Τι κρύβεται πίσω από την κακοσμία του στόματος;

ΥΓΕΙΑ

Η άσχημη αναπνοή (κακοσμία του στόματος), σημαίνει ότι έχετε μια δυσάρεστη οσμή στην αναπνοή σας που οι άλλοι άνθρωποι το παρατηρούν, όταν μιλάτε ή εκπνέετε.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η δυσάρεστη αναπνοή (κακοσμία του στόματος)προέρχεται από τη συσσώρευση μικροβίων/βακτηρίων μέσα στο στόμα. Η δυσοσμία προκαλείται συνήθως από τα υπολείμματα τροφών, καθώς και από τη δημιουργία πλάκας και ουλίτιδας στα δόντια.

Έτσι η καλή στοματική υγιεινή με το βούρτσισμα των δοντιών, τον καθαρισμό της γλώσσας

και τα στοματικά διαλύματα, θα λύσει συχνά το πρόβλημα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν έως ένα βαθμό κακή αναπνοή μετά από τον ύπνο. Αυτό είναι φυσιολογικό και συμβαίνει επειδή το στόμα τείνει να ξηραίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η ξηροστομία φεύγει μόλις φάει κάποιος πρωινό, ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που την προκαλούν όπως:

Η έλλειψη υγρών στο σώμα

Ορισμένα φάρμακα (για παράδειγμα τα αντικαταθλιπτικά)

Ορισμένες ασθένειες

Η ακτινοθεραπεία στην περιοχή της κεφαλής και του λαιμού

Μην ξεχνάτε, επίσης, πως και το κάπνισμα ευθύνεται για την άσχημη οσμή της αναπνοής, όπως και για την ουλίτιδα.

Τι μπορείτε να κάνετε

Ο πιο απλός τρόπος για να απαλλαγούμε είναι το καθημερινό βούρτσισμα και καθάρισμα, όχι μόνο των δοντιών, αλλά και της γλώσσας και των ούλων. Το βούρτσισμα δεν θα πρέπει να γίνεται μια μόνο φορά τη μέρα αλλά τουλάχιστον μετά από κάθε γεύμα. Η χρήση στοματικού διαλύματος βοηθάει αρκετά αφού εξοντώνει μεγάλο ποσοστό μικροβίων.

Το στόμα μας θα πρέπει πάντα να είναι ενυδατωμένο. Για να έχουμε σωστή ισορροπία σάλιου θα πρέπει να πίνουμε πολλά νερά (ο καφές βοηθά την κακοσμία)

Προσοχή στο τι τρώτε. Ένα στόμα με άσχημη οσμή, γίνεται ακόμη πιο... κάκοσμο, όταν καταναλώνουμε τροφές, όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, το κουνουπίδι, κ.α. Πρέπει να εντάξουμε περισσότερες τροφές με υδατάνθρακες, περισσότερα λαχανικά, και φρούτα και να πίνουμε τσάι. Ειδικά το τσάι με τις πολυφαινόλες που περιέχει εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων που ευθύνονται για την κακοσμία.

Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη είναι μια λύση αλλά όπως λένε χαριτολογώντας οι γιατροί είναι “λύση για το πρώτο ραντεβού” και δεν λύνει το πρόβλημα.

Κόψτε το κάπνισμα ή ελαττώστε το τσιγάρο. Επίσης και το αλκοόλ δεν βοηθά.

Μασήστε λίγο μαϊντανό που εξουδετερώνει τις δυσάρεστες οσμές από τις άλλες τροφές.

Παλιά πιπίλιζαν μπαχαρικό γαρύφαλλο που βοηθούσε στην καλύτερη αναπνοή.

Σε κάθε περίπτωση, ο οδοντίατρός μας είναι εκείνος που θα διαγνώσει τα αίτια και θα προτείνει τρόπους για να... αλλάξουμε την αναπνοή μας και να μυρίζει φυσιολογικά.

Πηγή: Iatropedia

κακοσμία στόματοςκάπνισμαδόντιαστοματική υγιεινήHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα