Τεχνητό μαύρισμα: Πόσο ασφαλές είναι;

Το μαύρισμα χωρίς έκθεση στον ήλιο θεωρείται ως μια πρακτική εναλλακτική λύση στην ηλιοθεραπεία.

Πώς λειτουργούν, ωστόσο, τα σπρέι μαυρίσματος, όπως και άλλα παρόμοια προϊόντα που παρέχουν τεχνητό μαύρισμα; Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι από την χρήση τους; Πώς θα πετύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα;

Πώς λειτουργούν τα προϊόντα που υπόσχονται τεχνητό μαύρισμα

Τα σπρέι μαυρίσματος και τα υπόλοιπα προϊόντα για τεχνητό μαύρισμα μπορούν να προσδώσουν στο δέρμα σας μια μαυρισμένη

όψη, χωρίς να το εκθέσουν στις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες (UV) του ήλιου.

Τα προϊόντα τεχνητού μαυρίσματος πωλούνται συνήθως ως λοσιόν, κρέμες και σπρέι που εφαρμόζονται στο δέρμα σας. Υπάρχουν, επίσης, και ειδικοί επαγγελματικοί χώροι για τεχνητό μαύρισμα με ψεκασμό.

Το δραστικό συστατικό στα σπρέι μαυρίσματος είναι ένα πρόσθετο χρώματος που ονομάζεται διυδροξυασετόνη (dihydroxyacetone) ή αλλιώς DHA. Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, η DHA αντιδρά με τα νεκρά κύτταρα στην επιδερμίδα για να «σκουράνει» προσωρινά το δέρμα και να το κάνει να μοιάζει στην όψη, σαν να έχει προκύψει από ηλιοθεραπεία.

Ο χρωματισμός αυτός συνήθως υποχωρεί μετά από μερικές ημέρες, ή «ξεθωριάζει» και αφήνει πιθανώς κάποια ίχνη αφότου κάνετε ντους, ή μπάνιο στην θάλασσα κλπ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα περισσότερα προϊόντα τεχνητού μαυρίσματος δεν περιέχουν αντηλιακό. Εάν κάποιο σπρέι μαυρίσματος περιέχει αντηλιακό, θα είναι αποτελεσματικό μόνο για μερικές ώρες. Το χρώμα που παράγεται από αυτά τα προϊόντα δεν προστατεύει το δέρμα σας από τις ακτίνες UV. Αν περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, η συχνή και επαρκής εφαρμογή αντηλιακού παραμένει απαραίτητη.

Τι γίνεται με τα χάπια μαυρίσματος;

Αυτά περιέχουν κατά κανόνα το πρόσθετο χρώματος που ονομάζεται κανθαξανθίνη (canthaxanthin) και δεν είναι ασφαλή. Όταν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες, η κανθαξανθίνη μπορεί να μετατρέψει το δέρμα σας πορτοκαλί ή καφέ και να προκαλέσει κνίδωση, ηπατική βλάβη και μειωμένη όραση.

Τεχνητό μαύρισμα: Είναι ασφαλή για την υγεία τα σπρέι μαυρίσματος;

Ναι, σε γενικές γραμμές θεωρούνται ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις στην ηλιοθεραπεία, εφόσον χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα τους.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει την DHA για εξωτερική εφαρμογή στο δέρμα.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι η DHA δεν πρέπει να εισπνέεται, ούτε και να εφαρμόζεται σε περιοχές του δέρματος που καλύπτονται από βλεννογόνους, συμπεριλαμβανομένων των χειλιών, της μύτης και των περιοχών γύρω από τα μάτια, επειδή οι κίνδυνοι δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί επαρκώς.

Αν χρησιμοποιείτε κάποιο σπρέι μαυρίσματος ή άλλο σχετικό προϊόν στο σπίτι, ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες στην ετικέτα και προσέξτε να μην πάει στα μάτια, την μύτη και το στόμα σας.

Εάν πηγαίνετε σε κάποιο κατάστημα για τεχνητό μαύρισμα, ρωτήστε πώς θα προστατευτούν τα μάτια, τα χείλη, η μύτη και τα αυτιά σας, καθώς και πώς θα προστατευτείτε από την εισπνοή του σπρέι μαυρίσματος.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να εφαρμόσετε ένα προϊόν τεχνητού μαυρίσματος;

–Πρώτα κάντε απολέπιση στην επιδερμίδα σας. Αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των περιττών νεκρών κυττάρων. Δώστε λίγη παραπάνω έμφαση και χρόνο απολέπισης στις περιοχές με παχύ δέρμα, όπως τα γόνατα, τους αγκώνες και τους αστραγάλους σας. Στην συνέχεια στεγνώστε το δέρμα σας με μια πετσέτα.

–Εφαρμόστε το προϊόν ανά τμήματα δέρματος. Κάντε μασάζ με το προϊόν στο δέρμα σας με κυκλικές κινήσεις. Εφαρμόστε ανά τμήματα, όπως χέρια, πόδια και κορμός. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά από κάθε τμήμα, για να αποφύγετε τον αποχρωματισμό στις παλάμες σας.

–Σκουπίστε καλά τις αρθρώσεις σας. Τα γόνατα, οι αγκώνες και οι αστράγαλοι τείνουν να απορροφούν περισσότερο προϊόν. Για να μειώσετε την επίδραση από το σπρέι μαυρίσματος σε αυτές τις περιοχές, τρίψτε απαλά με μια υγρή πετσέτα.

–Αφήστε αρκετό χρόνο στο προϊόν για να στεγνώσει στο δέρμα σας. Περιμένετε τουλάχιστον 10 λεπτά προτού ντυθείτε. Φορέστε χαλαρά ρούχα και προσπαθήστε να αποφύγετε την εφίδρωση.

Πηγή: iatropedia

Phgoto by Pixabay

Ειδήσεις σήμερα

Στρες: Ποιες τροφές θα σε βοηθήσουν να το καταπολεμήσεις

Κλιματική αλλαγή: Ευθύνεται για έναν στους τέσσερις θανάτους σχετικούς με τη ζέστη στην Αθήνα

Εγκεφαλικό: Ποια κοινή πάθηση τριπλασιάζει τον κίνδυνο

Keywords
Τυχαία Θέματα