Τελευταία ευκαιρία για τα χρέη στην Εφορία - Όλες οι λεπτομέρειες και οι προθεσμίες για τις 120 δόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

∆ιορία έως τις 30 Σεπτεµβρίου έχουν φορολογούµενοι, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, προκειµένου να ρυθµίσουν τις οφειλές τους προς τη φορολογική διοίκηση µε βάση τη ρύθµιση των 120 δόσεων. Μέρα µε τη µέρα το ενδιαφέρον των φορολογουµένων αυξάνεται, καθώς όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν τις θετικές επιπτώσεις από τις βελτιώσεις που έγιναν στη ρύθµιση στα τέλη Ιουλίου.

Σύµφωνα µε τις τελευταίες πληροφορίες, ο αριθµός των οφειλετών που έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθµιση των 120 δόσεων προσεγγίζει τους 250.000. Μπορεί να φαντάζει µικρός σε

σχέση µε το σύνολό τους, που προσεγγίζει τα 4 εκατοµµύρια, ωστόσο πρόκειται κατά κύριο λόγο για «βιώσιµους» οφειλέτες µε σηµαντικά χρέη, καθώς µεγάλος αριθµός οφειλετών είτε χρωστάει µικροποσά είτε χρωστάει τεράστια ποσά τα οποία δεν υπάρχει περίπτωση να εισπραχθούν (π.χ. χρεοκοπηµένες επιχειρήσεις).

Το ποσό οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση που έχει ήδη ρυθµιστεί ανέρχεται σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ, το ποσό των προσαυξήσεων που έχουν βεβαιωθεί προσεγγίζει τα 430 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ρυθµισµένο ποσό (κεφάλαιο και προσαυξήσεις) τα 1,85 δισ. ευρώ. Μάλιστα από τις ρυθµίσεις έχουν εισπραχθεί περίπου 200 εκατ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονοµικών παρακολουθούν σχεδόν σε καθηµερινή βάση την πορεία της ρύθµισης, καθώς θεωρείται ότι η επιτυχία της θα αποτελέσει «σηµαντικό όπλο» στις συζητήσεις µε τους επικεφαλής των θεσµών από τον Σεπτέµβριο.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ποιες κατηγορίες υπάγονται στη ρύθµιση; H ρύθµιση έχει πεδίο εφαρµογής το σύνολο των φυσικών προσώπων και το σύνολο των βεβαιωµένων οφειλών τους που έγιναν ληξιπρόθεσµες έως 31.12.2018. Προαιρετικά, ο οφειλέτης θα µπορεί να υπαγάγει στη ρύθµιση και ρυθµισµένες µε τις πάγιες ρυθµίσεις οφειλές (12-24 δόσεις), οφειλές από ρυθµίσεις λόγω φυσικών καταστροφών και οφειλές που είναι σε αναστολή.

Με ποιες προϋποθέσεις; Για να µπει κάποιος στη ρύθµιση θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήµατος για την τελευταία 5ετία, δηλαδή από το φορολογικό έτος 2013 έως και το 2017, εκτός αν δεν ήταν υπόχρεος για κάποιο ή κάποια έτη, οπότε θα δηλώνει αυτό στην ηλεκτρονική πλατφόρµα. Μπορεί πλέον να υποβάλει τις δηλώσεις αναδροµικά και να εντάξει και τις οφειλές που θα προκύψουν από αυτές τις δηλώσεις στη ρύθµιση των 120 δόσεων.

Πού και πότε µπορούν να κάνουν αίτηση οι πολίτες για να υπαχθούν στη ρύθµιση; Η αίτηση γίνεται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρµα στην ιστοσελίδα TAXISnet, Μόνο σε περιπτώσεις τεχνικής αδυναµίας διαδικτυακής υποστήριξης θα απαιτείται η παρουσία του πολίτη στην αρµόδια για την είσπραξη υπηρεσία της ΑΑ∆Ε (π.χ. ∆ΟΥ). Η αίτηση θα µπορεί να υποβληθεί έως και τις 30.9.2019

Σε ποιες δόσεις ρυθµίζει κανείς τα χρέη του και από τι εξαρτάται; Ο αριθµός των δόσεων που προβλέπεται στη νέα ρύθµιση φτάνει έως και τις 120, µε ελάχιστο αριθµό δόσεων τις 18, υπό τον περιορισµό της ελάχιστης µηνιαίας δόσης των 20 ευρώ. Για εισόδηµα έως 10.000 ευρώ χορηγείται δυνατότητα ρύθµισης σε έως 120 δόσεις µε περιορισµό την ελάχιστη των 20 ευρώ. Για εισοδήµατα άνω των 10.000 ευρώ οι δόσεις µπορούν να φτάσουν και πάλι έως τις 120. Για τα εισοδήµατα αυτά εφαρµόζεται προοδευτικός συντελεστής, προκειµένου να προσδιοριστεί η δυνατότητα αποπληρωµής του κάθε οφειλέτη και ο αριθµός των δόσεων σε συνάρτηση µε το χρέος του. Επίσης προβλέπεται µείωση των συντελεστών ανάλογα µε τον αριθµό των τέκνων. Ειδικότερα, για τµήµα εισοδήµατος έως 10.000 ευρώ δεν προβλέπεται όπως αναφέρθηκε, συντελεστής. Για τµήµα εισοδήµατος:

Από 10.000,01 ευρώ έως 15.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 4%.

Από 15.000,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 6%.

Από 20.000,01 ευρώ έως 25.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 8%.

Από 25.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 10%.

Από 30.000,01 ευρώ έως 50.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 12%.

Από 50.000,01 ευρώ έως 75.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 15%.

Από 75.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 20%.

Πάνω από 100.000 ο συντελεστής είναι 25%. Ο ανωτέρω συντελεστής µειώνεται ανάλογα µε τον αριθµό των παιδιών του οφειλέτη ως εξής:

κατά µία µονάδα για ένα τέκνο,

κατά δύο µονάδες για δύο τέκνα,

κατά τρεις µονάδες για τρία τέκνα και άνω.

Ποια είναι τα ευεργετήµατα που απολαµβάνει κανείς από την υπαγωγή στη ρύθµιση; Με µόνη την υπαγωγή στη ρύθµιση µειώνονται οι προσαυξήσεις των οφειλών σε ποσοστό 10%. Περαιτέρω, προβλέπεται µείωση προσαυξήσεων και τόκων µέχρι 90% (συµπεριλαµβανοµένου του αρχικού 10%), εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει µικρότερο αριθµό δόσεων από αυτό που του προτείνεται από τη φορολογική διοίκηση. Η εφάπαξ καταβολή θα οδηγεί σε απαλλαγή προσαυξήσεων σε ποσοστό 100%. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθµισης την εφάπαξ εξόφληση ή τη µείωση του αριθµού των υπολειπόµενων δόσεων, θα προβλέπεται ανάλογη απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσµης καταβολής. Με την υπαγωγή στη ρύθµιση θα αναστέλλεται η εκτέλεση της ποινής για χρέη προς το ∆ηµόσιο, θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών µέτρων (δηλ. κατασχέσεις/πλειστηριασµοί) και θα χορηγείται φορολογική ενηµερότητα.

Με ποιον τρόπο χάνεται η ρύθμιση; Η ρύθµιση χάνεται αν δεν καταβληθούν 2 συνεχόµενες δόσεις ή αν καθυστερήσει η καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων. Επίσης, αν δεν υποβληθούν οι προβλεπόµενες δηλώσεις εισοδήµατος και ΦΠΑ σε όλη τη διάρκεια της ρύθµισης εντός τριών µηνών από την παρέλευση της προθεσµίας υποβολής τους. Τέλος, η ρύθµιση θα χαθεί αν κατά τη διάρκειά της δεν εξοφληθούν ή τακτοποιηθούν κατά νόµιµο τρόπο εντός διµήνου από τη λήξη προθεσµίας καταβολής τους οι οφειλές που θα γεννηθούν µετά την υπαγωγή στη ρύθµιση, ενώ το ίδιο αποτέλεσµα θα επέλθει και αν δεν τακτοποιηθούν οι οφειλές που έχουν γεννηθεί από την αρχή του έτους εντός διµήνου από την υπαγωγή στη ρύθµιση. Εξυπακούεται ότι τη ρύθµιση θα χάνουν όποιοι υποπέσουν καθ’ υποτροπή σε φορολογικές παραβάσεις, ιδίως όσον αφορά τη µη έκδοση φορολογικών παραστατικών κ.λπ. Αν η ρύθµιση χαθεί, τότε ο οφειλέτης υποχρεούται σε άµεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, µε όλες τις προβλεπόµενες προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσµης καταβολής και επιδιώκεται η άµεση είσπραξη µε όλα τα προβλεπόµενα αναγκαστικά µέτρα.

Πώς ρυθμίζονται οι οφειλές των νομικών προσώπων; Με τη ρύθµιση των 120 δόσεων οι επιχειρήσεις µε βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθµίσουν, χωρίς κριτήριο τζίρου, τις οφειλές τους σε έως 120 δόσεις. Ωστόσο, όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να πληρώσουν το χρέος τους σε λιγότερες δόσεις θα έχουν µεγαλύτερη έκπτωση στις προσαυξήσεις και στους τόκους. Ταυτόχρονα, προβλέπεται µπόνους προκαταβολής. ∆ηλαδή, οι επιχειρήσεις που θα προκαταβάλουν ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της µηνιαίας δόσης, θα έχουν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων. Για τα νοµικά πρόσωπα µε βασική οφειλή άνω του 1 εκατ. ευρώ εισάγονται δύο ειδών ρυθµίσεις, ανάλογα µε το είδος της οφειλής. Για οφειλές από τακτική αιτία (δηλαδή π.χ. από φόρο εισοδήµατος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) η ρύθµιση θα περιλαµβάνει έως 24 δόσεις. Για οφειλές από έκτακτη αιτία ή από φόρους που καταβάλλονται εφάπαξ θα περιλαµβάνει έως 36 δόσεις.

Ποιο είναι το όφελος εάν πληρωθεί εφάπαξ το χρέος; Ο οφειλέτης κερδίζει πλήρη απαλλαγή κατά 100% από τόκους και προσαυξήσεις. Ειδικότερα, οι προσαυξήσεις µειώνονται ως εξής: • Σε 2 έως 4 δόσεις έκπτωση 95% των προσαυξήσεων και των τόκων. • Σε 5 έως 12 δόσεις έκπτωση 85%. • Σε 13 έως 24 δόσεις έκπτωση 80%. • Σε 25 έως 36 δόσεις έκπτωση 75%. Οσοι αποφασίσουν την πληρωµή των οφειλών σε περισσότερες από 36 µηνιαίες δόσεις, θα έχουν µικρότερη έκπτωση που θα φτάνει κατ’ ανώτατο όριο το 45%. Οσοι, δε, επιλέξουν τις 120 δόσεις, θα διαπιστώσουν ότι οι τόκοι και οι προσαυξήσεις µειώνονται µόλις 10%.

Τι ισχύει για όσους είχαν ενταχθεί στην παλαιά ρύθµιση των 120 δόσεων; Οσοι έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθµιση έχουν τη δυνατότητα να µεταπηδήσουν στη νέα βελτιωµένη ρύθµιση. Αυτό γίνεται µε νέα αίτησή τους στο TAXISnet.

Εάν έχουν επιβληθεί αναγκαστικά µέτρα είσπραξης από την Εφορία, mε την ένταξη στη ρύθµιση θα αποδεσµευθούν οι λογαριασµοί; Ναι. Οι λογαριασµοί αποδεσµεύονται.

Πηγή: ethnos

εφορία120 δόσειςρύθμισηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα