθηκε από την Google, ύστερα από μια δεκαετία έρευνας που ανέπτυξε στην ανάπτυξη του λογισμικού της εταιρίας. Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις ψάχνονται για να βρουν πώς μπορούν να εκμεταλλευτούν τα επιτεύγματα της τεχνολογίας.

Ο Τζέφρι Χίντον προειδοποίησε ότι τα chatbots της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί σύντομα να γίνουν πιο έξυπνα

από τον άνθρωπο που τα δημιούργησε. Την ίδια ώρα πολλά αφεντικά επιχειρήσεων στις συναντήσεις τους αναρωτιούνται πως μπορούν να εφαρμόσουν την τεχνολογία ChatGPT στις εταιρίες και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό. 

Πριν από λίγες εβδομάδες, γράφει ο Φαϊζάλ Ισλάμ στο BBC, είδε ένα μεγαλοστέλεχος βρετανικής εταιρίας που έβαλε στον υπολογιστή του μία διαμαρτυρία πελάτη και ζήτησε από το ChatGPT να συνοψίσει το περιεχόμενο και να συντάξει απάντηση με βάση συγκεκριμένους κανόνες που ο ίδιος εισήγαγε στην πλατφόρμα.

Σε ένα λεπτό το στέλεχος της εταιρίας είχε στον υπολογιστή του την απάντηση, η οποία ήταν μάλιστα αρκετά αξιόπιστη. Το αποτέλεσμα ήταν ένα κείμενο αποδεκτό σε ποσοστό 85%. Πιθανώς ένας άνθρωπος στο τηλεφωνικό κέντρο μίας εταιρίας να έδινε μία ακριβέστερη απάντηση, αλλά το κόστος για την εταιρία από την χρησιμοποίηση της τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης είναι υποπολλαπλάσιο του κόστους ενός υπαλλήλου.

Η ανάπτυξη A.I. επηρεάζει και δημιουργικές εργασίες

Τα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερο και παρόλο που ακόμα δεν είναι το ίδιο έξυπνα με έναν έξυπνο ενήλικο, θεωρείται θέμα χρόνου να φθάσουν στο ίδιο επίπεδο.

Αυτό σημαίνει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος προσδοκά πολλά από την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μία επικείμενη «καταιγίδα» θα επηρεάσει 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να εισβάλει σε τομείς της οικονομίας που μέχρι τώρα είχαν κάποιου είδους ασυλία ως προς την μέτρηση της παραγωγικότητας. Η τεχνολογία είναι αναμφισβήτητο ότι έχει βελτιώσει πολλούς τομείς της καθημερινότητας. Όλοι έχουμε ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο, μέσω του οποίου έχουμε πρόσβαση στο περιεχόμενο που θέλουμε.

«Μεγάλο μέρος της καινοτομίας έχει κάνει πιο ευχάριστο τον ελεύθερο χρόνο μας. Αλλά δεν έχει κάνει πιο παραγωγικό τον χρόνο εργασίας μας. Μπορεί να εξαλείψει την πλήξη ως ανθρώπινη εμπειρία. Αλλά μας έκανε πιο παραγωγικούς; » λέει χαρακτηριστικά ένα στέλεχος εταιρίας στο BBC.

Αυτές οι τεχνολογίες είναι χρήσιμες στο εμπορικό πλαίσιο και όχι για παραγωγή «χαμηλού γνωστικού, επαναλαμβανόμενου» περιεχομένου, όπως οι ρομποτικοί στόχοι, που είναι επιρρεπείς στον αυτοματισμό. Η έκπληξη είναι ότι αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να εφαρμοστούν σε πολύ δημιουργικές, υψηλής αξίας εργασίες, που μέχρι τώρα ήταν προστατευμένες από τον ανταγωνισμό.

Τα ανοιχτά λειτουργικά Τεχνητής Νοημοσύνης αποδεικνύονται εξαιρετικά χρήσιμα ως προς «την λευκή σελίδα», το «πρώτο κείμενο» στην αρχή μίας δημιουργικής διαδικασίας σύνταξης ενός κειμένου, δημιουργίας μίας εικόνας, ή μουσικής, κωδικοποίησης ενός προγράμματος που μπορεί να επιτευχθεί σε δευτερόλεπτα και όχι μετά από εβδομάδες διαβουλεύσεων και επεξεργασίας.

Οι εταιρίες ελπίζουν ότι η ταχύτατη ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να δώσει λύσεις στην κρίση παραγωγικότητας. Το κακό νέο είναι ότι η ταχύτητα ανάπτυξης της τεχνολογίας θα υπερκεράσει τη δυνατότητα των εργαζόμενων να προσαρμόζονται στις επιταγές του χρόνου, κάτι που θα προκαλέσει κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις. Αυτό επηρεάζει μια σειρά από χώρους εργασίας, από τα τηλεφωνικά κέντρα μέχρι τα δημιουργικά στούντιο.

Διαβάστε επίσης:

ChatGPT: Απαντά στις ερωτήσεις των ασθενών καλύτερα από τους… γιατρούς αποκαλύπτει νέα μελέτη

Starship: Εξερράγη μετά την εκτόξευσή του το… άλμα για την ανθρωπότητα (Photos/Videos)

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

NASA: Στέλνει στο διάστημα ρομποτικό… φίδι για να εντοπίσει εξωγήινη ζωή

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τεχνητή Νοημοσύνη, Απειλή, ChatGPT,techniti noimosyni, apeili, ChatGPT