Τι κρατά η κυβέρνηση από τις συνατήσεις με τους αρχηγούς – Οι «σταθμοί» στο Σκοπιανό τις επόμενες μέρες

Πολιτική

Η «απομόνωση» του Κυριάκου Μητσοτάκη και η προοπτική ευρύτερων συγκλίσεων εφόσον η διαπραγμάτευση καταλήξει σε μια κοινά αποδεκτή λύση μεταξύ των δύο χωρών, είναι τα βασικά στοιχεία που κρατούν στην κυβέρνηση από τη διαδικασία της ενημέρωσης των αρχηγών που έγινε το Σάββατο στο Μαξίμου.

Αυτό θέλησε να καταδείξει άλλωστε και ο πρωθυπουργός με τη δήλωσή του καθώς ξεχώρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τους άλλους αρχηγούς εγκαλώντας τον για αναξιοπιστία και αδυναμία να πει με σθένος την πολιτική του θέση.

Για

τους υπόλοιπους – ουσιαστικά τη Φώφη Γεννηματά, τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Σταύρο Θεοδωράκη – ο Αλέξης Τσίπρα ανέφερε πως είχαν «μια ειλικρινή και υπεύθυνη συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές συγκλίσεις και ευρύτερη συναίνεση, εφόσον καταλήξουμε σε συμφωνία». Κάτι που θα μπορούσε να διαλύσει το κυβερνητικό άγχος για τη στήριξη που θα έχει στη Βουλή πιθανή συμφωνία, χωρίς τον Πάνο Καμμένο.

Στο κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τη στάση που κρατά η Φώφη Γεννηματά, η οποία κάτω από τη σκληρή ρητορική για τους πρωθυπουργικούς χειρισμούς και παρά την προσπάθεια να τηρηθούν έστω σε επίπεδο εντυπώσεων οι αποστάσεις με την κυβέρνηση και με την αξιωματική αντιπολίτευση, επί της ουσίας του Σκοπιανού κινείται στην κυβερνητική θέση, με επιφυλάξεις και αστερίσκους ή αλλιώς χωρίς να δίνει «λευκή επιταγή» όπως λέει , δηλαδή εκ των προτέρων συναίνεση.

Ως εκ τούτου η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να φροντίζει να βαθύνει αυτό το ρήγμα μεταξύ του Κινήματος Αλλαγής και της ΝΔ του Μητσοτάκη, για αυτό επισημαίνουν και αναδεικνύουν διαρκώς την ακροδεξιά στροφή του προέδρου της ΝΔ που κατά το Μαξίμου δε μπορεί να σημαίνει οριστικό διαζύγιο από το κεντρώο ακροατήριο αλλά και το ΠΑΣΟΚ.

Αρκετοί (εντός κι εκτός κυβέρνησης) βλέπουν τη στάση του ΠΑΣΟΚ και συνολικά του Κινήματος Αλλαγής, στο Σκοπιανό, ως ευρύτερο πρόκριμα για συγκλίσεις και συμμαχίες στο μέλλον, πέραν του τρέχοντος εθνικού ζητήματος που μονοπωλεί την επικαιρότητα.

Ενδεχομένως ωστόσο να είναι νωρίς για να φανεί αν η συζήτηση περί αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού με αφορμή το Σκοπιανό θα έχει και κάποια καταγραφή στη Βουλή για να μπορεί να λάβει πιο στέρεα χαρακτηριστικά, καθώς η διαπραγμάτευση είναι ακόμα σε εξέλιξη, «είναι ακόμα στην αρχή» όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες.

Ο πρωθυπουργός πάντως, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Προκόπη Παυλόπουλο την Παρασκευή, προανήγγειλε εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων.

Συνεδριάζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

Η τρέχουσα εβδομάδα ξεκινά με τα φώτα να πέφτουν στον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες που συνεδριάζουν το μεσημέρι (κοινοβουλευτική ομάδα και Εκτελεστική Επιτροπή) και όπου τα πνεύματα είναι μάλλον τεταμένα, με τον βουλευτή Δημήτρη Καμμένο να εξαπολύει καθημερινές επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ και στον αντίποδα τον Θανάση Παπαχριστόπουλο να ρίχνει γέφυρες προς την Κουμουνδούρου, εκφράζοντας τασσόμενος υπέρ της σύνθετης ονομασίας που ουσιαστικά παραπέμπει στη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Η επίσκεψη Νίμιτς

Την Τρίτη ο Μάθιου Νίμιτς επισκέπτεται την Αθήνα και την επομένη θα επισκεφτεί τα Σκόπια για να συζητηθούν τα όποια νέα δεδομένα υπάρχουν στο τραπέζι μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός και τη συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων στο εσωτερικό των δύο χωρών. Σημειώνεται πάντως ότι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στη γείτονα, δεν έβγαλε εικόνα διχασμού και τριβών αλλά σύμπτωση όλων των πολιτικών δυνάμεων στη θέση ότι τα Σκόπια πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, λίγο πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε μιλώντας στην «Καθημερινή» ότι υπάρχει δυναμική λύσης, ενώ κατέθεσε την εξής πρόταση:

Ευρεία χρήση της νέας ονομασίας από τη στιγμή που η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι πριν από την ολοκλήρωση της ένταξης. Στο μεσοδιάστημα υποστηρίζει τη χρήση της νέας ονομασίας σε διεθνείς οργανισμούς και fora.

Στο τέλος της εβδομάδας είναι προγραμματισμένο το συλλαλητήριο της Αθήνας το οποίο πλέον έχει την κάλυψη της ΝΔ αλλά και της Εκκλησίας μετά την αναγκαστική στροφή Ιερώνυμου υπό το βάρος των πιέσεων μεγάλης μερίδας ιεραρχών.

Ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του το Σάββατο διαβεβαίωσε πως δεσμεύεται ότι θα επιδιώξει «με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Ταυτόχρονα κάλεσε σε πατριωτική εγρήγορση, ωστόσο σημείωσε με νόημα και με το βλέμμα στο συλλαλητήριο πως « δεν είναι ώρα για εθνικιστικές εξάρσεις και κραυγές φανατισμού».

ΚυβέρνησηΤσίπραςσυναντήσειςΣκοπιανόHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα