Θεοδωράκης στη DW: Η χώρα χρειάζεται συμφωνία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

(Αναδημοσίευση από dw.de)

Συμφωνία με τους δανειστές, συναινετικές λύσεις, αλλά και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην ίδια την Ελλάδα, ζητεί ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του προς την Deutsche Welle.

Ο επικεφαλής του «Ποταμιού» επισημαίνει ότι η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας δεν είναι προς όφελος ούτε της Ευρώπης, ούτε της Ελλάδας.

Θεωρεί πιο πιθανή μία συνολική συμφωνία τώρα ή μία παράταση της τρέχουσας συμφωνίας για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα; Ή μήπως η πιθανότερη εξέλιξη είναι να μην υπάρξει καν συμφωνία; «Δεν μετέχω όπως ξέρετε στις διαπραγματεύσεις, άρα μόνο προβλέψεις μπορώ να κάνω, παρότι έχω μιλήσει και με τον κ.Γιούνκερ και με τον κ.Σουλτς και με τον κ.Τσίπρα» λέει ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Νομίζω όμως ότι είναι λίγο απίθανο να πει κάποιος, ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα τις επόμενες ώρες, τις επόμενες μέρες. Προφανώς θα υπάρχει λοιπόν μία μικρή συμφωνία, η οποία μετά θα μας οδηγήσει σε μία μεγαλύτερη συμφωνία, μετά από κάποιο διάστημα».

Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες όλες οι πλευρές φαίνεται να σκληραίνουν τη στάση τους. Πρόκειται για κίνηση τακτικής, προκειμένου να εξασφαλιστεί το μέγιστο δυνατό αντάλλαγμα ή απλώς δεν θεωρείται πλέον πιθανή η επίτευξη συμφωνίας; «Ελπίζω να μην σκέπτονται κάποιοι, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ευρώπη, ότι πρέπει να συμπεριφέρονται σε ένα τόσο σοβαρό θέμα ως τζογαδόροι, δηλαδή να χρησιμοποιούν μπλόφες, για να μπορούν να αποκομίζουν οφέλη. Ελπίζω. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος. Το σίγουρο είναι ότι η χώρα χρειάζεται μία συμφωνία, μία καθαρή συμφωνία με την Ευρώπη, και νομίζω ότι και η Ευρώπη θα πρέπει να απαλλαχθεί από το άγχος που δημιουργεί η εκκρεμότητα με την Ελλάδα.

«Μία κακή συμφωνία είναι καλύτερη από την απουσία συμφωνίας»

Σε εποχή έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων και τακτικών ελιγμών στο εσωτερικό της Ελλάδας, Το Ποτάμι φαίνεται να είναι το μοναδικό κόμμα της αντιπολίτευσης που δηλώνει ευθέως ότι «θα ψηφίσει μία συμφωνία» με τους δανειστές. Μία δέσμευση, η οποία δεν δημιουργεί μόνο συμπάθειες στην Ελλάδα. Το σχόλιο από τον Σταύρο Θεωδωράκη: «Νομίζω ότι ο περισσότερος κόσμος, ο συντριπτικά περισσότερος κόσμος ξέρετε, έχει έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Και επίσης ο κόσμος στην Ελλάδα έχει απηυδήσει από αυτήν την καθυστέρηση. Άρα το να κάθεται Το Ποτάμι να κωλυσιεργεί, εάν το τάδε δεν είναι όσο θα θέλαμε καλό, νομίζω ότι δεν είναι προς όφελος ούτε του ελληνικού λαού, ούτε της Ευρώπης. Προσέξτε τώρα: είναι σίγουρο ότι αυτή η συμφωνία θα έχει πολλές αδυναμίες γιατί η κυβέρνηση καθυστέρησε. Για μας, η συμφωνία έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Από κει και πέρα, για να γίνω τολμηρός, ακόμα και μία κακή συμφωνία είναι καλύτερη από την απουσία συμφωνίας αυτή τη στιγμή».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης λέει ότι το κόμμα του είναι το μόνο που καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό, για τις εργασιακές σχέσεις, για έναν κερδοφόρο δημόσιο τομέα. Αίσθηση προκαλεί η πρότασή του για κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης. Δεν ανησυχεί ότι δεν γίνεται ευχάριστος στους ψηφοφόρους; «Όπως είναι τα προβλήματα σήμερα, απαιτούν από όλους μας ειλικρίνεια. Το να χαϊδεύουμε αυτιά δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο. Θα πρέπει κάποια στιγμή οι πολιτικοί να αποφασίσουν ότι ο ρόλος που τους αρμόζει δεν είναι του κονφερασιέ που λέει ευχάριστα πράγματα, αλλά του ανθρώπου που προσπαθεί τις συγκεκριμένες στιγμές να δώσει τις πιο λογικές και κοντά στην κοινωνία λύσεις. Άρα ναι: είπαμε ότι θα πρέπει να κόψουμε τις πρόωρες συντάξεις, όπως είπαμε το επίσης δυσάρεστο για μερικούς, ότι θα πρέπει μέχρι να ορθοποδήσει η χώρα να υπάρχει ανώτατη σύνταξη. Δεν μπορεί να υπάρχουν συντάξεις 3.000 ευρώ και να συζητάμε για να κόψουμε τις συντάξεις των 400 ευρώ...»

Οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επισημαίνει ότι τα προβλήματα της χώρας δεν δημιουργήθηκαν ξαφνικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχει ευθύνη του παλαιού πολιτικού συστήματος. Πού εντοπίζει αυτήν την ευθύνη; «Ξέρετε, οι έλληνες πολιτικοί οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε ένα βάραθρο. Τεράστια χρέη, τεράστια δάνεια, τεράστια ελλείμματα. Κι όταν κάποια στιγμή αυτό αποκαλύφθηκε, δεν είχαν τη δύναμη και την τόλμη να βρουν λύσεις. Σηκώσανε λοιπόν τα χέρια ψηλά, απευθύνθηκαν στο ΔΝΤ, σε ανθρώπους που απλώς ήταν μάνατζερ άλλων οργανισμών και είπανε ʻδώστε μας μία λύση για τη χώραʼ. Νομίζω ότι το υπεύθυνο θα ήταν ένας πολιτικός, αν θέλει να λέγεται πολιτικός στη χώρα του, να έχει ο ίδιος εκπονήσει λύσεις για τη χώρα του. Αυτό δεν το έκαναν ποτέ οι έλληνες πολιτικοί κι αυτή είναι η μεγάλη αδυναμία του ελληνικού πολιτικού συστήματος».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης φαίνεται να διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό και δηλώνει ότι επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση για να υλοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. «Αυτό λοιπόν προσπαθεί να κάνει Το Ποτάμι στη Βουλή, δεν θέλει εκλογές και ξανά εκλογές, προσπαθεί να συνεργαστεί με τον πρωθυπουργό για να του προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. Είμαστε απογοητευμένοι βέβαια, γιατί σχεδόν τίποτε από αυτά που λέμε δεν εισακούεται, για να μην πούμε ότι κάνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που τους λέμε, αλλά αυτό δεν είναι λόγος εμείς να μην προσπαθούμε για το σωστό» τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού. Μιλώντας πρόσφατα στην ισπανική εφημερίδα El País, ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε αντίθετος σε ένα δημοψήφισμα, δεν φάνηκε ωστόσο να είναι το ίδιο αρνητικός στο ενδεχόμενο νέων εκλογών- ή μήπως όχι; «Δεν θέλω να γίνονται εκλογές και ξανά εκλογές στη χώρα. Πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε έναν ευρωπαϊκό βηματισμό. Οι εκλογές πρέπει να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια. Είπα όμως, ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας αδυνατεί να δώσει μία λύση, αν ο Αλέξης Τσίπρας νιώσει ότι εξαρτάται πάρα πολύ στην καθημερινή του κυβερνητική πρακτική από κάποιες παράταιρες συνιστώσες, οι οποίες τον τραβούν πότε προς την ακροδεξιά, πότε προς την ακροαριστερά, τότε να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να προσφύγει στις εκλογές. Θα είναι μία τίμια λύση. Θα ήθελα να μπορεί να πάρει τις αποφάσεις χωρίς να έχει διλήμματα. Αλλά αν τα διλήμματα είναι τόσα πολλά που δεν μπορεί να πάρει τις αποφάσεις, δεν έχουμε άλλον δρόμο από τις εκλογές».

Θεοδωράκηςσυνέντευξη ΘεοδωράκηΣταύρος ΘεοδωράκηςποτάμιHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα