Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, νευρικότητα στο Χ.Α.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, σταδιακά δείχνουν να αυξάνουν τα κέρδη τους οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, πάντα με “καύσιμα” από τις τελευταίες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και περιμένοντας την επόμενη κίνηση από την ΕΚΤ.

Από την άλλη, οι ενεργοί επενδυτές παρακολουθούν τις οικονομικές ειδήσεις που ανακοινώνονται και οι οποίες δεν επιτρέπουν την άκρατη αισιοδοξία

για την άμεση επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, ανέκαμψε το γερμανικό λιανεμπόριο τον Ιανουάριο. Οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,9% σε μηνιαία βάση, μετά την πτώση 2% του Δεκεμβρίου και έναντι προσδοκίας για άνοδο 1%. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, κινήθηκαν ανοδικά κατά 1,8%, μετά την άνοδο κατά 1,7% τον Δεκέμβριο.

Άντεξαν τις μέχρι στιγμής επιπτώσεις του κορωνοϊού οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης, ενισχύοντας τη δραστηριότητά τους με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών. Η έρευνα της IHS Markit έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα “τσίμπησε” στις 51,6 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 51,3 τον Ιανουάριο.

Με διάθεση για δαπάνες ξεκίνησαν τη χρονιά οι Ευρωπαίοι καταναλωτές. Οι λιανικές πωλήσεις στις 19 χώρες του ευρώ ενισχύθηκαν κατά 0,6% τον Ιανουάριο, σε μηνιαία βάση και κατά 1,7% σε ετήσια. Η μηνιαία μέτρηση ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις.

“Η ΕΕ εξετάζει αυστηρότερους κανόνες για τη διάσωση των ‘προβληματικών’ τραπεζών. Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της Κομισιόν προσανατολίζονται σε πιο σφιχτές προϋποθέσεις σχετικά με τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και χρειάζεται να διασωθούν”, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο διέρρευσε στο Bloomberg.

“H αβεβαιότητα για την ένταση, την έκταση και τη διάρκεια της έξαρσης του κορωνοϊού επιδρά αρνητικά στις κύριες δραστηριότητες της αγοράς και αυξάνει σημαντικά τη μεταβλητότητα, καθιστώντας πιθανό το γεγονός να επηρεαστούν αρνητικά τα έσοδα από τις κεφαλαιαγορές στο παγκόσμιο trading και τις παγκόσμιες τράπεζες”, σημειώνει o οίκος αξιολόγησης Fitch.

Προσθέτει ότι “δεν αναμένει πως το πλήγμα στα κέρδη θα επηρεάσει την αξιολόγηση των παγκόσμιων τραπεζών, εάν η έξαρση περιοριστεί γρήγορα”.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης βρήκε τον γενικό δείκτη να εναλλάσσει πρόσημα κινούμενος μεταξύ 758,93 (-0,96%) και 779,67 μονάδων (+1,74%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 49 εκατ., από τα οποία τα 6,9 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Μετά την σημαντική χθεσινή άνοδο, σήμερα η νευρικότητα στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι έκδηλη και όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, παραμένουν ανοιχτά.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που παρουσιάζουν μικτή εικόνα, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΔΜΗΕ (+1,29%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+4,29%), ΔΕΗ (+2,77%), Motor Oil (+2,48%), Μυτιληναίο (+1,14%), ΟΛΠ (+3,20%), ΟΠΑΠ (+1,69%), Σαράντη (+2,48%), Τέρνα Ενεργειακή (+2,21%) και Fourli (+1,91%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για την Alpha Bank (-1,66%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν ιδιαίτερα θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη με θετικό πρόσημο και υψηλότερα των 786 μονάδων.

Θετικός βηματισμόςΕυρώπηνευρικότηταΧ.Α.Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα