Τι περιμένει ο Ανδρουλάκης από την πρόταση δυσπιστίας

Στη σκληρή γραμμή τους για την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών επιμένουν στο ΠΑΣΟΚ, ενώ κορυφαία στελέχη κάνουν και την πρώτη ερμηνεία των πολιτικών τους ενεργειών.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει στο στόχαστρό του τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς όμως να φτάνει σε ακρότητες, αντιθέτως πατώντας πάνω στο ζήτημα των Τεμπών, που έχει ταράξει όλη την Ελλάδα, θέλει να προβάλει πως οι πολίτες έχουν μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, η οποία μπορεί

να δημιουργήσει τις συνθήκες για να την εμπιστευτούν οι πολίτες.

Το «πλασάρισμα» του Κινήματος ως εναλλακτικής κυβερνητικής δύναμης απέναντι στη «γαλάζια» παράταξη του Μητσοτάκη είναι και ο κυρίαρχος στόχος του Ανδρουλάκη. Στελέχη με εμπειρία και συνομιλητές του «Ποντικιού», οι οποίοι μιλούν συχνά με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, θεωρούν ότι το Κίνημα δεν μπορεί να «καρπωθεί» πολιτικά αποτελέσματα από την υπόθεση των Τεμπών, ωστόσο – όπως υπογραμμίζουν – είναι το μοναδικό κόμμα που μπορεί να υποστηρίξει πως έχει σχέδιο για την «εθνική ανασυγκρότηση», η οποία μοιάζει – όπως τονίζουν – πιο αναγκαία από ποτέ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη παρατηρούν έντονα και τις δημοσκοπήσεις και το γεγονός ότι εκεί όπου υπερείχαν, δηλαδή στους κεντρώους ψηφοφόρους, έχουν πτώση προβληματίζει έντονα την ηγετική ομάδα του κόμματος, παρά το γεγονός ότι αυτός ο προβληματισμός δεν «εξωτερικεύεται».

Το επιτελικό κράτος ως σύστημα εξουσίας

Βλέποντας πολύ προσεκτικά τις κινήσεις του Ανδρουλάκη για το θέμα των Τεμπών γίνεται κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να πάρει τις αποστάσεις του από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, δείχνοντας ότι ο ίδιος έχει διαφορετική ματιά. Αυτό εξηγείται από τα όσα λέει για τον Μητσοτάκη και την πολιτική του.

Καθώς ο ξεκάθαρος στόχος είναι να παρουσιαστεί το ΠΑΣΟΚ ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, στο ερώτημα πώς επιτυγχάνεται αυτό, συνεργάτες του Ανδρουλάκη απαντούν πως μπορεί να γίνει μέσω της αποδόμησης των επιχειρημάτων του Μητσοτάκη, αλλά και με το να πέσει ο προβολέας πάνω στο «σύστημα εξουσίας» που έχει χτίσει ο πρωθυπουργός.

Καθόλου τυχαίες δεν είναι άλλωστε και οι αναφορές του Ανδρουλάκη για επιτελικό κράτος και «manual υποκλοπών». «Πήγατε με το manual της συγκάλυψης των υποκλοπών να κάνετε τα ίδια και στην τραγωδία των Τεμπών» ανέφερε, ενώ στην ερώτηση «ποια συγκάλυψη;» απαντά πως η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις πολιτικές ευθύνες.

Σημαντικό για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι να αναδειχθούν «η αλαζονεία, η αμετροέπεια και η ασέβεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έσπρωξαν τον κόσμο στους δρόμους και τις πλατείες». Τα κεντρικά σημεία των επιθέσεων του Νίκου Ανδρουλάκη ως προς τη συγκάλυψη απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν συγκεκριμένο χαρακτήρα:

● «Επιλέξατε να πείτε όχι στην προανακριτική για τη σύμβαση 717. Αυτό δεν είναι συγκάλυψη;

● Συγκάλυψη δεν είναι η αλλοίωση στοιχείων; Αν οι δειγματοληψίες είχαν γίνει στην ώρα τους, σήμερα δεν θα υπήρχε κανένα άγνωστο καύσιμο.

● Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλάζει μια επικοινωνιακή άμυνα η οποία μπάζει από παντού.

● Το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε ως ένα σύστημα εξουσίας – κουρελού.

● Η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας σήμερα δεν είναι πυροτέχνημα, αλλά το αποκορύφωμα του θεσμικού αγώνα που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ».

«Μανιφέστο» μετά το αίτημα της κοινωνίας

Η άποψη που κυριαρχεί στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να κινηθεί διαφορετικά, πέρα από το να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας, η οποία είναι εναρμονισμένη με τις αγωνίες του ελληνικού λαού. Ο Ανδρουλάκης, πέρα από την έντονη κριτική του στην κυβέρνηση, κατέθεσε και το δικό το «μανιφέστο», που απαντά στο «τι κράτος θέλουμε»: Μεταφορές με ασφάλεια, καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καλύτερη ζωή.

Ο «φόβος» για τις σχέσεις με τους ψηφοφόρους του Κέντρου

Στη στρατηγική της προβολής ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι η άλλη επιλογή εντάσσεται και η πρόταση που κατέθεσε ο Ανδρουλάκης να γίνει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ ανεξάρτητη αρχή και όχι αρχή υπό τον εκάστοτε υπουργό.

Οι λόγοι που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επιλέγει τη σύγκρουση με τον Μητσοτάκη έχουν διπλή εξήγηση: αφενός κάνει ένα ανοιχτό κάλεσμα προς τους πολίτες για να στηριχθεί το κόμμα του, αφετέρου θέλει τον «επαναπατρισμό» των Κεντρώων ψηφοφόρων που έχασε από τον Δεκέμβριο και μετέπειτα, και τους κέρδισε ο χώρος ευρύτερα στις εσωκομματικές κάλπες του φθινοπώρου.

Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει από μερίδα στελεχών η άποψη πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να έχει πολιτικά οφέλη από το θέμα των Τεμπών, γι’ αυτό και πρέπει να απαντάει στις ερωτήσεις που γίνονται όχι μόνο από τους πολιτικούς αντιπάλους, αλλά και από την κοινωνία. Να δείξει δηλαδή ότι ο χώρος έχει σχέδιο, προτάσεις και κυρίως τη βούληση για να κάνει ισχυρές και βαθιές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που παρουσίασε πρόσφατα για τη Δικαιοσύνη.

Το σχέδιο του Ανδρουλάκη έχει στον πυρήνα του να προβληθεί πως το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε στον τόπο έχοντας φέρει μεγάλες τομές στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Αυτό είναι άλλωστε και το χαρακτηριστικό των επιθέσεων που κάνει ο αρχηγός του Κινήματος, δείχνοντας προς τα έδρανα που βρίσκονται δεξιά του αλλά και αριστερά του.

«Όταν απευθύνεστε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, κύριε Μητσοτάκη, πρέπει να έχετε σεβασμό για δύο λόγους: ο πρώτος είναι ότι με την αυξημένη της παρουσία στη Βουλή το 2009 δεν άφησε ούτε εσάς ούτε αυτούς να πάτε την Ελλάδα στη δραχμή. Που μας το παίζετε και υπερασπιστής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας!». Η παραπάνω δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δείχνει και την πολιτική κατεύθυνση την οποία έχει πάρει.

Διαβάστε επίσης

Τέμπη: Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την ύπαρξη e-mail Τριαντόπουλου προς Γεραπετρίτη, διαψεύδει ότι αποδεικνύει εμπλοκή του στο μπάζωμα

Τετ α τετ Μητσοτάκη με Μερτς στις Βρυξέλλες – Σήμερα η Σύνοδος για την Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή άμυνα

Τέμπη: Το «ανθολόγιο» της ντροπής – Οι προκλητικές δηλώσεις που γέμισαν τις πλατείες

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανδρουλάκης,androulakis