Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Για ποιους λόγους η κυβέρνηση έκλεισε στα γρήγορα το θέμα της ταφής του

Η κυβέρνηση πήρε μια καθαρά πολιτική απόφαση όταν χθες το πρωί ανακοίνωσε ότι ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος θα ταφεί ως ιδιώτης στο Τατόι και όχι με τιμές αρχηγού κράτους.

Στο να ληφθεί αυτή η απόφαση προφανώς προσμετρήθηκε ένα κυρίως στοιχείο. Οι αντιδράσεις που θα υπήρχαν από τους πολίτες, αλλά και από τα κόμματα στην περίπτωση που η κηδεία του τέως Βασιλιά γινόταν με βάση το τελετουργικό πρώην αρχηγού κράτους.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος παραδέχονταν μάλιστα ότι η απόφαση αυτή «ήταν

μονόδρομος» καθώς οι παροικούντες στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ήθελαν να ανοίξουν ένα ακόμα μέτωπο την συγκεκριμένη στιγμή και λίγο πριν η χώρα μπει σε μια καυτή προεκλογική περίοδο.  

Άλλωστε όπως έλεγαν οι ίδιοι άνθρωποι «οι δυσαρεστημένοι με την απόφαση της κυβέρνησης θα ήταν πολύ λιγότεροι από τους ικανοποιημένους».

Καλού κακού πάντως, κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης έσπευσαν να εκφράσουν τη βαθιά τους λύπη για την απώλεια του τέως Βασιλιά προκειμένου να συγκρατήσουν τους δυσαρεστημένους φιλοβασιλικούς ψηφοφόρους, οι οποίοι εξέφρασαν την οργή τους μέσα από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σε ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε τα «Θερμά Συλλυπητήρια στην οικογένεια του!», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας έγραψε στο twitter: «Τέλος εποχής. Υπήρξε Ολυμπιονίκης, Αξιωματικός, Βασιλιάς. Πάντα Έλληνας. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

«Συλλυπητήρια στην οικογένεια του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδος. Επέλεξε να πεθάνει στην Πατρίδα του» έγραψε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Οι πληροφορίες λένε ότι στο κυβερνών κόμμα υπήρχαν και φωνές που υποστήριζαν ότι «ο τέως Βασιλιάς υπήρξε αρχηγός του Κράτους και η δημοκρατία και το πολίτευμα δεν έχουν να φοβηθούν το παραμικρό», ζητώντας με έμμεσο τρόπο να ακολουθηθεί άλλου είδους τελετουργικό. Χαρακτήριζαν μάλιστα την απόφαση της κυβέρνησης  ως «αμήχανη» αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι η χρονική προεκλογική συγκυρία έπαιξε τον ρόλο της.

Στη Διυπουργική σύσκεψη που έγινε πάντως χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ουσιαστικά επικυρώθηκε η θέση που είχε εξαρχής η κυβέρνηση για το θέμα. Ότι δηλαδή ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης, δίπλα στους προγόνους του στο Τατόι και την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Ακόμα, θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης στηρίχτηκε στην πραγματικότητα σε δύο στοιχεία.

– Στο ότι ο τέως Βασιλιάς δεν είχε ελληνική υπηκοότητα, πέρα από το δανέζικο διαβατήριο χρονολογίας το οποίο μάλιστα είχε εκδοθεί το 1983 στη χώρα καταγωγής της συζύγου του Άννας Μαρίας.

– και δεύτερο στο ότι δεν θεωρείται δημόσιο πρόσωπο, καθώς μετά το δημοψήφισμα του 1974 έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο αυτό.

Στο αίτημα που υπήρξε από τους τρεις γιους του να επιτραπεί λαϊκό προσκύνημα η απάντηση της κυβέρνησης ήταν ότι «αν επιλεχθεί η νεκρώσιμος ακολουθία να γίνει στη Μητρόπολη Αθηνών, αυτό δεν θα είναι εφικτό».

Σύμφωνα με πληροφορίες η εξόδιος ακολουθία θα γίνει τελικά τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στη Μητρόπολη Αθηνών. Σε εξέλιξη φέρεται να υπάρχει συζήτηση για προσκύνημα λίγων ωρών στο παρεκκλήσι του Αγ. Ελευθερίου, ίσως από τις 8 το πρωί της ίδιας ημέρας.

Της ακολουθίας αναμένεται να χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος.

Διαβάστε επίσης:

Αυτά είναι τα 15 ακριβά φάρμακα για τα οποία απαιτείται ηλεκτρονική προέγκριση

Θεσσαλονίκη: Μπογιές έριξαν άγνωστοι στο πολιτικό γραφείο της Έλενας Ράπτη (Photos/ Video)

Αναστάτωση στις φυλακές Λάρισας: Κρατούμενοι αρνήθηκαν να μπουν στα κελιά τους – Επέμβαση της αστυνομίας (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα