Τηλεθέαση: Αθέατος «πόλεμος» με το βλέμμα στη νέα τηλεοπτική σεζόν

Συνθήκες άγριου ώς και αθέμιτου ανταγωνισμού έχουν αναπτυχθεί και σκληρά παζάρια μεταξύ εταιρειών τηλεοπτικών παραγωγών και καναλιών πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα ενόψει της νέας τηλεοπτικής περιόδου.

Προτάσεις πάνε κι έρχονται στα γραφεία στελεχών ψυχαγωγίας τηλεοπτικών σταθμών και παραγωγοί βολιδοσκοπούν κάνοντας πολλαπλές στοχεύσεις.

Αυτή την περίοδο οι συζητήσεις εντείνονται καθώς τα κανάλια οριστικοποιούν συζητήσεις με συμφωνίες και στελέχη της τηλεοπτικής αγοράς με αυτά που βιώνουν, κατάπληκτα, κάνουν λόγο για πρωτοφανές κλίμα.

«Ζούμε καταστάσεις που δεν έχουμε

ζήσει ποτέ στο παρελθόν», ανέφερε στο topontiki.gr υψηλόβαθμό στέλεχος σταθμού.

Στις συζητήσεις που γίνονται στα κανάλια για προτάσεις μυθοπλασίας έχει παρατηρηθεί περιστατικό στο οποίο «εταιρεία παραγωγής να συνομιλεί με σταθμό και στην κουβέντα να «εμπλέκει» άλλο κανάλι, στο οποίο όμως δεν έχει γίνει κρούση από την ίδια, μόνον και μόνον για να ασκηθεί πίεση». Και δεν είναι το μόνο, σύμφωνα με τον ίδιο άνθρωπο.

Μια πτυχή του αθέατου «πόλεμου», για την τηλεθέαση, που μαίνεται στο τηλεοπτικό τοπίο, ήρθε προσφάτως στην επιφάνεια με χαρακτηριστικά «ασύμμετρου πλήγματος».

Ο ΑΝΤ1, ήδη από το Δεκέμβριου του 2020 και ενώ οι «Άγριες μέλισσες» βρισκόταν στον δεύτερο κύκλου επεισοδίων, είχε γνωστοποιήσει ότι θα προχωρούσε τη συνεργασία με τους δημιουργούς της σειράς Μελίνα Τσαμπάνη και Πέτρο Καλκόβαλη οι οποίοι ετοίμαζαν το επόμενο σχέδιο.

Η νέα πρόταση τους, η σειρά «Ντέρτι», έπιανε χρονικά το νήμα της ιστορίας από εκεί που περίπου θα το άφηνε ο τρίτος κύκλος της σειράς «Άγριες μέλισσες», στην δεκαετία του ’80, δηλαδή, ανοίγοντας νέο τηλεοπτικό κεφάλαιο για να «μιλήσουν» για την περίοδο της Μεταπολίτευσης κι έπειτα.

Το «Ντέρτι», που επίσης θα σκηνοθετούσε ο Λευτέρης Χαρίτος, θα αποτελούσε μια σειρά με πολλή μουσική, με έμφαση στο λαϊκό και στο ρεμπέτικο.

Η ιστορία -βάσει σεναρίου- διαδραματίζεται σε περιβάλλον κλειστής κοινωνίας, με ανατροπές στις διαπροσωπικές σχέσεις των ηρώων και οι καταστάσεις άρρηκτα συνδεδεμένες με τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις της περιόδου, στην οποία είναι χρονικά τοποθετημένη η πλοκή.

Στον πυρήνα της τα νυχτερινά κέντρα, οι πίστες, τα «μπουζούκια» και ο κόσμος που ζούσε και κινείτο γύρω από αυτά.

Ασύμμετρο χτύπημα

Ώσπου τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου 2022, έγινε γνωστό ότι ο Alpha εξασφάλισε τα δικαιώματα του μυθιστορήματος «Αυτή η νύχτα μένει» του Θάνου Αλεξανδρή για να γίνει τηλεοπτική σειρά σε σενάριο Γιώργου Μακρή και σκηνοθεσία Κατερίνας Φιλιώτου (αντί του Γιώργο Κορδέλα στον οποίον αρχικώς είχε γίνει η πρόταση, την αποδέχθηκε αλλά αποχώρησε).

Το θέμα της σειράς γνωστό από την ταινία του 2000 που είχε σκηνοθετήσει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Με επίκεντρο δύο ερωτευμένους νέους στη δεκαετία του ’80 η κάμερα παρακολουθεί και τον κόσμο στα νυχτερινά κέντρα της επαρχίας.

Ο ΑΝΤ1 σχεδίαζε να εντάξει το «Ντέρτι» στο πρόγραμμα του τον Ιανουάριο του 2023 με μετάδοση επεισοδίων αλα «Άγριες μέλισσες».

Ο Alpha, από ό,τι έγινε στις αρχές Μαΐου γνωστό, φέρεται να προγραμματίζει τη σειρά με πρωταγωνιστικό δίδυμο τον Βασίλη Μπισμπίκη την Ηλιάνα Μαυρομάτη και τον Γιάννη Στάνκογλου για την έναρξη της σεζόν με προβολή επεισοδίων αλα «Σασμός».

Νέα τηλεοπτικά ήθη

Οι συντελεστές της σειράς «Ντέρτι» -μάλλον κατόπιν συνεννόησης με τον σταθμό- αποφάσισαν να «παγώσουν» για φέτος την υλοποίηση της σειράς και σχολίασαν, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την κίνηση του Alpha κάνοντας λόγω για «στελέχη που επέλεξαν να φέρουν αυτά τα «νέα ήθη» στο χώρο της μυθοπλασίας, που προφανώς στοχεύουν κυρίως στην αποδυνάμωση του ανταγωνισμού, κι όχι στην ανάγκη του κοινού για διαφορετικό και πλούσιο περιεχόμενο.

Σε ό,τι μάς αφορά, να ξεκαθαρίσουμε πως δεν μας εκφράζει η προοπτική να προβάλλονται ταυτόχρονα δυο ομοειδή προγράμματα και δεν αρμόζει στην προσπάθεια που γίνεται αυτήν τη στιγμή για την αναβίωση της καλής μυθοπλασίας που πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη πρωτότυπων σεναρίων και ποιοτικών σειρών.

Αυτή τουλάχιστον είναι η δική μας άποψη και μετά από πολλή σκέψη, καταλήξαμε να μην συμμετέχουμε σε μια διαδικασία που μετατρέπει την μυθοπλασία σε αρένα».

Την ίδια ακριβώς λέξη -αρένα- αλλά και το χαρακτηρισμό «κανιβαλικές καταστάσεις», χρησιμοποίησε στέλεχος άλλου τηλεοπτικού σταθμού περιγράφοντας αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα. Ανέφερε δε με διπλωματικότητα ότι «κανάλι δεν επιτρέπει συντελεστές παραγωγών του να εμφανίζονται απόάλλες τηλεσυχνότητες».

Διαβάστε επίσης:

Ένας απαγορευμένος έρωτας προορίζεται για τηλεοπτική σειρά

Κανάλια: Κινητικότητα στις μεταδόσεις ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων- Νέα «στέγη» για το Nations League

Φαίη Σκορδά: Ένταση με τον δικηγόρο του Πέτρου Φιλιπίδη – «Κρίνεστε γι’ αυτά που λέτε, δεν θα σχολιάσω κάτι» (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τηλεθέαση, Αθέατος,tiletheasi, atheatos