Τι προσφέρουν στην Ελλάδα τα 5G δίκτυα - Παππάς: «Μαξιλάρι» για την ανάπτυξη οι τηλεπικοινωνίες

MEDIA

Η νέα γενιά δικτύων 5G ήταν το αντικείμενο στο Φόρουμ της Διεθνής Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), το οποίο πραγματοποιείται στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Τα 5G δίκτυα φαίνεται να είναι ένα βήμα πιο κοντά στην αυτοματοποίηση, είναι το άνοιγμα ενός νέου κύκλου τεχνολογιών που θα μπουν για τα καλά στην καθημερινότητά μας και σε κάποιο βαθμό θα την καθορίσουν. Ουσιαστικά, τα δίκτυα αυτά θα προσφέρουν μεγαλύτερες ταχύτητες στη μεταφορά δεδομένων και θα βοηθούν τους χρήστες «έξυπνων» (smart) συσκευών να μπορούν

να τις συνδέουν μεταξύ τους με μεγαλύτερη ευκολία.

Η εφαρμογή των 5G δικτύων θα έχει αποτελέσματα στο σύστημα μεταφορών, στο σύστημα της υγείας, στο οικονομικό σύστημα μιας χώρας, αλλά και στην κυβερνοασφάλεια. Ήδη στο κομμάτι των μεταφορών, γίνονται προσπάθειες με αυτοματοποιημένα οχήματα όπως τα λεωφορεία χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα και τα δίκτυα νέας γενιάς θα διευκολύνουν τον χειρισμό τους.

«Μαξιλάρι» για την ανάπτυξη έχουν γίνει οι τηλεπικοινωνίες τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππάς. Όπως ανέφερε, τον Ιανουάριο κατατέθηκαν πάνω από 500 προτάσεις έργων για τα 5G δίκτυα προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Επίσης, τόνισε ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η τοποθεσία της Ελλάδας στον χάρτη, καθώς βρίσκεται σε ένα σημείο που αποτελεί κόμβος για τις μεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες.

«Επιβεβαιώνοντας την αφοσίωσή μας και την ισχυρή δέσμευσή μας να γεφυρωθεί το ψηφιακό χάσμα και να υποστηρίξουμε τη θέση της Διεθνής Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) στα Ηνωμένα Έθνη, η Ελλάδα θα συμβάλει αποφασιστικά στη δράση της Ένωσης μέσω της συμμετοχής στο Συμβούλιο, προκειμένου να προωθήσει την παγκόσμια ηγετική θέση της ITU στον τομέα των τηλεπικοινωνιών», επισήμανε στο μήνυμά του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

«Η υποστήριξη των κρατών μελών για την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της ITU για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στις εκλογές του Συμβουλίου PP18 στο Ντουμπάι (29 Οκτωβρίου – 16 Νοεμβρίου), θα μας δώσει την ευκαιρία να υλοποιήσουμε τους στόχους και το όραμά μας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας υποστήριξε ότι γίνονται προσπάθειες για να κάνουμε την Ελλάδα μια «έξυπνη» χώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, πραγματοποιούνται δοκιμές - πειράματα για τα 5G δίκτυα στα Τρίκαλα και αργότερα θα γίνουν και στην Καλαμάτα και στου Ζωγράφου στην Αθήνα.

Τα πειράματα διεξάγονται στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη στις 26 Ιουνίου του 2018 ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Σερβία για τον χειρισμό οχημάτων μεταφοράς χωρίς οδηγό, και θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το 2020.

Φυσικά, τέτοιου είδους πειράματα γίνονται και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

5G δίκτυατηλεπικοινωνίεςITUυπουργείο Ψηφιακής ΠολιτικήςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα