Τι σημαίνει για το Ιράν και τη Μέση Ανατολή ο θάνατος Ραϊσι-Αμπντολαχιαν

Το μαύρο τουρμπάνι που φορούσε ο Εμπραχίμ Ραϊσι, ο πρόεδρος του Ιράν που σκοτώθηκε από την συντριβή του ελικοπτέρου, συμβολίζει ότι ήταν σαγίντ, δηλαδή θεωρείτο απόγονος του προφήτη Μωάμεθ, ένα στάτους ιδιαίτερης βαρύτητας για τους σιίτες μουσουλμάνους.

Ο Ραϊσι ήταν μέλος της Συνέλευσης των Εμπειρογνωμόνων, δηλαδή του επίλεκτου σώματος που επιλέγει τον ανώτατο πολιτικο-θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν σε περίπτωση θανάτου του υφιστάμενου ηγέτη της χώρας.

Και οι αναλυτές θεωρούσαν πως ο ίδιος θα ήταν ο διάδοχος του Χαμενεϊ.

Ως επικεφαλής επιτροπής

δικαστών, πριν γίνει πρόεδρος, κατηγορείται από οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι είχε άμεση εμπλοκή στις εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων.

Υπερσυντηρητικός πολιτικός και επίλεκτο στέλεχος του ιερατείου που ελέγχει το Ιράν, στο πρόσωπο του Ραϊσι οι άνθρωποι του Χαμενεϊ έβλεπαν τον επόμενο ανώτατο ηγέτη.

Ο θάνατός του στο δυστύχημα με το ελικόπτερο ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο όχι τόσο ως προς το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος- που θα εκλεγεί από τον λαό, όσο κυρίως ως προς την τάση που θα επικρατήσει σε μια χώρα, που πρόσφατα είδε πρωτοφανείς διαδηλώσεις δυσαρέσκειας για το καθεστώς.

Στο ίδιο ελικόπτερο επέβαινε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αμίρ Αμπντολαχιαν ήταν ένας έμπειρος διπλωμάτης, που είχε ουσιαστική συμβολή στην προσέγγιση του Ιράν με την Σαουδική Αραβία. Έχαιρε εκτίμησης στον μουσουλμανικό κόσμο και συχνά εμφανιζόταν ως η φωνή της λογικής.

Ο θάνατος του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν σε μία ιδιαίτερα ρευστή κατάσταση στη Μέση Ανατολή, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα για την επόμενη μέρα.

Παρότι στο Ιράν ο στρατός έχει ρόλο – κλειδί στις πολιτικές επιλογές, είναι βέβαιο ότι ο σκληροπυρηνικός Ραϊσι και ο έμπειρος διπλωμάτης Αμίρ Αμπντολαχιαν ήταν εκείνοι που βρίσκονταν πίσω από την εντός λογικών πλαισίων αντίδραση της Τεχεράνης έναντι του Ισραήλ, για την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό που εξαπέλυσε το καθεστώς Νετανιάχου σκοτώντας ένα ανώτατο στέλεχος της επίλεκτης Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν.

Αυτή η ενορχηστρωμένη και καλά σκηνοθετημένη ιρανική αντίδραση απέτρεψε τα χειρότερα, δηλαδή έναν γενικευμένο πόλεμο ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ.

Η πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, που έγινε με έναν πρωτοφανή αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, είχε περισσότερο τον χαρακτήρα του συμβολικού πλήγματος.

Ήταν μια επίδειξη δύναμης που έστειλε πολλαπλά μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις και κυρίως έστειλε το μήνυμα ότι η Τεχεράνη δεν ήθελε άμεση πολεμική εμπλοκή. Κάτι που σίγουρα ανακούφισε πολλές δυτικές κυβερνήσεις.

Μπορεί ο πόλεμος δι΄ αντιπροσώπων (Χεζμπολάχ, Χαμάς και Χούθι) να συνεχίζεται, αλλά η Τεχεράνη διατήρησε την ψυχραιμία της, με τον Ραϊσι και τον Αμιρ Αμπντολαχιαν στο τιμόνι.

Το ερώτημα που προκύπτει ως προς τις εσωτερικές εξελίξεις στο Ιράν είναι κατά πόσο οι αντικαθεστωτικοί θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν το κενό και το σοκ για να βγουν και πάλι στους δρόμους.

Θα είναι δύσκολο και είναι βέβαιο πως το ιερατείο θα σπεύσει να ελέγξει τις πολιτικές πρωτοβουλίες με σιδηρά πυγμή.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί θα ήθελαν να δουν και πάλι τους νέους του Ιράν στους δρόμους, με την ελπίδα ότι οι διαδηλώσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ρήγματα στο καθεστώς, αλλά είναι βέβαιο πως οι περισσότερες χώρες της περιοχής προτιμούν ένα ισχυρό Ιράν, καθώς τα θεοκρατικά και αυταρχικά καθεστώτα προτιμούν την σταθερότητα με κάθε τίμημα, παρά τα πειράματα εκδημοκρατισμού.

Διαβάστε επίσης

Τρόμος στον αέρα: Κινητήρας αεροσκάφους της Air India πήρε φωτιά λίγο μετά την απογείωση (Video)

Γάζα: Ανελέητοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί παρά τον κυβερνητικό «εμφύλιο» – Νέες… εκκλήσεις Μπάιντεν για κατάπαυση (videos)

Συγκλονιστικό δρώμενο στη Βαρκελώνη: Χιλιάδες διαδηλωτές παρίσταναν τους νεκρούς στη Γάζα (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα