Τι «παίζεται» στη Μολδαβία – Ο «υβριδικός πόλεμος» και τα σενάρια

Έναν υβριδικό πόλεμο αντιμετωπίζει η Μολδαβία και η Ουκρανία δηλώνει έτοιμη να αποκρούσει πιθανή απειλή από την φιλορωσική Υπερδνειστερία, όπως δήλωσε η Ναταλία Χούμενιουκ, εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων στη νότια Ουκρανία.

Οι ενδείξεις υβριδικού πολέμου στην Μολδαβία είναι «προσπάθειες να υπονομευθεί το κοινωνικο-πολιτικό σύστημα, να διοχετευθούν προπαγανδιστικά αφηγήματα και να έλθουν στο προσκήνιο ομάδες προβοκατόρων», όπως δήλωσε η Χούμενιουκ. Πρόκειται για σενάρια με στόχο την περαιτέρω εμπλοκή της Δύσης, ή για αποκάλυψη των προθέσεων του Κρεμλίνου;

Το Κίεβο προειδοποιεί

για πολύ σοβαρές μεθοδεύσεις και η κυβέρνηση της Μολδαβίας διαβεβαιώνει ότι γίνονται ενέργειες για τον εντοπισμό της πηγής του υβριδικού πολέμου. Το Κίεβο λέει πως περίμενε τέτοιες ενέργειες και για αυτό έχει αποκλείσει τα σύνορα με την φιλορωσική Υπερδνειστερία πριν ακόμα εκδηλωθεί η ρωσική εισβολή.

Παιχνίδια προβοκατόρων και σενάρια για απόπειρα πραξικοπήματος

Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Ντoρίν Ρετσεάν υποστηρίζει ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της χώρας υποκινούνται από φιλορώσους προβοκάτορες και εγκληματικές ομάδες.

«Ομάδες εγκληματιών βρίσκονται πίσω από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και οργανώνονται τακτικά από το φθινόπωρο στο Κινσινάου. Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων πληρώνονται από το Κρεμλίνο», καταγγέλλει ο Ρετσεάν, μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση της Ρουμανίας, προσθέτοντας ότι αυτοί που κατεβαίνουν στους δρόμους είναι «μέλη εγκληματικών οργανώσεων που έχουν διασυνδέσεις με ρωσικά συμφέροντα».

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι οι αρχές της Μολδαβίας απέλασαν πριν από λίγες μέρες δυο ξένους υπηκόους, με την υποψία ότι συμμετείχαν σε ενέργειες δολιοφθοράς, όπως διαπίστωσαν οι μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με το Politico, οι μολδαβικές αρχές φοβήθηκαν ότι ίσως οι δύο απελαθέντες συνωμοτούσαν με στόχο να γίνει πραξικόπημα για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας και Αντικατασκοπίας της Μολδαβίας ανακοίνωσε ότι οι δύο ξένοι -των οποίων η υπηκοότητα δεν ανακοινώθηκε- «είχαν εκπαιδευτεί σε επιχειρήσεις συγκέντρωσης πληροφοριών για την υλοποίηση ενός πλάνου αποσταθεροποίησης της εσωτερικής κατάστασης στη χώρα», με στόχο «την βίαιη ανατροπή της συνταγματικής τάξης».

Πάντως ο Ντορίν Ρετσεάν δεν βλέπει άμεση στρατιωτική απειλή από την Ρωσία, γιατί –όπως εκτιμά- «η Ρωσία δεν έχει επαρκή μέσα για κλιμάκωση και αυτή την στιγμή δεν είναι σε θέση να φτάσει μέχρι την Μολδαβία». Επίσης υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί στρατιωτική απειλή κατά της χώρας τους από την Υπερδνειστερία.

Η κοινή γραμμή Κιέβου-Κισινάου

Αλλά την ίδια ώρα η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σάντου κατηγορεί ευθέως την Ρωσία ότι χρησιμοποιεί «σαμποτέρ», που εμφανίζονται ως πολίτες και επιδιώκουν την πρόκληση αναταραχής σε μία περίοδο πολιτικής αστάθειας. Η Μάια Σάντου υιοθετεί πλήρως τη ρητορική του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος πρόσφατα υποστήριξε πως η ουκρανική αντικατασκοπεία αποκάλυψε ρωσικό σχέδιο αποσταθεροποίησης στην Μολδαβία.

Η Μάια Σάντου κάνει λόγο για «μια σειρά ενεργειών στις οποίες εμπλέκονται σαμποτέρ, που έχουν περάσει από στρατιωτική εκπαίδευση και εμφανίζονται ως πολίτες, με αποστολή να διαπράξουν βίαιες ενέργειες, επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών κτηρίων και να κάνουν αρπαγές ομήρων».

«Είναι σαφές ότι αυτές οι απειλές από την Ρωσία και η προδιάθεση κλιμάκωσης του πολέμου είναι πολύ σοβαρές», δήλωσε στο CNN ο Ιούλιαν Γκρόζα, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας, ο οποίος σήμερα διευθύνει το Ινστιτούτο για τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές και Μεταρρυθμίσεις.

Τι σχεδιάζει η Ρωσία;

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κατηγορήσει το Κίεβο ότι σχεδιάζει επίθεση εναντίον του θύλακα της Υπερδνειστερίας, μίας ζώνης 1300 τετραγωνικών μιλίων που ελέγχεται από τους φιλορώσους. Οι κατηγορίες αυτές θυμίζουν τα όσα έλεγε το Κρεμλίνο πριν καταλάβει την χερσόνησο της Κριμαίας.

Τον περασμένο Απρίλιο στην Υπερδνειστερία είχε γίνει μια σειρά εκρήξεων, που ερμηνεύτηκαν ως πιθανή προετοιμασία του εδάφους για ρωσική στρατιωτική εμπλοκή. Κάτι που δεν έγινε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη Τρίτη ανακάλεσε διάταγμα του 2012 που εν μέρει αναγνώριζε την ανεξαρτησία της Μολδαβίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ενέργειες που έχουν προκαλέσει συναγερμό στις δυτικές πρωτεύουσες, ένα χρόνο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Αυτό που βλέπουμε είναι η επαναδραστηριοποίηση των πολιτικών αντιπροσώπων που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Μολδαβία», υποστηρίζει στο CNN ο Ιούλιαν Γκρόζα.

Τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Μολδαβίας προειδοποίησε ότι υπάρχει «πολύ υψηλός» κίνδυνος εκδήλωσης ρωσικής επίθεσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας μέσα στο 2023.

Διαβάστε επίσης:

Χονγκ Κονγκ: Μεγάλη φωτιά σε ουρανοξύστη υπό κατασκευή (Videos)

Γαλλία: Γέμισαν οι παραλίες σάκους κοκαΐνης – Πάνω από 2 τόνοι, αξίας 150 εκατ. ευρώ, ξεβράστηκαν στις βόρειες ακτές

Νέα ανακάλυψη στην Αίγυπτο: Μυστικός διάδρομος πίσω από την κύρια είσοδο της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μολδαβία –,moldavia –