Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν τρώμε κάτι γλυκό
Τα σάκχαρα (ζάχαρη) είναι μία γενική ορολογία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατηγορία μορίων -που ονομάζονται υδατάνθρακες- και βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων και ποτών. Απλά ελέγξτε τις ετικέτες των γλυκών προϊόντων που αγοράζετε.
Γλυκόζη, φρουκτόζη, σουκρόζη, μαλτόζη, λακτόζη, δεξτρόζη, και άμυλο είναι όλα μορφές σακχάρων. Το ίδιο και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, ο φρουτοχυμός, η ακατέργαστη ζάχαρη και το μέλι. Τα σάκχαρα δεν είναι μόνο στα ζαχαρωτά και στα γλυκά. Τα προσθέτουν και στις σάλτσες ντομάτας, στο γιαούρτι, στα αποξηραμένα φρούτα, στο νερό με
Τι συμβαίνει όταν τα σάκχαρα φτάνουν στην γλώσσα σας; Και γιατί αν φάμε μικρή ποσότητα σακχάρων μας κάνει να λαχταρούμε περισσότερη;
Τρώτε μια κουταλιά δημητριακά. Τα σάκχαρα που περιέχουν ενεργοποιούν τους γλυκούς γευστικούς υποδοχείς, μέρος των γευστικών καλύκων πάνω στη γλώσσα. Αυτοί οι υποδοχείς στέλνουν ένα σήμα στο εγκεφαλικό στέλεχος που από εκεί διακλαδώνεται σε πολλά σημεία του προσθεγκεφάλου, όπου ένα από αυτά είναι ο εγκεφαλικός φλοιός
Διαφορετικά σημεία του εγκεφαλικού φλοιού επεξεργάζονται διαφορετικές γεύσεις: πικρό, αλμυρό και γλυκό. Από εκεί, το σήμα ενεργοποιεί το σύστημα επιβράβευσης του εγκεφάλου. Αυτό το σύστημα επιβράβευσης είναι μία σειρά ηλεκτρικών και χημικών μονοπατιών κατά μήκος διαφόρων περιοχών του. Είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο, αλλά βοηθάει να απαντηθεί μία μοναδική, υποσυνείδητη ερώτηση: Πρέπει να το ξανακάνω;
Αυτό το ζεστό, ασαφές αίσθημα που έχετε όταν γεύεστε ένα κέικ σοκολάτας π.χ. Αυτό είναι το σύστημα επιβράβευσης σας που λέει, “Μμμ, ναι”! Και δεν ενεργοποιείται μόνο από το φαγητό. Η κοινωνικοποίηση, η σεξουαλική συμπεριφορά και τα ναρκωτικά είναι απλώς μερικά παραδείγματα πραγμάτων και εμπειριών που ενεργοποιούν επίσης το σύστημα επιβράβευσης.
Αλλά η υπερενεργοποίηση του συστήματος επιβράβευσης ενεργοποιεί μια σειρά από δυσάρεστα γεγονότα: απώλεια ελέγχου, ακατάσχετη επιθυμία και αυξημένη ανοχή στη ζάχαρη.Ας πάμε πίσω στην κουταλιά των δημητριακών: Ταξιδεύει κάτω, στο στομάχι σας και εντέλει στο έντερό σας. Υπάρχουν και εδώ υποδοχείς σακχάρων. Δεν είναι γευστικοί κάλυκες, αλλά στέλνουν σήματα στον εγκέφαλό σας λέγοντάς του ότι έχετε φτάσει σε αίσθημα κορεσμού ή ότι το σώμα σας θα πρέπει να παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να αντιμετωπίσει την επιπλέον ζάχαρη που τρώτε.
Η κύρια οργανική ουσία του συστήματος επιβράβευσής μας είναι η ντοπαμίνη, μια σημαντική χημική ουσία ή νευροδιαβιβαστής. Υπάρχουν πολλοί υποδοχείς ντοπαμίνης στον προσθεγκέφαλο αλλά δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένοι.
Μερικές περιοχές έχουν πυκνές συστάδες υποδοχέων. Αυτά τα σημεία ντοπαμίνης είναι μέρος του συστήματος επιβράβευσής μας. Ναρκωτικά όπως το αλκοόλ, η νικοτίνη, ή η ηρωίνη, προκαλούν υπερέκκριση της ντοπαμίνης, κάνοντάς μας να αναζητούμε συνεχώς αυτή την ευχάριστη αίσθηση.
Με άλλα λόγια, μας εθίζουν. Και τα σάκχαρα δημιουργούν έκκριση ντοπαμίνης, όμως όχι τόσο βίαια όσο τα ναρκωτικά. Και τα σάκχαρα ανευρίσκονται σπάνια σε φαγητά που προκαλούν έκκριση ντοπαμίνης. Το μπρόκολο για παράδειγμα, δεν έχει καμία επίδραση, που μάλλον εξηγεί και το γιατί είναι τόσο δύσκολο να κάνουμε τα παιδιά να φάνε τα λαχανικά τους!
Μιλώντας για υγιεινά φαγητά, ας πούμε ότι πεινάτε και αποφασίζετε να φάτε ένα ισορροπημένο γεύμα. Το κάνετε και τα επίπεδα ντοπαμίνης αυξάνονται στα σημεία του συστήματος επιβράβευσης. Αλλά αν φάτε το ίδιο φαγητό συνεχόμενα, για πολλές ημέρες τα επίπεδα ντοπαμίνης θα αυξάνονται όλο και λιγότερο, μέχρι τελικά να εξισορροπηθούν.
Αυτό γίνεται επειδή -όσον αφορά το φαγητό- ο εγκέφαλος εξελίχθηκε να δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε νέες ή διαφορετικές γεύσεις. Γιατί; Δύο λόγοι: πρώτον, για να εντοπίζει τρόφιμα που έχουν χαλάσει, και δεύτερον, επειδή όσο μεγαλύτερη ποικιλία έχουμε στη διατροφή μας, τόσο πιο πιθανό είναι να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε.
Για να έχουμε ποικιλία, πρέπει να μπορούμε να αναγνωρίζουμε ένα καινούργιο φαγητό. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι χρειάζεται να θέλουμε να συνεχίσουμε να τρώμε καινούργια φαγητά.
Και γι’ αυτόν τον λόγο η ντοπαμίνη εξισορροπείται, όταν ένα φαγητό γίνεται “βαρετό”Πάμε πάλι πίσω στην στιγμή του γεύματος. Τι συμβαίνει αν στην θέση του υγιεινού, ισορροπημένου γεύματος, φάτε φαγητό πλούσιο σε ζάχαρη; Αν τρώτε σπάνια ζάχαρη ή δεν τρώτε πολλή κάθε φορά, η επίδραση είναι παρόμοια με αυτή του ισορροπημένου γεύματος. Αλλά αν φάτε πάρα πολλή ζάχαρη, η αντίδραση της ντοπαμίνης δεν εξισορροπείται.
Με άλλα λόγια, αν τρώμε πολλή ζάχαρη θα συνεχίσουμε να αισθανόμαστε επιβράβευση. Με αυτό τον τρόπο, η ζάχαρη συμπεριφέρονται λιγάκι σαν ένα ναρκωτικό. Είναι ένας λόγος για τον οποίο φαίνεται πως εθίζεται ο κόσμος στα σακχαρώδη φαγητά.
Αναλογιστείτε, λοιπόν, όλα αυτά τα διαφορετικά είδη σακχάρων. Κάθε ένα είναι μοναδικό, αλλά κάθε φορά που καταναλώνετε οποιοδήποτε σάκχαρο, ξεκινάει μία επίδραση “ντόμινο” στον εγκέφαλο που πυροδοτεί μια ικανοποιητική αίσθηση.
Η υπερβολική, πολύ συχνή κατανάλωση ζάχαρης μας κάνει να ξεφεύγουμε διατροφικά. Οπότε, ναι, η υπερβολική κατανάλωση σακχάρων μπορεί να έχει εθιστικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, αλλά ένα κομμάτι κέικ, πού και πού, δεν θα σας κάνει κακό.
Πηγή: iatropedia
Photo By Pixabay
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Έρχεται νέο κύμα, προειδοποιούν οι ειδικοί
Το αντιοξειδωτικό βότανο που ελαχιστοποιεί τις λοιμώξεις και «εξουδετερώνει» τα καρκινικά κύτταρα
Ελαιόλαδο: Κάνει «θαύματα» στην υγεία – Από ποιες ασθένειες προστατεύει
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ερντογάν για Μητσοτάκη: Ένας πρόεδρος να πέσει σε αυτό το επίπεδο;
- Έφυγε από τη ζωή ο «Πρίγκιπας της Ταχύτητας» (+video)
- Νέα δημόσια εμφάνιση για τη Μαρινέλλα - Τα «τολμηρά» παπούτσια που επέλεξε για θεατρική έξοδο
- Λάκης Λαζόπουλος για Νίκος Μουτσινά: «Το είπαμε χίλιες φορές, δεν κάνει σάτιρα» - Τι είπε για τους Ράδιο Αρβύλα;
- Στο σπίτι της Ζέτας Μακρυπούλια ο χρόνος δεν αρχίζει από Ρουκ Ζουκ αλλά σταματάει
- Μητσοτάκης: Σηκώθηκα όρθιος και είπα στον Ερντογάν «ό,τι έχω να πω στο λέω κατά πρόσωπο»
- Μειωμένο ωράριο καταστημάτων: Ξεκινά στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα – Τι θα γίνει με την Αθήνα
- Παγιδευμένοι: Ο Δημήτρης ζητάει την σύλληψη της Άννας
- Δίκη Χρυσής Αυγής: Ναζιστικός χαιρετισμός από τον Κώστα Πλεύρη μέσα στη δικαστική αίθουσα
- Τι θα μαγειρέψετε σήμερα: Burgers με πικάντικα μπιφτέκια και φέτα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν τρώμε κάτι γλυκό
- Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2022”: Μία φαντασμαγορική Τελετή Έναρξης
- Λουκία Παπαδάκη για Χρήστο Πολίτη: «Μετά από αυτή τη θηριώδη καριέρα νομίζω ότι δικαιούται να ομιλεί όπως θέλει»
- Κορωνοϊός: Έρχεται νέο κύμα, προειδοποιούν οι ειδικοί
- Τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στα Κατεχόμενα ως αντιστάθμισμα της Αλεξανδρούπολης θέλει ο Ερντογάν
- Ντέρμπι στη Super League και την Premier League με σούπερ αποδόσεις από το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν τρώμε κάτι γλυκό
- Ντέρμπι στη Super League και την Premier League με σούπερ αποδόσεις από το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
- Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2022”: Μία φαντασμαγορική Τελετή Έναρξης
- Τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στα Κατεχόμενα ως αντιστάθμισμα της Αλεξανδρούπολης θέλει ο Ερντογάν
- Λουκία Παπαδάκη για Χρήστο Πολίτη: «Μετά από αυτή τη θηριώδη καριέρα νομίζω ότι δικαιούται να ομιλεί όπως θέλει»
- Κορωνοϊός: Έρχεται νέο κύμα, προειδοποιούν οι ειδικοί
- Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο ναζιστικός χαιρετισμός του Κωνσταντίνου Πλεύρη μέσα στο δικαστήριο (Photos)
- Ζήσε την ομορφιά, την Ιστορία και τον μύθο στην Αττική (Photos/video)
- Φωτιά στο Χιλιομόδι Κορινθίας – Στην μάχη και εναέρια μέσα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νόμπελ Ειρήνης 2022: Ποιος είναι ο φυλακισμένος Άλες Μπιαλιάτσκι που βραβεύτηκε σήμερα
- Michelin Guide Athens 2022
- Συχνά τα φαινόμενα λαθροθηρίας αγριόγιδου στο Πληκάτι
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 60,5% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου
- Το Πρωινό: Η απρόσμενη ανακοίνωση του Γιώργου Λιάγκα που τους πάγωσε όλους
- Ιατροδικαστική έκθεση: Ο θάνατος της Μαχσά Αμινί δεν προκλήθηκε από χτύπημα στο κεφάλι και στα άκρα
- Nέο μπρα-ντε-φερ Μητσοτάκη-Ερντογάν: «Ό,τι είχα να πω του το είπα κατάμουτρα» - «Δεν θα πέσω στο επίπεδό του»
- Stefanos Tsitsipas reaches Astana Open semi-finals (video)
- Maestro: Αυτοί είναι οι χαρακτήρες της νέας δραματικής σειράς
- Ερντογάν για τη σχέση με Μακρόν: Οι σύζυγοί μας τα πάνε καλά, εμείς όχι...