Θεόδ. Δουζόγλου: Από τις σάλτσες στη Βενεζουέλα στο ελληνικό real estate και τις μεγάλες εξαγορές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Φως στο «μυστήριο» των επιχειρηματικών του πλάνων έριξε μετά από 4 χρόνια παρουσίας στην ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα ο ομογενής από τη Βενεζουέλα επιχειρηματίας Θεόδωρος Δουζόγλου.

Εμφανίστηκε σχεδόν «από το πουθενά» το 2015 όταν πραγματοποίησε μία εντυπωσιακή κίνηση αγοράζοντας το εμβληματικό για τα βόρεια προάστια της Αθήνας ξενοδοχείο «Πεντελικόν» στην Κηφισία το οποίο μέσα στην κρίση είχε διακόψει τη λειτουργία του.   

Μετά από αυτό το δυναμικό όσο

και ξαφνικό μπάσιμο στην ελληνική αγορά ο επιχειρηματίας προχώρησε σε ένα μπαράζ επενδύσεων που ξεπερνά τα 170 εκατ. ευρώ και εμφανίστηκε ως υποψήφιος επενδυτής στην Creta Farms, ωστόσο ελάχιστα είναι τα πράγματα που γνωρίζουμε για αυτόν.

Η μυστικοπάθεια αλλά και οι επιχειρηματικές κινήσεις του Θεόδωρου Δουζόγλου, ή Teodoro Duzoglu Danilopol όπως είναι γνωστός στη Βενεζουέλα, προκάλεσαν διάφορα σχόλια στην αγορά. Ο ίδιος κινούνταν ιδιαίτερα επιθετικά σε όσους διαγωνισμούς ακινήτων συμμετείχε, υποβάλλοντας αρκετά υψηλότερες προσφορές από τους ανταγωνιστές, ενώ σχόλια έχει προκαλέσει και η μη αξιοποίηση πολλών εμβληματικών ακινήτων που έχει αγοράσει.

Το ξεμνοδοχείο Mistral στην Καστέλλα

Αυτοί που τον ξέρουν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του insider.gr μιλούν για έναν «ιδιαίτερο χαρακτήρα» που παραμένει συνειδητά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, κρατώντας σταθερά χαμηλό προφίλ. Προέρχεται από μια οικογένεια με παλιά διαδρομή και ιστορία που ξεκινά από τη Κωνσταντινούπολη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, συνεχίζει στη Ρουμανία μέχρι την άνοδο του Τσαουσέσκου και μετά από ένα πέρασμα από την Ελλάδα, καταλήγει στη Βενεζουέλα.

Στο Καράκας, ο πατέρας του Θεόδωρου, Διογένης Δουζόγλου – Αντωνιάδης, έβαλε τις βάσεις για μια οικογενειακή επιχειρηματική αυτοκρατορία δραστηριοποιούμενος κυρίως στο χώρο του εμπορίου τροφίμων. Στο Καράκας βρίσκεται η εταιρεία Indian Especieras Company Limited, η οποία σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που δίνονται σε ιστοσελίδες από τη Βενεζουέλα, ιδρύθηκε το 1955 από τον Διογένη Δουζόγλου-Αντωνιάδη με κύριο στόχο την κατασκευή και συσκευασία ειδών όπως σάλτσες και τσάι, καθώς και την αγορά και την πώληση των άλλων εγχώριων και εισαγόμενων αγαθών.

Η οικογένεια Δουζόγλου θεωρείται εκ των πρωτεργατών της ελληνικής κοινότητας της Βενεζουέλας και πρωτοστάτης της ίδρυσης της εκεί ορθόδοξης κοινότητάς της, με εκτενή δράση για τη στήριξη του ελληνικού στοιχείου στη δοκιμαζόμενη σήμερα λατινοαμερικανική χώρα. Η ιστορία της οικογένειας είναι κατά κάποιον τρόπο αποτυπωμένη και στην Αθήνα, αφού στη διασταύρωση των οδών Μιχαλακοπούλου και Αλκμάνος είναι τοποθετημένη από το 2001 η προτομή του Francisco de Miranda, αγωνιστή της ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας από το ισπανικό στέμμα, η οποία έγινε με χορηγούς τους αδελφούς Δουζόγλου.

Ο κ. Δουζόγλου υπήρξε από τους ευνοούμενους της περιόδου Τσάβες στην Κολομβία, καθώς όπως αναφέρουν άτομα που γνωρίζουν την οικογένεια, επωφελήθηκε από τις αλλαγές στο επιχειρηματικό σκηνικό. Ωστόσο το δεύτερο κύμα κρατικοποιήσεων από τον Νίκολας Μαδούρο χτύπησε και τον επιχειρηματικό όμιλο Δουζόγλου που απασχολούσε περί τους 10.000 υπαλλήλους.

Η οικογένεια Δουζόγλου συνδέεται με την οικογένεια Κωνσταντίνου η οποία είναι επίσης γνωστή στη χώρα μας επενδύοντας και αυτή στο Real Estate και στο λιανεμπόριο. Κορωνίδα των επενδύσεων Κωνσταντίνου είναι το εμπορικό κέντρο Athens Metro Mall στον Άγιο Δημήτριο, ενώ ο όμιλος ετοιμάζει και ένα ακόμη εμπορικό στη Νέα Φιλαδέλφεια.

 

Τα επόμενα βήματα του Θεόδωρου Δουζόγλου

Την περασμένη εβδομάδα ο όμιλος Δουζόγλου αποφάσισε να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στον ελληνικό Τύπο, αλλά και πάλι μέσω αντιπροσώπου και συγκεκριμένα μέσω του κ. Λαυρέντη Αλβέρτη, ο οποίος ανέλαβε πριν από λίγους μήνες την ευθύνη του ομίλου.

Όπως είπε ο κ. Αλβέρτης η αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων είναι μέσα στα άμεσα σχέδια της οικογένειας Δουζόγλου. Η αρχή θα γίνει με το ξενοδοχείο Μιστράλ στην Καστέλα του Πειραιά, το οποίο θα επαναλειτουργήσει μετά από ανακαίνιση κόστους 5 εκατ. ευρώ ως ξενοδοχείο 4 αστέρων με 84 δωμάτια. Θα ακολουθήσει το κτήριο στην Παλαιά Βουλή το οποίο θα λειτουργήσει ως ξενοδοχείο 4 αστέρων και περίπου 80 δωματίων, τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει γνωστός ξενοδοχειακός όμιλος. Η ανακατασκευή του ακινήτου αναμένεται να κοστίσει πάνω από 10 εκατ. ευρώ. Τέλος, μέσα στο 2021 αναμένεται να επαναλειτουργήσει και το «Πεντελικόν» και αυτό διότι όπως είπε ο κ. Αλβέρτης, το ένα από τα τέσσερα κτήρια του ακινήτου χρήζει ολικής ανακατασκευής. Το ύψος της επένδυσης για την ανακατασκευή/ανακαίνιση του «Πεντελικόν» αναμένεται να φτάσει τα 12 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Αλβέρτης το σύνολο των αγορών ακινήτων του κ. Δουζόγλου έγινε με ίδια κεφάλαια και χωρίς σχεδόν καθόλου δανεισμό. Τώρα η εταιρεία έχει εξασφαλίσει μέσω δύο συμφωνιών με τις τράπεζες Optima και Aegean Baltic χρηματοδότηση ύψους 25,7 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθούν για νέες επενδύσεις, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με ελληνική συστημική τράπεζα για επιπλέον χρηματοδότηση. Παράλληλα εξετάζεται ξεχωριστά η χρηματοδότηση των ανακατασκευών/ανακαινίσεων των ξενοδοχειακών ακινήτων με τη μορφή του project financing.

Στα σχέδια του κ. Αλβέρτη είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου επιχειρηματικού ομίλου. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται μέσα στο 2020 η εισαγωγή της εταιρείας SCD στη Ν.Ε.Α. αγορά του Χρηματιστηρίου Κύπρου, προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια του ομίλου, ενώ στελεχώνεται και η διοικητική ομάδα. Η SCD θα λειτουργήσει ως εταιρεία συμμετοχών (holding company) υπό την σκέπη της οποίας θα ενταχθούν όλες οι εταιρείες ακινήτων (SPVs) που διαθέτει η οικογένεια Δουζόγλου. Στη συνέχεια θα εξεταστεί η δημιουργία μιας Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) ή η συμμετοχή σε μια από τις υπάρχουσες ΑΕΕΑΠ.

 

ΔουζόγλουεπιχειρηματίαςΒενεζουέλαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα