Τι γυρεύει η Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβαν; (Videos)

Και μόνο η φήμη ότι η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι είχε την πρόθεση να επισκεφτεί την Ταϊβάν ήταν αρκετή για να προκαλέσει αναταράξεις στην Ουάσινγκτον και στο Πεκίνο.

Ο Λευκός Οίκος δεν υποστηρίζει την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν, αλλά δηλώνει ότι η πρόεδρος της Βουλής έχει κάθε δικαίωμα να καθορίζει τις επισκέψεις που πραγματοποιεί. Ο πρόεδρος Μπάιντεν μάλλον αιφνιδιάστηκε από το ταξίδι της Πελόζι και στην πρόσφατη

συνομιλία του με τον Κινέζο ομόλογό του, τον άκουσε να προειδοποιεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να παίζουν με την φωτιά.

Our delegation’s visit to Taiwan honors America’s unwavering commitment to supporting Taiwan’s vibrant Democracy.

Our discussions with Taiwan leadership reaffirm our support for our partner & promote our shared interests, including advancing a free & open Indo-Pacific region.

— Nancy Pelosi (@SpeakerPelosi) August 2, 2022

Γιατί λοιπόν η Πελόζι πηγαίνει στην Ταϊβάν; Οι υποστηρικτές της ατζέντας της- μεταξύ των οποίων και αρκετοί Ρεπουμπλικανοί- λένε ότι έχει μεγάλη σημασία να δείξουν οι ΗΠΑ αποφασισμένες να στηρίξουν την Ταϊβάν και θεωρούν ότι ο θεσμικός ρόλος της κυρίας Πελόζι την καθιστά σύμβολο της Δημοκρατίας και ως εκ τούτου τονίζει την εικόνα που έχουν οι ΗΠΑ για την Ταϊβάν, σε αντίθεση με το κινεζικό καθεστώς.

Police vehicles racing across the tarmac at Taipei airport.#Pelosi #ChinaTaiwanCrisis #China #pelositaiwan #Taiwan pic.twitter.com/RYMTUBWuxH

— Chaudhary Parvez (@ChaudharyParvez) August 2, 2022

Όμως η διαμάχη που ξέσπασε δεν περιορίζεται στην Ταϊβάν. Αφορά το ευρύτερο πλαίσιο της κινεζικής πολιτικής, που αμφισβητεί ανοιχτά τις αμερικανικές πρωτοβουλίες για έλεγχο –στρατιωτικό και οικονομικό- του Ειρηνικού.

Βεβαίως η Ταϊβάν είναι ένα σημείο τριβής μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, που θα μπορούσε ακόμα και να οδηγήσει σε σύγκρουση και γι’αυτό υπάρχουν πολλοί αναλυτές στη Δύση που πιστεύουν ότι η επίσκεψη της κυρίας Πελόζι υπονομεύει τις εύθραυστες ισορροπίες στην περιοχή των στενών της Ταϊβάν.

Η αντίδραση της Κίνας είναι έντονη: έστειλε πλοία και αεροπλάνα στη νοητή γραμμή που χωρίζει την κινεζική ενδοχώρα με την Ταϊβάν, η οποία αντέδρασε καλλιεργώντας ψυχροπολεμικό κλίμα με το άνοιγμα καταφυγίων για τους πολίτες. Ο κινεζικός στρατός στην ακτή απέναντι από το Ταϊβάν έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου επισημαίνεται ότι είναι «απολύτως έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο».

NOW – China's People's Liberation Army just posted a new video on WeChat ahead of Pelosi's potential visit to Taiwan.pic.twitter.com/QaiFcdGCn1

— Disclose.tv (@disclosetv) August 1, 2022

Η Νάνσι Πελόζι θεωρείται από τους πιο σκληρούς επικριτές της Κίνας στην Ουάσινγκτον και η επίσκεψή της- η πρώτη προέδρου της αμερικανικής Βουλής στην Ταϊβάν εδώ και 25 χρόνια– προκαλεί τόση ένταση που καμία πλευρά δεν την ήθελε όταν υπάρχει ανοιχτό το μέτωπο της Ουκρανίας. Όμως τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και η κινεζική ηγεσία είναι υποχρεωμένοι να πάρουν θέση. Και αυτό οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση- την χειρότερη εδώ και δεκαετίες.

Οι ΗΠΑ «θα πληρώσουν το τίμημα για την υπονόμευση των συμφερόντων της Κίνας» , προειδοποίησε το Πεκίνο, που θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα κινεζική επαρχία και όχι ανεξάρτητο κράτος.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα και όχι με την Ταϊβάν, αλλά με το νησί διατηρούν «ισχυρές, ανεπίσημες σχέσεις φιλίας», σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Nancy Pelosi's plane entered Taiwan's air defense zone . War alarms activated in China . Keyed up…#WW3 #Taiwan #SPAR19 #Pelosi pic.twitter.com/IikAnAXZvv

— Notícias em tempo real (@prado_vanderson) August 2, 2022

Γιατί όμως γίνεται τόση φασαρία για την Ταϊβάν; Είναι μόνο η διάθεση της Ουάσινγκτον να κάνει «εξαγωγή» του δυτικού μοντέλου και να αμφισβητήσει την κινεζική πολιτική στον Ειρηνικό, ή υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που καθιστούν την Ταϊβάν τόσο σημαντική;

Η οικονομία της Ταϊβάν έχει πολύ μεγάλη σημασία για τις ΗΠΑ. Η Ταϊβάν έχει αναπτύξει τόσο πολύ την βιομηχανία προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, που πρακτικά οι μισές από τις ηλεκτρονικές συσκευές που λειτουργούν στον κόσμο – από φορητούς υπολογιστές, ρολόγια και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών- έχουν ένα μικροτσίπ «made in Taiwan». Για να έχουμε ένα μέτρο, μόνο μία ταϊβανέζικη εταιρία, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company ή TSMC, ελέγχει πάνω από την μισή παγκόσμια αγορά μικροτσίπ!

Κατά τα άλλα, η Νάνσι Πελόζι θα κάνει κήρυγμα για τη Δημοκρατία.

Διαβάστε επίσης:

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν έχουν το DNA του Ζαουάχρι (Video)

Ρωσία: Το Ανώτατο Δικαστήριο χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση» το Τάγμα Αζόφ

Τζόνι Ντεπ: Πάσχει από στυτική δυσλειτουργία, ισχυρίζονται οι δικηγόροι της Άμπερ Χερντ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νάνσι Πελόζι, Ταϊβαν Videos,nansi pelozi, taivan Videos