Τέλος εποχής για τη ΝΔ – Τι σηματοδοτεί η απόφαση Καραμανλή για το κόμμα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Με μια αρκετά «στεγνή» ανακοίνωση, ο Κώστας Καραμανλής σηματοδότησε ένα τέλος εποχής για το κόμμα και την παράταξη, με τις συνέπειες της απόφασής του, πάντως, να παραμένουν ακόμα αόρατες.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., ύστερα από κοινοβουλευτική παρουσία σχεδόν 34 ετών και έντονη σεναριολογία εδώ και μήνες σχετικά με το τι θα κάνει στις προσεχείς εκλογές, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος με τη Ν.Δ. αναφέροντας συγκεκριμένα:

«Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η

κοινοβουλευτική μου διαδρομή. Ως εκ τούτου δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές. Προφανώς στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Ν.Δ., την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα. Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της. Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Έλληνες πολίτες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός ήταν προβληματισμένος σχετικά με το αν θα είναι υποψήφιος το τελευταίο διάστημα δεχόμενος αντικρουόμενες εισηγήσεις από τους συνεργάτες του. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «καταλύτης» στην απόφασή του ήταν τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, του οποίου ο σκοπός ήταν να ενημερωθεί για τις προθέσεις του Κ. Καραμανλή, καθώς η Ν.Δ. φέρεται να βρίσκεται στην τελευταία φάση της συγκρότησης των ψηφοδελτίων της.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια του τηλεφωνήματος ο πρώην πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος, ωστόσο δέχθηκε το κάλεσμα του Κ. Μητσοτάκη να είναι παρών στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος.

Πρωθυπουργικές ευχαριστίες

Μετά την ανακοίνωση του Καραμανλή, ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι «θέλω να ευχαριστήσω τον Κώστα Καραμανλή για τη διαχρονική προσφορά του στην παράταξη και τον τόπο. Προσωπικά, μάλιστα, δεν ξεχνώ ότι υπό τη δική του κομματική ηγεσία εντάχθηκα στην πολιτική. Γνωρίζω ότι έχει πάντα στην καρδιά του τη Ν.Δ.

Πολύ περισσότερο σήμερα, που η καμπή στη δική του πολυετή διαδρομή συμπίπτει με το άνοιγμα νέων και αισιόδοξων οριζόντων για την πατρίδα και το κόμμα μας. Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος ότι, απ’ όπου και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για το καλό της Ελλάδας και της μεγάλης μας παράταξης. Και θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά».

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωσή του ο πρώην πρωθυπουργός δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στον Μητσοτάκη (δηλώνει ότι «στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Ν.Δ.»), ενώ αναφέρεται στον ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά και «στην ιστορία, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες» της παράταξης.

Επίσης, πρέπει να υπενθυμιστεί ότι, επί κυβερνήσεών του και παρά κάποιες προτάσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, του είχαν γίνει, ο Καραμανλής δεν είχε δώσει υπουργικό θώκο στον νυν πρωθυπουργό (πρωτοανέλαβε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά).

Διακριτική στάση

Τι σημαίνει, όμως, η απόφαση Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος; Κατ’ αρχάς ο πρώην πρωθυπουργός από το 2009, οπότε παραιτήθηκε από πρόεδρος της Ν.Δ., έως σήμερα τήρησε μια εξαιρετικά προσεκτική στάση έναντι των «διαδόχων» του, στηρίζοντας ανελλιπώς και αδιαλείπτως την κομματική «γραμμή», αλλά και τα νομοσχέδια που έφερναν οι κυβερνήσεις Σαμαρά και Μητσοτάκη, ενώ οι δημόσιες παρεμβάσεις του (είτε αφορούσαν τα εθνικά θέματα είτε το δημοψήφισμα του 2015 είτε την υπόθεση των παρακολουθήσεων) ήταν πάντα μετρημένες και πολιτικά «ορθές». Εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα ο πρώην πρωθυπουργός θα αλλάξει στάση τώρα που αποφάσισε να τελειώσει την κοινοβουλευτική του παρουσία.

Ούτως ή άλλως οι δημόσιες τοποθετήσεις του ήταν λίγες και ο ίδιος – παρότι οι εκδηλώσεις τής βάσης της Ν.Δ. στο πρόσωπό του ήταν ενθουσιώδεις – έμοιαζε να προτιμά να παραμένει σε απόσταση, αποφεύγοντας ακόμα και να σχολιάσει τοποθετήσεις ανθρώπων που ισχυρίζονταν (ή και ήταν) ότι είναι συνομιλητές του.

Ταυτόχρονα, με τη στάση και τις παρεμβάσεις του πάντα λειτουργούσε υπέρ της ενότητας της παράταξης, χωρίς ο ίδιος να δείχνει ότι θέλει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο ή να γίνει πιο παρεμβατικός σχετικά με τα τεκταινόμενα στη Ν.Δ. και στις κυβερνήσεις τις οποίες είτε σχημάτιζε είτε συμμετείχε σε αυτές το κόμμα.

Το μέλλον

Το τι θα κάνει από εδώ και πέρα ο Καραμανλής μένει να φανεί (εκτιμήσεις, πάντως, αναφέρουν ότι το «βάρος» του ονόματος και της επιρροής του, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, δεν πρόκειται να μειωθεί επειδή δεν θα είναι πλέον βουλευτής). Κάποια σενάρια που τον θέλουν να κατευθύνεται κάποια στιγμή προς την Ηρώδου του Αττικού και το Προεδρικό Μέγαρο κρίνονται ιδιαιτέρως πρώιμα και ο ίδιος – όπως είναι φυσικό – δεν τα σχολιάζει.

Από την άλλη, η απουσία του από το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Α’ Θεσσαλονίκης προκαλεί έναν σχετικό προβληματισμό στο κόμμα, το οποίο θα αναζητήσει έναν υποψήφιο που να ανταποκρίνεται στις «προδιαγραφές» τις οποίες ο Κ. Καραμανλής έθεσε με την παρουσία του.

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι με την αποχώρηση του Κ. Καραμανλή από τη Βουλή κλείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη Ν.Δ. και συνολικά για την κεντροδεξιά παράταξη της χώρας. Προς το παρόν οι εξελίξεις μοιάζουν να ενισχύουν τον Μητσοτάκη, ο οποίος βλέπει έναν ισχυρό – πολιτικά και συμβολικά – πόλο να αποχωρεί αφήνοντάς του ακόμα πιο «ανοιχτό πεδίο» δράσης εντός του κόμματος. Το πώς θα το αξιοποιήσει θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Οι πιο σκληρές φυλακές στον κόσμο: Η κόλαση πίσω από τα κάγκελα (Videos)

Τουρκία στο έλεος Αλλάχ και εργολάβων

Οι αιθεροβάμονες των σεισμών

Keywords
Τυχαία Θέματα