Θέλετε να μείνετε για… πάντα νέοι; Τι πρέπει να «κόψετε» άμεσα από τη διατροφή σας

Θα μπορούσε το περιεχόμενο της διατροφής μας να μας γεράσει πρόωρα; Καταφατική είναι η απάντηση από μέρους των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο (UCSF) οι οποίοι σύμφωνα με τη νεότερη έρευνά τους φαίνεται πως εντόπισαν ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε σχετίζονται με τη βιολογική ηλικία.

Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της διατροφής που είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, ιδίως χωρίς πολλά πρόσθετα σάκχαρα, και της νεότερης βιολογικής ηλικίας σε κυτταρικό επίπεδο. Για να φτάσουν σε αυτά τα συμπεράσματα, εξέτασαν πώς διαφορετικά μέτρα υγιεινής διατροφής επηρέασαν

ένα «επιγενετικό ρολόι» -ένα βιοχημικό τεστ που μπορεί να προσεγγίσει τόσο την υγεία όσο και τη διάρκεια της ζωής.

Παρατήρησαν ότι όσο ποιοτικότερα έτρωγαν οι συμμετέχοντες της μελέτης, τόσο νεότερα φαίνονταν τα κύτταρά τους. Μάλιστα, ακόμη και όταν οι άνθρωποι έτρωγαν υγιεινά, κάθε γραμμάριο πρόσθετων σακχάρων που κατανάλωναν συνδεόταν με αύξηση της επιγενετικής τους ηλικίας.

«Τα πρότυπα διατροφής που εξετάσαμε ευθυγραμμίζονται με τις υπάρχουσες συστάσεις για την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας και αναδεικνύουν ιδιαίτερα την ισχύ των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών θρεπτικών συστατικών», δήλωσε η Dorothy Chiu, Ph.D., μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Κέντρο Ολοκληρωμένης Υγείας Osher του UCSF και πρώτη συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Η μελέτη είναι μία από τις πρώτες που αποδεικνύουν μια συσχέτιση μεταξύ των προστιθέμενων σακχάρων και της επιγενετικής γήρανσης και εξίσου μια από τις πρώτες που εξέτασε αυτή τη σχέση σε μια ετερογενή ομάδα γυναικών -τόσο μαύρων όσο και λευκών- στη μέση ηλικία. Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με το θέμα αφορούσαν ηλικιωμένες λευκές συμμετέχουσες.

Επιπροσθέτως, η έρευνα εμβαθύνει στην κατανόηση των λόγων για τους οποίους η ζάχαρη είναι τόσο επιζήμια για την υγεία, πρόσθεσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Elissa Epel, Ph.D., καθηγήτρια του UCSF στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Επιστημών της Συμπεριφοράς: 

«Ήδη γνωρίζαμε ότι τα υψηλά επίπεδα προστιθέμενων σακχάρων συνδέονται με την επιδείνωση της μεταβολικής υγείας και την πρώιμη εμφάνιση ασθενειών, ενδεχομένως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο διατροφικό παράγοντα», δήλωσε η Epel.

«Τώρα γνωρίζουμε ότι η επιταχυνόμενη επιγενετική γήρανση βρίσκεται πίσω από αυτή τη σχέση, και αυτός είναι πιθανότατα ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης περιορίζει την υγιή μακροζωία» προσθέτει.

Για τη διατομεακή μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τη διατροφή 342 μαύρων και λευκών γυναικών με μέση ηλικία τα 39 έτη από τη Βόρεια Καλιφόρνια. Στη συνέχεια, συνέκριναν τη διατροφή τους με τις μετρήσεις του επιγενετικού ρολογιού, οι οποίες προέκυψαν από δείγματα σάλιου. Βαθμολογώντας τις δίαιτες των γυναικών προκειμένου να συμπεράνουν τα οφέλη μεταξύ μιας μεσογειακού τύπου διατροφή -πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τροφές- και μια διατροφή που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες, διαπίστωσαν ότι όλες συνέβαλαν σημαντικά στην χαμηλότερη επιγενετική ηλικία, με τη μεσογειακή δίαιτα να έχει την ισχυρότερη συσχέτιση.

Όταν διερεύνησαν ξεχωριστά την πρόσληψη σακχάρων, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη σχετίζεται με την επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης, ακόμη και όταν η υπόλοιπη διατροφή είναι υγιεινή.

«Η αφαίρεση 10 γραμμαρίων προστιθέμενης ζάχαρης την ημέρα είναι σαν να γυρίζει πίσω το βιολογικό ρολόι κατά 2,4 μήνες, αν διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου» εξήγησε η συν-συγγραφέας Barbara Laraia, Ph.D., RD, καθηγήτρια του UC Berkeley στο πρόγραμμα Τροφίμων, Διατροφής και Υγείας του Πληθυσμού. 

«Η εστίαση σε τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βασικά θρεπτικά συστατικά και χαμηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να είναι ένας νέος τρόπος για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να παρακινήσουν τους ανθρώπους να τρέφονται σωστά για μακροζωία» κατέληξε.

Πηγή: ygeiamou

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Έγινε και αυτό: Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Υγείας για τους Σχολικούς Νοσηλευτές… χωρίς να συμμετέχει νοσηλευτής!

Καρκίνος στο πάγκρεας : Προληπτικές εξετάσεις σε άτομα υψηλού κινδύνου σώζουν ζωές

Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα