Θα κάνουν Δεκαπενταύγουστο στην Ελλάδα, οι Τούρκοι αξιωματικοί – «δραπέτες»

ΕΛΛAΔΑ

Προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο προκειμένου να δουν τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία οι 8 αποστάτες αξιωματικοί , οι οποίοι "δραπέτευσαν" στη χώρα μας ζητώντας πολιτικό άσυλο μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά της Κυβέρνησης Ερντογάν.

Την Τετάρτη το πρωί παρουσιάστηκαν μαζί με τους συνηγόρους τους στην Πρωτοβάθμια Υπηρεσία Ασύλου για τις συνεντεύξεις , όπου ζήτησαν και πήραν προθεσμία για τις 19 , 23, 24 και 25 Αυγούστου αντίστοιχα.

Μετά το τέλος της σύντομης διαδικασίας οι δικηγόροι των Τούρκων Αξιωματικών έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις.

Ο

Βασίλης Τερζίδης συνεργάτης των συνηγόρων συνολικά πέντε εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών Κατερίνας Δαπουδάνη και Μένιας Πολυχρόνη, επισήμανε πως ο ουσιαστικός λόγος της υποβολής του αιτήματος προσωρινής αναβολής της διαδικασίας είναι το "θολό σκηνικό" που εξακολουθεί να παραμένει στην Τουρκία, σχετικά με τις προθέσεις του καθεστώτος του Ταγίπ Ερντογάν για την επαναφορά της θανατικής ποινής, για όσους καταδικάζονται για εσχάτη προδοσία.

Τη περασμένη Δευτέρα άλλωστε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο γερμανικό πρακτορείο ΑRD είπε ότι " δεν μπορεί να αντιταχθεί στη λαϊκή θέληση, που απαιτεί την επαναφορά της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες".

Η Συνθήκη της Γενεύης(1951), την οποία έχει συνυπογράψει η χώρα μας, προβλέπει την παροχή ασύλου σε "πρόσωπα τα οποία κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρές βλάβες (θανατική ποινή, βασανιστήρια κ.α.) σε περίπτωση έκδοσης στις χώρες καταγωγής τους."".

Από την πλευρτά της η συνήγορος τριών εκ των αποστατών Λία Μαρινάκη υποστήριξε ότι ζήτησε την προθεσμία, προκειμένου να καταρτίσουν το ακριβές πλαίσιο στο οποίο θα στηρίξουν το σκεπτικό της αίτησης για την παροχή ασύλου, που έχουν υποβάλλει οι Τούρκοι αξιωματικοί.

Στο διπλωματικό παρασκήνιο πάντως φαίνεται πως η απόφαση σχετικά με τις τύχες των Τούρκων αξιωματικών είναι προδιαγεγραμμένη αφού για την ελληνική Κυβέρνηση κυρίαρχη θέση παραμένει να "μην διαταραχθούν οι διμερείς σχέσεις με την Τουρκία" .

Ανεξάρτητα από το αν από το υπουργείο Εξωτερικών εξακολουθεί να προβάλλεται η επίσημη θέση ότι : “Η χορήγηση ασύλου δεν αποτελεί πράξη φιλανθρωπίας αλλά υποχρέωση της χώρας με βάση τις διεθνείς συνθήκες και την ελληνική νομοθεσία”.

Άλλωστε, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ενώ έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες από την "αποστασία" των Τούρκων αξιωματικών, κανένας διεθνής οργανισμός ή ΜΚΟ δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα σχετικά με το αίτημα τους για την παροχή πολιτικού ασύλου, επιλέγοντας να "ποιούν τη νήσσαν" .

ΤουρκίαΕρντογάνπραξικόπημα Τουρκίατούρκοι αξιωματικοίπολιτικό άσυλοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα