Θεσσαλονίκη: «Έφαγε» πρόστιμο γιατί πήγε τη γιατρό σύζυγο στη δουλειά!

ΕΛΛAΔΑ

 

Αντιμέτωπος με το τέρας της γραφειοκρατίας και τον παραλογισμό του ελληνικού Δημοσίου βρέθηκε πολίτης εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Από την πρώτη μέρα της εφαρμογής των περιορισμών στις μετακινήσεις ο Α.Σ. αναγκάστηκε να μεταφέρει καθημερινά τη γιατρό σύζυγό του από τη Θεσσαλονίκη στο Κέντρο Υγείας του Αγίου Νικολάου στη Χαλκιδική και στο νοσοκομείο Πολυγύρου, όπου εργάζεται, καθώς η ίδια δεν οδηγεί.

Προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα, η σύζυγός

του είχε προμηθευτεί την απαραίτητη βεβαίωση μετακίνησης από το Κέντρο Υγείας, στην οποία αναφέρεται ότι «λόγω αδυναμίας οδήγησης της υπαλλήλου, θα χρησιμοποιεί ως οδηγό τον σύζυγό της», αναφέροντας το όνομα και τον αριθμό ταυτότητάς του.

Κι ενώ όλα εξελίσσονταν ομαλά και δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα στους ελέγχους, τη Μεγάλη Δευτέρα ο τροχονόμος που εξέτασε τα χαρτιά τους έκρινε πως έπρεπε να τους κόψει κλήση, καθώς ο οδηγός δεν είχε βεβαίωση μετακίνησης.

«Μου είπε ότι θα έπρεπε κι εγώ να έχω βεβαίωση εργοδότη. Όμως, αυτό δεν είναι δυνατόν, γιατί δεν εργάζομαι στο Κέντρο Υγείας», ανέφερε ο Α.Σ. στο GRTimes.gr.

Ο ίδιος κατέθεσε ένσταση, η οποία όμως απορρίφθηκε, καθώς η Τροχαία επέλεξε να εφαρμόσει το γράμμα και όχι την ουσία της ΚΥΑ, στην οποία προβλέπεται «μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη», ωστόσο ο πολίτης θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Αυτή τη διάταξη, άλλωστε επικαλέστηκε η Τροχαία στην επιστολή που έστειλε στον Α.Σ. αιτιολογώντας την απόρριψη της ένστασής του.

Μάλιστα, η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας  επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον διοικητή του τμήματος Τροχαίας Μουδανιών Χαλκιδικής, προκειμένου να του εξηγήσει ότι δεν είναι δυνατόν να δοθεί βεβαίωση εργοδότη σε μη εργαζόμενο, ωστόσο εκείνος δεν απάντησε ποτέ στο τηλέφωνο.

Παραλογισμός νούμερο 2

Εκτός από την προφανή αναντιστοιχία με το πνεύμα του νομοθέτη, η υπόθεση έκρυβε και δεύτερο παραλογισμό.

Συγκεκριμένα, δεδομένου ότι επρόκειτο για μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας και μάλιστα στην περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, οπότε τα μέτρα ήταν πιο αυστηρά, θα έπρεπε να επιβληθεί πρόστιμο 300 ευρώ με αφαίρεση πινακίδων και επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Ωστόσο, ο τροχονόμος έκοψε κλήση με πρόστιμο 150 ευρώ, όσα δηλαδή προβλέπονται για τις απλές μετακινήσεις χωρίς βεβαίωση, ενώ επέτρεψε στον οδηγό και στη σύζυγό τους να συνεχίσουν την πορεία προς τον προορισμό του, ενδεχομένως για να μη δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας.

Αναστάτωση στις μονάδες υγείας της Χαλκιδικής

Το περιστατικό έχει θορυβήσει κι άλλες υγειονομικές μονάδες της Χαλκιδικής, στις οποίες εργάζονται μόνιμοι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης που δεν μπορούν να οδηγήσουν και μεταφέρονται στην εργασία τους από συγγενικά τους πρόσωπα.

Να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος οι εργαζόμενοι αυτοί εξυπηρετούνταν από συναδέλφους τους, με τους οποίους επιπλέον μοιράζονταν τα έξοδα μετακίνησης, κάτι που πλέον δεν είναι εφικτό, εξαιτίας του περιορισμού των δύο επιβατών ανά αυτοκίνητο. 

Κέντρο ΥγείαςνοσοκομείαΘεσσαλονίκηοδηγόςπρόστιμομετακίνησηΚορωνοϊόςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα