Τεράστιο περιδέραιο με διαμάντια που συνδέεται με το σκάνδαλο της Μαρίας Αντουανέτας πουλήθηκε για 4,8 εκατομμύρια δολάρια

Ένα διαμαντένιο περιδέραιο που έχει φορεθεί σε δύο βασιλικές στέψεις στη Βρετανία και πιστεύεται ότι περιέχει πέτρες από το διαβόητο κολιέ στην καρδιά του σκανδάλου της Μαρίας Αντουανέτας, πουλήθηκε για περισσότερα από 4,2 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (4,8 εκατομμύρια δολάρια) σε δημοπρασία στη Γενεύη της Ελβετίας την Τετάρτη.

Ζυγίζοντας περίπου 300 καράτια, το κομμάτι του 18ου αιώνα πιθανότατα δημιουργήθηκε μια δεκαετία πριν από τη Γαλλική Επανάσταση. Μια περιοδεύουσα έκθεση πριν από τη δημοπρασία σηματοδότησε την πρώτη φορά που εμφανίστηκε δημόσια μετά από 50 χρόνια, σύμφωνα με τον οίκο

Sotheby’s, ο οποίος διαχειρίστηκε την πώληση.

Παρά το γεγονός ότι η ακριβής προέλευση του κολιέ δεν έχει καταγραφεί, ο οίκος δημοπρασιών πιστεύει ότι το κομμάτι αντίκα θα μπορούσε να είχε κατασκευαστεί μόνο για μέλη βασιλικών οικογενειών ή υψηλόβαθμους αριστοκράτες.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ανήκε στους Μαρκήσιους του Anglesey, μια κορυφαία αριστοκρατική οικογένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο με στενούς δεσμούς με τη βρετανική βασιλική οικογένεια, ανέφερε ο Sotheby’s.

Η Marjorie Paget, marchioness of Anglesey, φόρεσε το περιδέραιο στη στέψη του βασιλιά George VI το 1937. Η νύφη της φόρεσε τότε το ίδιο κόσμημα στη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ II το 1953, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε πριν από την πώληση.

Αφού η οικογένεια αποχωρίστηκε το κόσμημα στη δεκαετία του 1960, αυτό εκτέθηκε στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας προτού αποκτηθεί από έναν ιδιώτη συλλέκτη.

«Αυτό το σπάνιο και σημαντικό διαμαντένιο κόσμημα είναι ένας υπέροχος επιζών από την πλούσια ζωή της αυλής της γεωργιανής εποχής, που χαρακτηρίζεται από την ασυναγώνιστη μεγαλοπρέπεια. Είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο υπέροχα και άθικτα γεωργιανά κοσμήματα», δήλωσε ο Andres White Correal, πρόεδρος των κοσμημάτων Sotheby’s Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

«Σε σύγκριση με άλλα σωζόμενα Αυτοκρατορικά και Βασιλικά κοσμήματα της ίδιας περιόδου, αυτό το κολιέ βρίσκεται πάνω από αυτά τα παραδείγματα. Είναι μια περιουσία στα διαμάντια, και επίσης ένα masterclass στον εξαιρετικό σχεδιασμό, την κατασκευή και την τεχνική καινοτομία για την περίοδο», πρόσθεσε.

Το κομμάτι αποτελείται από τρεις σειρές διαμαντιών που καταλήγουν και στις δύο πλευρές σε μια διαμαντένια φούντα.

Κάθε διαμάντι είναι παλιάς κοπής και ζυγίζει από ενάμισι καράτι, σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s, ο οποίος είπε ότι τα διαμάντια πιθανότατα προέρχονται από τα θρυλικά ορυχεία Golconda της Ινδίας, όπου ανακαλύφθηκε το Hope Diamond.

Τα κοσμήματα εκείνης της εποχής ήταν συχνά γνωστά για την πολυτέλεια και την ευελιξία τους, με ένα κομμάτι να έχει τη δυνατότητα να φορεθεί ως κολιέ ή ως στολίδι ραμμένο σε ένα ρούχο.

Το συγκεκριμένο κομμάτι μπορεί να φορεθεί γύρω από το λαιμό με τις φούντες να κρέμονται και από τις δύο πλευρές, ή με το κομμάτι δεμένο σε απλό κόμπο.

Ένα αστραφτερό σκάνδαλο

Μερικά από τα διαμάντια από το κολιέ μπορεί να προήλθαν από το κομμάτι που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου «Affair of the Diamond Necklace», σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

Το αστραφτερό σκάνδαλο του 1785 στην αυλή του Λουδοβίκου XVI αφορούσε έναν καρδινάλιο που προσπαθούσε να αποκτήσει την εύνοια της Μαρίας-Αντουανέτας, της τελευταίας Βασίλισσας της Γαλλίας, η οποία εξαπατήθηκε για να αποκτήσει ένα περιδέραιο για λογαριασμό κάποιας που παρίστανε τη βασίλισσα.

Η φήμη της Βασίλισσας, αμαυρώθηκε περαιτέρω από την ψευδή κατηγορία ότι είχε συμμετάσχει σε ένα έγκλημα για εξαπάτηση των κοσμηματοπωλών του Στέμματος για την απόκτηση ενός πανάκριβου κολιέ με διαμάντια που στη συνέχεια αρνήθηκε να πληρώσει.

Ωστόσο, η απάτη ήρθε στο φως όταν οι κοσμηματοπώλες, που δεν έλαβαν ποτέ την πρώτη δόση για το κολιέ, έκαναν αίτηση για τα χρήματα απευθείας από τη Βασίλισσα, η οποία δεν παρέλαβε ποτέ το κολιέ.

Το κολιέ, στα χέρια ενός απατεώνα, στο μεταξύ είχε διαλυθεί και πουληθεί στο Λονδίνο.

Το σκάνδαλο αμαύρωσε τη φήμη της Μαρίας Αντουανέτας, η οποία κατηγορήθηκε άδικα ότι είχε ανήθικη σχέση με έναν καρδινάλιο, και δυσφήμησε τη γαλλική μοναρχία ενόψει της Γαλλικής Επανάστασης, στην οποία η Βασίλισσα βρήκε τελικά τον θάνατο.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τον αγώνα με το Ισραήλ – Στο γήπεδο και ο Μακρόν

Ο Bob Dylan, οι συναυλίες στο Άλμπερτ Χολ, και η συμφωνία με τον… «ακατανόμαστο»

ΕΕ: Για πρώτη φορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό η… κοινή αγορά όπλων για την Ουκρανία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τεράστιο, Μαρίας Αντουανέτας,terastio, marias antouanetas