Θεοχαρόπουλος: Καταλύτης των εξελίξεων η Προοδευτική Συμμαχία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ, που ξεκίνησε το πρωί ανέφερε σχετικά με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και την ανασυγκρότηση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς ότι η προγραμματική συνδιάσκεψη είναι ένας σημαντικός σταθμός για την προώθηση το μεταβατικό διάστημα ενός πολυκομματικού φορέα, με τελικό όμως στόχο ένα ενιαίο προοδευτικό σχήμα.

«Αλλά ο πολιτικός χρόνος έχει πλέον άλλη βαρύτητα. Δεν υπάρχει χρόνος για ατέρμονες συζητήσεις, χρειάζονται, πρωτοβουλίες και δράση.

Πρέπει να καθίσουμε όλα τα κόμματα, κινήσεις και ανένταχτες προσωπικότητες στο κοινό τραπέζι των άμεσων αποφάσεων. Να πούμε όλοι ΝΑΙ στον ανοιχτό διάλογο».

«Απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής μεταρρυθμιστικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου. Με βάση προγραμματικές θέσεις και μία μεταρρυθμιστική ατζέντα. Η προγραμματική συνδιάσκεψη είναι ένας σημαντικός σταθμός για την προώθηση το μεταβατικό διάστημα ενός πολυκομματικού φορέα, με τελικό όμως στόχο ένα ενιαίο προοδευτικό σχήμα», υπογράμμισε.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος συμπλήρωσε ότι ο τόπος έχει ανάγκη από κινήσεις που ξεκινούν από τη βάση και όχι από την κορυφή και, όπως είπε στο πλαίσιο αυτό, η ανάδειξη επικεφαλής του νέου φορέα από την βάση κινητοποιεί τον ευρύτερο χώρο και πρέπει να γίνει με ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία με άμεση εκλογή από τη βάση με ανοιχτό μητρώο και χωρίς κανένα αποκλεισμό.

Για τις επιστολές της Φώφης Γεννηματά

Σχετικά με τις επιστολές που έστειλε η Φώφη Γεννηματά , στον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιώργο Παπανδρέου ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι « θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και deadline πριν την Προγραμματική μας Συνδιάσκεψη. Εξάλλου ο λαός μας λέει «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα ημέρες κοσκινίζει». Δεν είναι δυνατόν σήμερα να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος με ατέρμονες συζητήσεις και εκκλήσεις που έχουν ταλαιπωρήσει τον χώρο της κεντροαριστεράς. Δεύτερον, δεν πρέπει να επανέλθουν στο προσκήνιο εσωκομματικές διαμάχες από το παρελθόν. Αν αντί να συζητάμε την δημιουργία του νέου καταλήξουμε στο εγχείρημα να συζητούμε διαφορές από το παρελθόν, τότε θα έχει εξ αρχής το εγχείρημα συγκρότησης του προοδευτικού πόλου υπονομευθεί. Τρίτον, μας ενδιαφέρει η ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο με τις ασκούμενες πολιτικές που δεν έχουν καμία σχέση με τον χώρο όσο και με δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι δεν ανήκουν και δεν τους ενδιαφέρει ο χώρος έχουν αυτοαποκλειστεί από έναν τέτοιο διάλογο».

Όμως πρόσθεσε ότι είναι εντελώς διαφορετικό θέμα η αναγκαία συνεννόηση με την κυβέρνηση για τη πορεία της χώρας και άλλο η ανασυγκρότηση του δικού μας χώρου, της σοσιαλδημοκρατικής προοδευτικής και μεταρρυθμιστικής παράταξης.

Αναφερόμενος στον ρόλο της ΔΗΜΑΡ ο κ. Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε ότι θα γίνεται ολοένα και περισσότερο κατανοητή η ανάγκη ισχυροποίησης ενός χώρου που συνδυάζει τις αρχές της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής Αριστεράς. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για την αναγέννηση του χώρου, με όλη την παράδοση των αξιών και των αγώνων της ανανεωτικής Αριστεράς. «Η νηφαλιότητα του ηγέτη της ΕΔΑ Ηλία Ηλιού, ο μαχητικός λόγος του ΚΚΕ εσωτερικού με τον Λεωνίδα Κύρκο, οι φρέσκες ιδέες, οι σύγχρονες αντιλήψεις του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, του Γρηγόρη Γιάνναρου αποτελούν μια πολύτιμη παρακαταθήκη για μια μεγάλη Δημοκρατική Σοσιαλιστική Παράταξη. Στο πλαίσιο αυτό, η Συνδιάσκεψη μας είναι αποφασιστικό βήμα συσπείρωσης και ενότητας της ΔΗΜΑΡ», σημείωσε.

Σχετικά με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να απαγορέψει στον κ. Τσίπρα να γίνει σοσιαλδημοκράτης. Το ζήτημα είναι αν θέλει και αν μπορεί, και επίσης αν ξέρει τι σημαίνει σοσιαλδημοκρατία. Ιδιαίτερα όσον αφορά το τελευταίο, μήπως δεν ήταν ο Πρωθυπουργός και το κόμμα του που μέχρι πρότινος αποκαλούσαν την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία προδοτική; Τι μεσολάβησε και σήμερα κάνουν εκκλήσεις για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στη μάχη κατά της λιτότητας; Τι είναι τελικά η σοσιαλδημοκρατία προδοτική ή προοδευτική δύναμη; Παράγοντας που στηρίζει τη λιτότητα ή παράγοντας που αγωνίζεται κατά αυτής; Και τα δυο δεν μπορεί να είναι. Ποιος είναι ο κ. Τσίπρας; Είναι ο δόκτωρ Τζέκιλ της σοσιαλδημοκρατίας ή ο μιστερ Χάιντ του ακραίου ριζοσπαστισμού; Τώρα έχουμε έναν Τσίπρα και ένα ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού που μοιράζουν χάντρες και καθρεφτάκια ακραίου ριζοσπαστισμού στους Έλληνες πολίτες που τους θεωρούν πολίτες-ιθαγενείς και έναν Τσίπρα εξωτερικού που παρόλο που δέχεται συνεχώς κριτικές για την πολιτική του, παριστάνει τον δημιουργό μιας άλλης Ευρώπης. Τόση αμετροέπεια».

Επίσης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ λέγοντας πως έχει αποδειχθεί ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων, όμως η χώρα δεν αντέχει νέες εκλογές πήγε τρεις φορές στις κάλπες το 2015 και έχουμε μπροστά μας τα ίδια αδιέξοδα.

«Απαιτείται μία νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, ευρείας πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, με προγραμματική συμφωνία που θα επιδιώξει μία πιο ορθολογική και αποτελεσματική διαπραγμάτευση και ταυτοχρόνως θα προωθεί και θα εφαρμόζει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος επικρίνοντας ταυτόχρονα και τη ΝΔ για το γεγονός ότι στην περίπτωση αδιεξόδου επιλέγει εκλογές και όχι μία κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή.

«Εκλογές για τρίτη φορά σε διάστημα 15 μηνών. 'Αλλη μια εθνικά μη υπεύθυνη στάση. Για να κάνει τι; Να αναλάβει μόνος του την διακυβέρνηση ή να προχωρήσει και πάλι σε κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας; Τα προβλήματα στην χώρα μας σήμερα είναι τόσο μεγάλα που δεν λύνονται με αυτόν τον τρόπο. Δυστυχώς φαίνεται ότι η ΝΔ δεν έχει μάθει από τα λάθη της», σημείωσε.

ΘεοχαρόπουλοςΔΗΜΑΡΠανελλαδική ΣυνδιάσκεψηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα