Τι προκαλούν στον άνθρωπο τα ληγμένα φάρμακα που πετάμε στα σκουπίδια

ΥΓΕΙΑ

Από σοβαρά προβλήματα στο νευρικό, το αναπαραγωγικό και το ορμονικό σύστημα, μέχρι και καρκινογένεση μπορεί να προκαλέσουν στον άνθρωπο τα ληγμένα φάρμακα που πετάμε στα σκουπίδια, και δεν τα εναποθέτουμε στους πράσινους κάδους των φαρμακείων, αναφέρει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» ο πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Ανθρωπιστικής Οργάνωσης «Φαρμακοποιοί του Κόσμου», Θωμάς Μπαμπάλης.

Επικαλούμενος πανελλαδική έρευνα, σύμφωνα με την οποία μόνο ένας

στους δύο Έλληνες γνωρίζει την ύπαρξη των πράσινων κάδων στα φαρμακεία, επισημαίνει ένα έλλειμμα ενημέρωσης για την σωστή πρακτική αποκομιδής των ληγμένων φαρμάκων.

Παράλληλα εξηγεί αναλυτικά για το που πάνε αυτά τα φάρμακα από τους πράσινους κάδους

Πετάτε τα ληγμένα μόνο στους πράσινους κάδους των φαρμακείων

Πώς ακριβώς όμως γίνεται ένα απλό φάρμακο που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας, πχ για τον πονοκέφαλο ή για την υπέρταση και σε γενικές γραμμές το θεωρούμε «αθώο», να μας βλάψει στο μέγιστο βαθμό;

«Αν τυχόν τα φάρμακα καταλήγουν στις χωματερές έχουμε πρόβλημα με την αποσύνθεση τους μέσα στο χώμα» μας λέει ο κ. Μπαμπάλης και εξηγεί: «Οι μεταβολίτες που δημιουργούνται, συσσωρεύονται μετά στο περιβάλλον μέσα από το χώμα, διαχέονται στον υδροφόρο ορίζοντα, και από τον υδροφόρο ορίζοντα στις θάλασσες, ή σε εδάφη όπου καλλιεργούνται τροφές για τον άνθρωπο.

Και μέσα από αυτές τις τροφές ο άνθρωπος ξαναπαίρνει τους μεταβολίτες των τοξικών ουσιών που έχουν δημιουργηθεί από την αποσύνθεση των φαρμάκων. Αυτές οι ουσίες όπως ορθά έχει χαρακτηρίσει η Ε.Ε. από το 2001, είναι επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα αμιγώς τοξικού χαρακτήρα. Και αυτά τα υποπροϊόντα της διάσπασης των φαρμάκων, έχει τεκμηριωθεί με μελέτες, ότι προκαλούν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας στον άνθρωπο».

Μόνο ένας στους δύο γνωρίζει τους πράσινους κάδους

Πώς γίνεται όμως αυτοί οι πράσινο κάδοι να «στέκονται αγέρωχοι» στα φαρμακεία, αλλά μόνο ένας στους δύο να γνωρίζει την ύπαρξη τους, αλλά και την ορθή τους χρήση;

«Επιβάλλεται και είναι απαραίτητη η εντατικοποίηση της ενημέρωσης. Ενέργειες έχουν γίνει, όχι όμως στο βαθμό που θα έπρεπε. Εμείς ως “Φαρμακοποιοί του Κόσμου” έχουμε ήδη συνεργαστεί με συνεταιρισμούς φαρμακοποιών και εκδίδουμε ενημερωτικά φυλλάδια διαχείρισης ληγμένων φαρμάκων. Άλλωστε πάνω από 7 με 8 χρόνια έχουμε ανταλλάξει με αλληλογραφία σκέψεις και προβληματισμούς και με το υπουργείο Υγείας και με το υπουργείο Περιβάλλοντος, με στόχο την ορθή αποκομιδή των ληγμένων, και γιατί όχι μελλοντικά και της δημιουργίας μονάδας ενεργοποίησης ή και καταστροφής των τοξικών φαρμακευτικών ουσιών εδώ στην Ελλάδα».

Πού πηγαίνουν τα ληγμένα φάρμακα μετά τους πράσινους κάδους;

Δηλαδή τα ληγμένα φάρμακα που συλλέγονται στους πράσινους κάδους δεν καταστρέφονται εντός των συνόρων; Και πού πηγαίνουν αλήθεια όλα αυτά τα φάρμακα, μετά τους πράσινους κάδους;

«Οι πράσινοι κάδοι είναι στην αρμοδιότητα του Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Οι σακούλες με τα ληγμένα φάρμακα συλλέγονται από τους τοπικούς συνεταιρισμούς και κάποιες ιδιωτικές φαρμακαποθήκες, οι οποίες συνεργάζονται με το ΙΦΕΤ. Στη συνέχεια όλα αυτά τα φάρμακα συλλέγονται στη Μαγούλα, στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου, το οποίο στη συνέχεια προκαλεί έναν διεθνή διαγωνισμό καταστροφής των φαρμάκων», λέει ο κ. Μπαμπάλης.

Και συνεχίζει «από ότι γνωρίζουμε, συνήθως διοχετεύονται με τρένο σε εργοστάσια της Γερμανίας και της Ισπανίας, όπου σε ειδικές εγκαταστάσεις πρώτα απενεργοποιούνται όλες οι τοξικές ουσίες, και μετά γίνεται η καύση και η καταστροφή τους». Διαδικασία αρκούντως δαπανηρή όπως τονίζει ο κ. Μπαμπάλης, επισημαίνοντας ότι η ελαχιστοποίηση των ληγμένων φαρμάκων κάνει καλό και στο περιβάλλον και στο πορτοφόλι της χώρας. «Ωστόσο πιστεύουμε ότι μία τέτοια επένδυση θα πρέπει να γίνει ένα όραμα για τη χώρα μας, μιας και τώρα είμαστε σε δύσκολη οικονομική περίοδο. Θα πρέπει να γίνει μία οικονομοτεχνική μελέτη για καταστροφή ληγμένων φαρμάκων, όχι μόνο της Ελλάδος αλλά γενικότερα των Βαλκανίων. Και είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά και την Πολιτεία και τους εμπλεκόμενους φορείς».

πράσινοι κάδοιληγμένα φάρμακαΥγείαΙΦΕΤΜπαμπάληςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα