Την άμεση κατανομή 120.000 προσφύγων από Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία στις χώρες της ΕΕ ζητά η Κομισιόν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν την άμεση κατανομή 120.000 μεταναστών από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία στις χώρες μέλη της ΕΕ βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, ενώ προβλέπεται και η επιβολή προστίμου στις χώρες που αρνούνται να δεχθούν αιτούντες άσυλο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί μέσω ενός μηχανισμού έκτακτης ανάγκης να κατανείμει

στις χώρες μέλη της ΕΕ άμεσα 120.000 μετανάστες από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους, με αυτό τον τρόπο αναμένεται να κατανεμηθούν στις χώρες της ΕΕ 54.000 μετανάστες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ουγγαρία, 50.400 από την Ελλάδα και 15.600 από την Ιταλία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σκοπεύει να υποβάλει τη σχετική πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη την επόμενη Τετάρτη.

Τα κριτήρια για την κατανομή των μεταναστών θα είναι ο πληθυσμός της χώρας υποδοχής, η οικονομική της ισχύς, το ποσοστό ανεργίας, αλλά και η μέχρι τώρα επιβάρυνση της χώρας από τους μετανάστες.

Ήδη τον Μάιο η Επιτροπή είχε προτείνει την κατανομή 40.000 μεταναστών από την Ελλάδα και την Ιταλία στις χώρες της ΕΕ βάσει ποσοστώσεων. Παρόλα αυτά τα κράτη μέλη είχαν απορρίψει την πρόταση αυτή. Μέχρι στιγμής περίπου 33.000 μετανάστες έχουν κατανεμηθεί στις χώρες της ΕΕ.

Στη νέα της πρόταση η Κομισιόν θα δίνει τη δυνατότητα στις χώρες που δεν είναι έτοιμες να δεχθούν μετανάστες να πληρώνουν ένα ποσό στο νέο ταμείο της ΕΕ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Επιπλέον ο Γιούνκερ θα προτείνει τη δημιουργία ενός ταμείου για την οικονομική υποστήριξη αφρικανικών χωρών, όπως το Τσαντ και οι χώρες στο Κέρας της Αφρικής.

Ως τέταρτο μέτρο για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, ο Γιούνκερ θα προτείνει τη μόνιμη και υποχρεωτική ισχύ των κριτηρίων για την κατανομή των μεταναστών.

ΚομισιόνπρόσφυγεςΜετανάστεςΓιούνκερHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα