Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης - Τραμπ στη Νέα Υόρκη

Πολιτική

 

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη

Με

τη συμμετοχή του στην έναρξη της γενικής συζήτησης της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ξεκίνησε το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Νέα Υόρκη, ο οποίος στις 6:30 το απόγευμα ώρα Νέας Υόρκης (01.30 ώρα Ελλάδας) θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ.

Στο ξεκίνημα της συνάντησης θα παραβρίσκονται και οι σύζυγοι των δύο ηγετών, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και Μελάνια Τράμπ. Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα έχουν τετ-α-τετ όπου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «θα έχουν την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουν τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς και να συζητήσουν για τη συνεχιζόμενη διαδικασία εμβάθυνσης των εξαιρετικών διμερών -πολιτικών και οικονομικών- σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο πρωθυπουργός θα αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και αξιοπιστίας σε μία ευαίσθητη γεωστρατηγική περιοχή. Οι γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι μεταταναστευτικές ροές, θα είναι επίσης στην συζήτηση.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «χαιρετίζοντας την ενίσχυση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην Ελλάδα, αναμένεται να αναφερθεί στις νέες προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία βάζοντας τη χώρα ξανά στο "ραντάρ" και των Αμερικανών επενδυτών». 'Αλλωστε η προβολή της εικόνας της Ελλάδας με τη νέα κυβέρνηση, ως χώρας φιλικής στην διεθνή επιχειρηματικότητα και η με αυτοπεποίθηση διατύπωση της άποψης για τα σημαντικά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα είναι από τους διακηρυγμένους στόχους του πρωθυπουργού στο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη. Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης και η σύζυγός του θα παραβρεθούν στην δεξίωση του Προέδρου των ΗΠΑ στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ατζέντα των επαφών του πρωθυπουργού την Τρίτη όσον αφορά την οικονομία και τις συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές. Στις 16.30 ώρα Νέας Υόρκης το απόγευμα της Τρίτης (23.30 ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Goldman Sachs στην οποία, ύστερα από πρόσκληση του επικεφαλής της Goldman, David Solomon, θα παραστούν 30 CEO's κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων. Νωρίτερα, στις 12.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας), ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει και τις επαφές του με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων. Μετά τις χθεσινές συναντήσεις με τον Έντι Ράμα, τον Χακίμ Θάτσι και τον Αλεξάντερ Βούσιτς, σήμερα το πρωί στις 11:00 ώρα Νέας Υόρκης (18.00 ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ. Εξάλλου, στο πλαίσιο των διμερών συναντήσεων με ηγέτες μεγάλων χωρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, στις 11.30 τοπική ώρα (18.30 ώρα Ελλάδας). Για σήμερα είναι επίσης προγραμματισμένες οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους ηγέτες της Αρμενίας και της Γεωργίας.

Η συνάντηση με τον προέδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να γίνει αύριο αν και υπήρξε προσπάθεια να μεταφερθεί για σήμερα το μεσημέρι, κάτι όμως που δεν επέτρεψαν τα προγράμματα των δύο ηγετών. Δεν είναι δίχως σημασία ότι ο κ. Ερντογάν δεν είναι μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα των συναντήσεων του Προέδρου Τράμπ.

Ο πρωθυπουργός με την παρουσία του στη Νέα Υόρκη προωθεί τον τριπλό στόχο: την ανάδειξη του μεταρρυθμιστικού σχεδίου στην οικονομία, προβάλλει τις θέσεις της Ελλάδας στα διεθνή και περιφερειακά θέματα και παράλληλα συμμετέχει στις μεγάλες συζητήσεις που αφορούν την ανθρωπότητα όπως η κλιματική αλλαγή και η προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομιλία του για την Κλιματική Αλλαγή, ο κ. Μητσοτάκης διατύπωσε την δέσμευσή του για "απολιγνιτοποίηση" της παραγωγής ενέργειας έως το 2028 και πλήρη κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης έως το 2021. Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι εφικτό να ξεπεράσουμε νωρίτερα τον στόχο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθώς και για αύξηση στο 35% της παραγόμενης ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Επαφές με ξένους ηγέτες

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψή του ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κολομβίας, όπου συμφωνήθηκε η προετοιμασία για αποστολή υπό την κολομβιανή κυβέρνηση στην χώρα μας. Ο Πρόεδρος της χώρας που είναι λάτρης της Ελλάδας εξέφρασε ενδιαφέρον για εμπορική συνεργασία στον αγροτικό τομέα και ειδικότερα για ελαιόλαδο και κρασιά.

Συνάντηση είχε όμως ο πρωθυπουργός και με τον ομόλογό του της Αλβανίας Έντι Ράμα κατά την οποία έθιξε τα ζητήματα των ελληνοαλβανικών σχέσεων και την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας. Κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι «έχουν τεθεί πέντε προϋποθέσεις από την πλευρά της ΕΕ, εμείς επιμείναμε στα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας». Ο Έντι Ράμα έδειξε πρόθεση να συζητήσει όλα τα θέματα. Η συζήτηση θα συνεχιστεί στον περιθώριο της ευρωαραβικής σύσκεψης 31 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός είδε, επίσης, τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσσόβου Αλεξάντερ Βούτσιτς και Χακίμ Θάτσι. Η ελληνική πλευρά διαπίστωσε ότι το κλίμα στις σχέσεις Σέρβων και Κοσοβάρων είναι διαφορετικό. Επίσης, ότι Κοσοβάροι είναι πιο αισιόδοξοι για απεμπλοκή από το αδιέξοδο και ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της ανεξαρτησίας τους. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση Ελλάδας ότι αν οι δύο πλευρές συμφωνούν, η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα.

Με τον πρόεδρο της Παλαιστίνης Αμπού Αμπάς το βασικό ζήτημα ήταν το Πατριαρχείο όπου διαπιστώθηκε σύμπνοια. Ο Αμπού Αμπάς τον προσκάλεσε στην Παλαιστίνη, και ο Έλληνας πρωθυπουργός ανταπέδωσε την πρόσκληση.

ΜητσοτάκηςΤραμπΗΠΑΝέα ΥόρκηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα