Τι συμβαίνει με τον ΕΟΠΥΥ – Ποιοι και γιατί βάζουν τρικλοποδιές ;

Ο ΕΟΠΥΥ είναι το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας που διαχειρίζεται 6 δις ευρώ το χρόνο και καλύπτει 10.000.000 ασφαλισμένους. Θα μπορούσε κανείς να τον χαρακτηρίσει και ως τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία!

Είναι το Ταμείο που λογικά θα έπρεπε να είναι ο «κυρίαρχος του παιχνιδιού» στην πανάκριβη και σκληρή αγορά της υγείας, καθώς ως μονοψώνιο που είναι, έχει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται τις καλύτερες δυνατές τιμές στην αλυσίδα των παροχών Υγείας, όπως

φαρμακοβιομηχανίες, φαρμακοποιοί, συμβεβλημένοι γιατροί, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομεία δημόσια και ιδιωτικά, μικροβιολογικά εργαστήρια, φυσικοθεραπευτήρια, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, Κέντρα Αποκατάστασης κλπ.

Ωστόσο ένας τέτοιος Οργανισμός που καλύπτει ασφαλιστικά όλους τους Έλληνες, δεν έχει τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να «τρέξει» σοβαρές λειτουργίες όπως ελέγχους σε πραγματικό χρόνο στους παρόχους υγείας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους ελέγχους στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων για τα σκευάσματα που τον χρεώνουν π.χ επιθέματα, φάρμακα, οξυγόνο κλπ. Με αποτέλεσμα εκατομμύρια ευρώ να …χάνονται στη «μαύρη τρύπα» της  ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης γιατρών, που έχουν στη διάθεσή τους τα ΑΜΚΑ των ηλικιωμένων.

«Ούτε και ξέρουμε τι πληρώνουμε για φάρμακα και επιθέματα μόνο στις Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων» λένε έγκυρες πηγές στο toponitki.gr.

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, επανειλημμένα έχει ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προσωπικό για τη στελέχωση του Οργανισμού, χωρίς όμως να ικανοποιούνται αυτά τα αιτήματα.

Την ίδια ώρα, όπως είπαν οι ίδιες πηγές στο topontiki.gr, εντύπωση αλλά και πολλά ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση 15 στελεχών του ΕΟΠΥΥ, μεταξύ των οποίων φαρμακοποιοί, οικονομολόγοι, άτομα της πληροφορικής, να αποχωρήσουν και να μεταφερθούν στην Εθνική Κεντρική Αρχή Προμήθειων Υγείας (ΕΚΑΠΥ) και άλλες.

«Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι: Γιατί φεύγουν από τον ΕΟΠΥΥ που είναι το μεγαλύτερο ασφαλιστικό Ταμείο της χώρας, ένας Οργανισμός κατοχυρωμένος από το Σύνταγμα και πάνε σε μια ανώνυμη δημόσια εταιρία που λειτουργεί 4 χρόνια χωρίς να έχει  να επιδείξει κάποιο αξιόλογο έργο; Μια ανώνυμη εταιρία του δημοσίου που μπορεί αύριο εάν θέλει ο υπουργός να την καταργήσει;» είπαν στο topontiki.gr πηγές  που γνωρίζουν εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα στον ΕΟΠΥΥ και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «τα 15 στελέχη δεν πρόκειται να αντικατασταθούν και οι θέσεις θα μείνουν κενές».

Οι τρικλοποδιές

Παράλληλα μια σειρά από ενέργειες δείχνουν ότι κάποιοι συνεχίζουν να βάζουν τρικλοποδιές στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό της χώρας.

«Ο ΕΟΠΥΥ από το 2021 προώθησε σχέδιο του προεδρικού διατάγματος (Π.Δ) με το Οργανόγραμμά του που ζητούσε προσωπικό, το οποίο επαναπροώθησε στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τον Ιανουάριο 2024 με τις συμπληρωματικές διατάξεις του αρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών» είπαν στο topontiki.gr πηγές από τον Οργανισμό και συνέχισαν: « Ωστόσο ο ΕΟΠΥΥ αντιλαμβανόμενος την ενδεχόμενη καθυστέρηση στην προώθηση του Π.Δ. προώθησε την ίδια χρονική στιγμή και δυο καίριες νομοθετικές διατάξεις. Η μια για την αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τις καταστατικές αρμοδιότητες που προβλέφθηκαν στο Π.Δ και στα πρότυπα της διάρθρωσης των γενικών διευθύνσεων σε υπουργεία και μεγάλους δημόσιους φορείς. Η δεύτερη για άμεσες αποσπάσεις προσωπικού από όλη την ελληνική δημόσια διοίκηση (πάσης φύσεως προσωπικού ΙΔΑΧ έμμισθων δικηγόρων) προς τον ΕΟΠΥΥ

Πέρα από το ότι δεν έχουν προωθηθεί από το υπουργείο για ψήφιση οι οργανωτικές διατάξεις και οι διατάξεις για την επείγουσα στελέχωση των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ από φορείς της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, επίσης δεν έχουν προχωρήσει προς ψήφιση:

1. Οι διατάξεις για τα φίλτρα και τους κοφτές συνταγογράφησης, ( έχουν κολλήσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες).

2. Οι διατάξεις για την εισαγωγή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ).

3. Η υπουργική απόφαση για την ανασυγκρότηση της επιτροπής διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες υγείας και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να αδυνατεί να διαπραγματευτεί τις τιμές με τους παρόχους εδώ και έξι μήνες.

«Η μη θεσμοθέτηση των φίλτρων και των παραμέτρων συνταγογράφησης σε συνδυασμό με τη μη λειτουργία της επιτροπής διαπραγμάτευσης οδηγεί μαθηματικά σε διόγκωση της δαπάνης στην υγεία! Και αναρωτιέται ο μέσος πολίτης, σε τι άραγε να οφείλεται η δυστοκία του Υπουργείου το οποίο εκ του Συντάγματος, μόνο αυτό έχει την αρμοδιότητα νομοθέτησης για την υγεία, να διεκπεραιώσει διοικητικά τις εδώ και έξι μήνες επανυποβληθείσες διατάξεις στη νέα ηγεσία του υγείας;» λένε στο toponitki.gr άνθρωποι που γνωρίζουν άριστα τη λειτουργία του Οργανισμού και ανησυχούν για το μέλλον του.

Και το ερώτημα παραμένει ποιοι και γιατί βάζουν τρικλοποδιές στον ΕΟΠΥΥ;

Διαβάστε επίσης:

Πρωτεΐνη: Τα 8 σημάδια που μαρτυρούν ότι μπορεί να έχετε σοβαρή έλλειψη

Η Υγεία στο επίκεντρο της ΕΚΕ

Αλλεργικό σοκ: Έρχεται η πρώτη αδρεναλίνη που λαμβάνεται με εισπνοή

Keywords
Τυχαία Θέματα