Τι κρύβει ο πόλεμος κυβέρνησης – «Βήματος» με επίκεντρο τα Τέμπη και τα σενάρια πολιτικών εξελίξεων

Το δημοσίευμα της ιστορικής εφημερίδας «Το Βήμα» με τίτλο «Mονταζιέρα στα Τέμπη» δεν έχει προκαλέσει απλά μία πολιτική θύελλα, που φτάνει μέχρι και στο αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης να πέσει η κυβέρνηση, αλλά δημιουργεί κι ένα νέο πολιτικό, κοινωνικό περιβάλλον, με απολήξεις ακόμα και στο επιχειρηματικό πεδίο, καθώς είναι δυνατόν να αλλάξουν πολλές από τις ισορροπίες, που είχαν διαμορφωθεί μέχρι τώρα.

Το δημοσίευμα από μόνο του είναι εξαιρετικά σοβαρό: Κατηγορείται ουσιαστικά η κυβέρνηση ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και βοηθούμενη από φιλικά της μέσα ενημέρωσης, κυκλοφόρησε παραποιημένους

διαλόγους στελεχών του ΟΣΕ από τη μοιραία νύχτα του εγκλήματος στα Τέμπη με σκοπό να στηρίξει τη θεωρία της περί «ανθρωπίνου λάθους».

Η κατηγορία είναι σοβαρή και πέφτει ως θρυαλλίδα: Είναι η περίοδος που η κοινωνία σε συντριπτικό ποσοστό θεωρεί ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει ευθύνες πολιτικών προσώπων και πως η δικαιοσύνη δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Αποτέλεσμα αυτού του κλίματος, είναι η ραγδαία πτώση της ΝΔ στα γκάλοπ, σε σημείο που αμφισβητείται έντονα η κυριαρχία της στο πολιτικό σκηνικό μετά τις ευρωεκλογές.

Η ενόχληση της κυβέρνησης από το δημοσίευμα φάνηκε από τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, αλλά και τις συνεχείς «διαρροές» με άτυπες ανακοινώσεις, ήδη από το βράδυ του Σαββάτου, που οι αποκαλύψεις έγιναν κεντρικό θέμα στο δελτίο ειδήσεων του Mega. Ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε μάλιστα ως «δημοσιογραφική κηλίδα στην πορεία της εφημερίδας», το δημοσίευμα.

Η κυβέρνηση επιστράτευσε μία σειρά από επιχειρήματα: Ότι ο τίτλος περί μονταζιέρας δεν ανταποκρινόταν στο περιεχόμενο του ρεπορτάζ, ότι τα στοιχεία που αναφέρονται είναι από την πρώτη στιγμή στη διάθεση της δικαιοσύνης, ότι δεν πρόκειται για αποκάλυψη, αλλά για γνωστά πράγματα, που μάλιστα είχε αναφέρει ακόμα και η ΕΡΤ από τις πρώτες μέρες μετά το δυστύχημα – και πολλά άλλα.

Το βράδυ της Κυριακής μάλιστα αμφισβήτησε την αξιοπιστία του δημοσιογράφου Βασίλη Λαμπρόπουλου, που υπέγραφε το ρεπορτάζ του Βήματος: «Είναι ο ίδιος ο κ. Λαμπρόπουλος, που στις 01/03/2023 και ώρα 15:30 έδωσε το ρεπορτάζ του στο δελτίο ειδήσεων του Mega, σύμφωνα με το οποίο ο σταθμάρχης είχε ήδη παραδεχτεί το λάθος του και είχε συλληφθεί» ανέφεραν πηγές του κυβερνώντος κόμματος.

Θα ήταν μία κάπως αναμενόμενη, ου μην και στα όρια της συνήθους πρακτικής κυβερνήσεων να επιτίθενται σε μέσα ενημέρωσης και να αμφισβητούν δημοσιεύματα, αν στο μεταξύ δεν είχαν συμβεί πολλά άλλα.

Νωρίτερα, για παράδειγμα, η εταιρεία που είναι ιδιοκτήτρια της εφημερίδας (και του Mega, που «ανέβασε» πολύ το θέμα), είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση με εξαιρετικά οξείς χαρακτηρισμούς. Η Alter Ego ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Θα συνιστούσαμε καλόπιστα στην κυβέρνηση αντί να μετέρχεται εκφράσεις που παραπέμπουν ευθέως στο επιτελικό παρακράτος, να συμβάλλει αποφασιστικά στη διευκόλυνση της Δικαιοσύνης να εντοπίσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς του δυστυχήματος»! Και υιοθετούσε μία ρητορική, που μέχρι τώρα δύσκολα έχουν χρησιμοποιήσει μέσα, πέραν των εξ ορισμού αντιπολιτευόμενων, καθώς επισήμαινε τη διεθνή εικόνα της χώρας σε σχέση με την κατάσταση του Τύπου: «Τα μέσα ενημέρωσης της AlterEgoMedia θα συνεχίσουν με επιμονή, υπομονή, και επαγγελματική επάρκεια να λειτουργούν σε αμιγώς δεοντολογικό πλαίσιο, κόντρα στις κυβερνητικές πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στην 107η θέση παγκοσμίως, από άποψη ελευθεριών του Τύπου».

Η αναφορά είναι και ευθεία αιχμή για μέσα ενημέρωσης, που θεωρούνται κοντά στην κυβέρνηση με ό,τι σημαίνει αυτό.

Σημειώνεται ότι η πλευρά του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, στον οποίο ανήκει η AlterEgoMedia έχει μεταξύ άλλων κινηθεί ως εξής σε μείζονος σημασίας μέτωπα:

Έχει αρνηθεί κρατικές χρηματοδοτήσεις σε μέσα ενημέρωσης, που κατέχει.Έχει ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών.Έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση για την κατάσταση στο ποδόσφαιρο και υπάρχει τεράστια σύγκρουση στο μέτωπο αυτά για πολλά θέματα.Έχει αποκτήσει πρόσφατα έναντι ενός μεγάλου τιμήματος τον τίτλο της ιστορικής εφημερίδας της κεντροαριστεράς «Ελευθεροτυπία», προϊδεάζοντας ότι με την επανέκδοσή του το φύλλο θα συνεχίσει να κινείται στον ίδιο πολιτικό και ιδεολογικό χώρο.

Το εάν το δημοσίευμα του «Βήματος» αποτελεί απλά μία δημοσιογραφική προσέγγιση, που λόγω της καίριας πληροφορίας, έστω κι αν η αξία της αμφισβητείται από την κυβέρνηση, προκάλεσε μία μεμονωμένη σύγκρουση είναι ένα σοβαρό, πρώτο ερώτημα.

Διότι αν ισχύει αυτό, τότε κάποια η κουβέντα θα περιοριστεί στο μέτωπο των Τεμπών.

Αλλά ένα δεύτερο ερώτημα, ακόμα πιο σοβαρό, είναι μήπως αυτό το δημοσίευμα αποτελεί ουσιαστικά και ένα δείγμα μίας ολομέτωπης ρήξης, ου μην και «ολοκληρωτικού πολέμου», ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Γι’ αυτό, εάν πρόκειται για το δεύτερο, κάποιοι μιλούν ακόμα και για πολιτικές εξελίξεις που θα προκληθούν, υπό την έννοια ότι η αλλαγή των σχέσεων, που γενικά υπήρχε μέχρι ενός σημείου, θα πυροδοτήσει γεγονότα τα οποία θα διαμορφώσουν δύσκολες καταστάσεις για την κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: Την Τρίτη ξεκινά η συζήτηση της πρότασης μομφής – Ο Μητσοτάκης αποφασίζει αν τη μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης

Συνέντευξη Μητσοτάκη στο καναδικό δίκτυο CTV: «Έχουμε βάλει σε τάξη τα οικονομικά μας – Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα»

Πηγές ΝΔ για το ρεπορτάζ του «Βήματος»: «Πότε έλεγε αλήθεια ο κ. Λαμπρόπουλος; Τότε ή τώρα;»

Keywords
Τυχαία Θέματα
– Βήματος, Τέμπη,– vimatos, tebi