Τι μάθαμε από το μήνυμα Μητσοτάκη για τις εκλογές

Με την συνταγματικά καθορισμένη διαδικασία, δηλαδή, την συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία και παρέδωσε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών και, λίγο αργότερα, με μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες, μπήκαμε στο τελευταίο ετάπ για την κάλπη της 21ης Μαΐου.

Παρά την τήρηση του πρωτοκόλλου, ωστόσο, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε τον «εθνικό στόχο» που καθιστά

απαραίτητη την προκήρυξη εκλογών πριν την τυπική λήξη της θητείας της κυβέρνησης -περίπου δύο μήνες, για την ακρίβεια- στο μήνυμά του προς τους πολίτες, επικαλούμενος την επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα σχεδόν 15 χρόνια μετά την έναρξη των υποβαθμίσεων του αξιόχρεου της χώρας και την απαραίτητη πολιτική σταθερότητα ως αιτία για τις όχι-ακριβώς-και-τόσο-πρόωρες κάλπες.

Οικονομία σε πρώτο πλάνο

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησής του «η εθνική μας οικονομία αναβαθμίστηκε 12 φορές, ώστε η χώρα να βρίσκεται σήμερα πολύ κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Εξέλιξη που, με τη σειρά της, θα σημαίνει και φθηνότερο δανεισμό για την Ελληνική Δημοκρατία, για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα νοικοκυριά μας. Ο εθνικός αυτός στόχος, σε συνδυασμό με την ανάγκη ισχυρής εκπροσώπησης του τόπου διεθνώς, επιβάλλουν πολιτική σταθερότητα σε ορίζοντα τετραετίας. Γι’ αυτό και συνιστά θέμα εξαιρετικής σημασίας, σύμφωνα με το άρθρο 41 του Συντάγματος. Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται καθαρή προοπτική στην πορεία της και καθαρές λύσεις στην ηγεσία της».

Με απλά λόγια, για να χρησιμοποιήσουμε τον περίφημο αφορισμό του Μπιλ Κλίντον, «it’s the economy, stupid», δηλαδή, είναι η οικονομία που θα βρεθεί στο επίκεντρο του προεκλογικού αφηγήματος της ΝΔ, τα όσα πέτυχε η κυβέρνηση και, μάλιστα, σε συνθήκες κρίσης για το μεγαλύτερο διάστημα της θητείας της (κορωνοϊός, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός), καθώς θεωρείται ως το ισχυρότερο χαρτί της απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, οι επιδόσεις του οποίου στον συγκεκριμένο τομέα φαίνονται «αναιμικές» σε σχέση με την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ, έστω κι αν οι συνθήκες διέφεραν δραματικά, καθώς οι κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα είχαν και μνημόνιο να εφαρμόσουν.

Στον μάλλον συμπυκνωμένο απολογισμό του κυβερνητικού έργου που έκανε ο Κ. Μητσοτάκης στο μήνυμά του, αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα έγιναν σε επίπεδο οικονομίας, από τις φοροελαφρύνσεις και τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, μέχρι τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, τη μείωση του δημόσιου χρέους και της ανεργίας και τις ενισχύσεις προς τους πολίτες, π.χ. για την ακρίβεια στην ενέργεια, ενώ από τα όσα είπε δεν έλειψαν και οι στόχοι της δεύτερης τετραετίας, δηλαδή, η αύξηση στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες ζωής και επαγγελματικής εξέλιξης για τους νέους.

Το αφήγημα της σταθερότητας

Σε δεύτερο, αλλά όχι πολύ πίσω από το πρώτο, επίπεδο, το μήνυμα του πρωθυπουργού συμπύκνωσε και τον δεύτερο πυλώνα της προεκλογικής ρητορικής της ΝΔ, αυτόν της ανάγκης για πολιτική σταθερότητα (πίσω από την οποία κρύβεται ο στόχος της αυτοδυναμίας), με τον Κ. Μητσοτάκη να υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «μπορεί τα δύσκολα να φαίνονται πίσω μας, όμως σας διαβεβαιώνω: οι δυσκολίες δεν θα λείψουν. Συνεπώς, η πολιτική σταθερότητα γίνεται εθνική αναγκαιότητα και η τροχιά της προόδου μόνος δρόμος για την πατρίδα. Άρα και καθοριστικό κριτήριο για την ψήφο μας αύριο», ενώ ταυτόχρονα δήλωσε «αισιόδοξος για το αύριο. Αρκεί να μείνουμε ενωμένοι. Μακριά από τα ψέματα, τη λάσπη και τα άδεια συνθήματα που θα μας πολιορκήσουν ξανά. Και αναγνωρίζοντας πόσο κρίσιμη είναι η κάλπη της 21ης Μαΐου».

Πάλι με απλά λόγια, ο πρωθυπουργός επανέφερε με εμφατικό τρόπο το διακύβευμα της σταθερότητας, μέσω της αυτοδυναμίας, κόντρα στην αστάθεια που μια κυβέρνηση συνεργασίας -είτε της ΝΔ με άλλο κόμμα, είτε μιας «κυβέρνησης ηττημένων»– μπορεί να προκαλέσει, επιχειρώντας:

● να υπογραμμίσει την κρισιμότητα της κάλπης της 21ης Μαΐου, καθώς υπάρχει φόβος (λόγω της μικρής πιθανότητας σχηματισμού κυβέρνησης) η όποια δυσαρέσκεια των πολιτών για τη ΝΔ να εκφραστεί τότε, είτε με αποχή είτε με ψήφο σε άλλα κόμματα,

● να ταυτίσει στο μυαλό των ψηφοφόρων τον όρο «σταθερότητα» με τον όρο «αυτοδυναμία», έστω κι αν δεν την ανέφερε ποτέ και

● να κατηγορήσει για άλλη μια φορά την αντιπολίτευση -που επίσης δεν ανέφερε- για τοξικότητα και πόλωση.

Τα εθνικά

Σε τρίτο επίπεδο, και με το βλέμμα προς τους ψηφοφόρους που… λοξοκοιτούν προς τα δεξιά της ΝΔ, ο πρωθυπουργός περιέγραψε και τα εθνικά και γεωπολιτικά/γεωστρατηγικά διακυβεύματα της ψήφου, λέγοντας ότι στη δεύτερη τετραετία «η Ελλάδα πρέπει να εδραιωθεί ως γεωστρατηγική και ενεργειακή δύναμη. Θωρακίζοντας τα σύνορά της από το μεταναστευτικό αλλά και από κάθε άλλον κίνδυνο. Και δυναμώνοντας τη φωνή της, που πλέον ακούγεται παντού: στο αμερικανικό Κογκρέσο, στις Βρυξέλλες αλλά και σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες. Πιστέψτε με, γνωρίζω καλά τις δυσκολίες αλλά και τις επιτυχίες που είχαμε σε αυτό το πεδίο».

Τα ζητήματα αυτά, αν και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αλλά και πιο αναλυτικές έρευνες, δεν βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες των πολιτών, εντούτοις, αποτελούν μείζονος σημασία θέματα για πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους, οι οποίοι και ίσως έχουν απογοητευθεί σε κάποιο βαθμό από την πολιτική της ΝΔ, π.χ. στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, και χρειάζονται μια κάποια… υπενθύμιση σχετικά με το τι έκανε η κυβέρνηση για αυτά τα ζητήματα.

Εν κατακλείδι, μέσα από το μήνυμά του, ο Κ. Μητσοτάκης περιέγραψε και τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ, με βασική στόχευση να είναι πρώτο κόμμα και με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ώστε ο στόχος της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου να έλθει πιο κοντά. Το αν ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί ή όχι,… κοντός ψαλμός αλληλούια.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023: Το απόγευμα θα θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα στη Βουλή

Εκλογές 2023: Κατέθεσε αίτηση επαναλειτουργία του «ΕΑΝ» ο Κανελλόπουλος

Βελόπουλος: «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλεγε ότι δεν μπορεί να ζήσει με 680 ευρώ»

Keywords
Τυχαία Θέματα